Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hotellbranschen-vill-snala-pa-vattnet/

EKONOMI

Hotellbranschen vill snåla på vattnet

Wolfgang M Neumann är vd för en av världens största hotellgrupper – Rezidor Hotel Group.
Foto: Magnus Fröderberg

Världens hotellkedjor kan göra mycket mer för att bidra till en hållbar global utveckling, inte minst på vattenområdet. Det menar Wolfgang M Neumann, vd för en av världens största hotellgrupper, Rezidor Hotel Group.

Tillsammans med nätverket International Tourism Partnership (ITP) har Rezidor tagit initiativ för att mäta vattenförbrukningen på världens hotell.

Det är med visst självförtroende som Wolfgang M Neumann berättar om det nya initiativet Hotel Water Measurement Initiative (HWMI). Rezidor Hotel Group har sju år i rad utnämnts till världens mest etiska hotellföretag, enligt Ethisphere som varje år tittar på över hundra företags arbete med hållbarhetsfrågor.

Själva platsen för mötet, Radisson Blu Waterfront i Stockholm, är också väl vald. Hotellet är ett av Rezidors flaggskepp, med hållbar energiförbrukning inritad i hotellets själva grundstruktur, med allt från självförsörjning av energi i form av sol och vatten från Klara sjö utanför till återbruk av byggmaterial från de byggnader som tidigare fanns på platsen mellan Centralstationen och Stadshuset.

– Vi har inom ITP sedan en tid tillbaka tittat på vattenansvar. Vattenfrågan är ett större problem än klimatförändringarna. År 2030 kan nästan hälften av världens befolkning lida brist på vatten. När vi inom ITP tittade på vad vi gjorde såg vi att vi alla jobbade med att minska förbrukningen av vatten på något sätt, men vi var inte samstämmiga. Vi kom överens om att fokusera på hur vi mäter vattenförbrukning. Så skapades HWMI, säger Wolfgang M Neumann.

HMWI är ett första steg. I ett andra steg ska ITP sätta upp gemensamma mål för hur nätverkets medlemsföretag, 18 av världens största hotellgrupper, ska minska sin vattenförbrukning. Förebilden är ett tidigare initiativ från ITP för att mäta sina medlemmars fotavtryck för koldioxidutsläpp. Initiativen består av verktyg som framför allt ska göra hotellens ägare, men även de anställda, medvetna om hur de påverkar miljön för att sedan arbeta med hur fotavtrycken kan minska.

Är det tillräckligt? Nej. Kan vi göra mer? Ja, absolut!

Enligt Wolfgang M Neumann är det av största vikt att hotellbranschen engagerar sig i det globala hållbarhetsarbetet och FN:s hållbara utvecklingsmål. Turist- och resesektorn är en av de snabbast växande i världen. Den stod förra året för ungefär en tiondel av världens samlade BNP och skapade samma år vart tionde nytt jobb i världen. Med detta kommer ansvar, menar han.

– Vi inom Rezidor Hotel Group har minskat vår vattenförbrukning med 29 procent sedan 2007. Är det tillräckligt? Nej. Kan vi göra mer? Ja, absolut! Jag tror vi tillhör ett av de företag i branschen som ligger långt fram, men jag är inte nöjd, säger Wolfgang M Neumann.

Just HWMI fokuserar på hotellens användning av färskvatten, men för att verkligen göra skillnad måste all form av vattenförbrukning minskas. Det inser även Wolfgang M Neumann och lyfter inte minst livsmedelsförbrukningen och matsvinnet.

När Rezidor inom sin kedja av Radisson Blu-hotell lanserade ett nytt frukostkoncept med ett mer varierat innehåll och mindre tallrikar minskade matavfallet med 27 procent.

– Jordbruk och livsmedelproduktion bidrar mycket till de globala koldioxidutsläppen och den mängd vatten som går åt för att föda upp nötboskap är enorm, men det är få medvetna om, säger Wolfgang M Neumann.

På ett annat välkänt hotellbolag, Nordic Choice Hotels, visar man upp liknande resultat som Rezidor. Mindre tallrikar i hotellrestaurangerna minskade mängden mat som slängdes med 20 procent.

Maten lyfter vi för att det delvis är en hälsofråga, men också en klimatfråga som handlar om vattenförbrukning, biologisk mångfald och jordbruksproduktion.

Nordic Choice Hotels är inte medlem i ITP eller en del av HWMI, men man har jobbat både med vattenfrågan och framför allt livsmedelsförbrukning i många år. 2015 tog hotellkedjan sig också an de nya FN-målen för hållbar utveckling och identifierade de mål där man kan påverka mest.

– Vi jobbar mycket aktivt med målen och berör flera av dem på olika sätt. Vi försöker titta på hur vi kan bidra till att minska miljöpåverkan, energiförbrukning, vatten- och kemikalieanvändning och påverka transportsektorn. Maten lyfter vi för att det delvis är en hälsofråga, men också en klimatfråga som handlar om vattenförbrukning, biologisk mångfald och jordbruksproduktion, säger Cathrine Dehli, hållbarhetschef på Nordic Choice Hotels.

De flesta hotell i världen förklarar numera för sina kunder att handdukarna inte måste tvättas varje dag. Andra har som Nordic Choice Hotels installerat snålare kranar. Rezidor donerar pengar till en välgörenhetsstiftelse, som jobbar med vattenfrågan, för varje handduk som inte tvättas varje dag.

Wolfgang M Neumann, vd för en av världens största hotellgrupper, Rezidor Hotel Group.
Foto: Magnus Fröderberg

”När du bygger hotell handlar det om att gå med vinst, att få tillbaka de investerade medlen. Därför investerar jag i en hållbar infrastruktur, så att jag vet att hotellet inte bara blir hållbart utan också energieffektivt”, säger Wolfgang M Neumann. Foto: Magnus Fröderberg.

Professor Stefan Gössling vid Linnéuniversitet har forskat om vattenförbrukning inom turistsektorn och konstaterar att initiativ som HWMI må vara bra, men han anser inte att det räcker för att verkligen göra en insats för miljön. Snarare handlar det först och främst om att spara pengar åt hotellen.

– Det är viktigt att skilja på direkt och indirekt vattenförbrukning. Det är viktigt att ha vattensnåla duschar, men det används långt mycket mer vatten för att producera mat. Det är alltså långt mycket mer relevant att minska köttförbrukningen än att installera snåla duschmunstycken. 15 procent av allt färskvatten i världen används dessutom till energiförbrukning. Ett sätt att bidra till minskad vattenförbrukning skulle därför vara att även titta på energianvändningen. Här finns mycket pengar att spara, säger Stefan Gössling.

Att det finns pengar att tjäna på hållbarhet är Wolfgang M Neumann väl medveten om. Han menar att det bör tas med i beräkningen redan på ritbordet.

– Radisson Blu Waterfront är ett väldigt bra exempel. Det designades för att vara miljövänligt från början. Våra nya hotell i Nairobi och Kigali är också det. För när du bygger hotell handlar det om att gå med vinst, att få tillbaka de investerade medlen. Därför investerar jag i en hållbar infrastruktur, så att jag vet att hotellet inte bara blir hållbart utan också energieffektivt, säger Wolfgang M Neumann.

Detta är en av flera artiklar i en serie om tillgången till vatten i världen. Läs de tidigare artiklarna här:

Allt fler i världen får tillgång till rent vatten (22 mars)

Deras hus försvann ner i floden (27 mars)

Fakta.Hotellbranschen

Wolfgang M Neumann är ordförande i International Tourism Partnership där de 18 hotellföretag som är medlemmar tillsammans äger 24.000 hotell över hela världen.

Rezidor Hotel Group är en av de största hotellgrupperna med 1.400 hotell i hela världen.

Nordic Choice Hotels en av Skandinaviens största hotellkedjor med 170 hotell.

Om.DN Global utveckling

Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya hållbara utvecklingsmål som syftar till att skynda på den den globala utvecklingen i världen. Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du här. Du kan också läsa mer om satsningen här. Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.