Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-25 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/ikea-stiftelse-investerar-miljoner-i-klimatjobb-i-kenya/

EKONOMI

Ikea-stiftelse investerar miljoner i klimatjobb i Kenya

Kenya.
Foto: AP

Välgörenhetsstiftelsen Ikea Foundation satsar cirka 30 miljoner på ett projekt som ska bidra till tusentals klimatsmarta jobb i Kenya. Målet är att hjälpa barn till en bättre start i livet genom att bidra till hållbara inkomster i familjen. Projektet genomförs av biståndsorganisationen Hand in Hand.

Ambitionerna är höga. Genom ett stöd under fyra års tid hoppas Ikea Foundation och Hand in Hand kunna medverka till att 43.200 personer, främst kvinnor och ungdomar, i Kenya får arbeten. Dessutom ska projektet ge 4.800 ungdomar grundläggande kunskaper om företagande.

– Ikea Foundation stödjer Hand in Hand för att vi tror att barn får en bättre framtid när deras familjer har hållbara inkomster. Genom att bistå med utbildning, stöd och möjligheter till krediter skapar Hand in Hand arbetstillfällen för kvinnor och unga på landsbygden i Kenya, säger Jonathan Spampinato, kommunikationschef på Ikea Foundation till DN Global Utveckling.

Stödet ska enligt Hand in Hands svenska generalsekreterare Charlotte Bohman gå till att ge entreprenörer möjlighet att skapa klimatsmarta jobb, vilket är en förutsättning för att kunna bidra till en hållbar landsbygdsutveckling.

Enligt organisationens kommunikationschef Håkan Jarlenius är ett klimatsmart jobb ett arbete som ger företagare och deras hushåll ökade inkomster samtidigt som verksamheten har positiv inverkan på natur och klimat.

– Vi tränar entreprenörer att aktivt minska sin egen påverkan på klimatförändringar samtidigt som de anpassar sig bättre till de förändringar som sker i deras närmiljö. För att aktivt minska deras direkta påverkan på miljön tränar vi dem bland annat i förnyelsebara metoder för energiförsörjning, både i deras företag och hushåll, i ekologiskt jordbruk, klimatsmart användning av resurser och vattenhushållning, säger Håkan Jarlenius.

De kvinnor och ungdomar som får ta del av projektet är framför allt verksamma inom jordbruket, men är också aktiva inom vattenrening, återvinning och framställning av grön energi. För att ge unga kenyaner kunskap i företagande samarbetar Hand in Hand med skolor på landsbygden där entreprenörskap och ledarskap ingår i undervisningen.

– Träningen syftar till att förändra attityder kring entreprenörskap, förankra självförsörjning som ett alternativ till anställning och även att öka ungdomarnas förståelse av fördelarna med entreprenörskap och att stanna kvar på landsbygden istället för att flytta till staden, säger Håkan Jarlenius.

Genom sitt utbildningsprogram för ungdomar hoppas Hand in Hand kunna skapa framtida ledare och förebilder inom det kenyanska näringslivet. För Ikea Foundation ingår projektet i den satsning stiftelsen lanserade förra året, då man avsatte 450 miljoner dollar (motsvarande drygt 3,5 miljard kronor) för att motverka klimatförändringar fram till år 2020.

Ikea Foundation fokuserar i sitt arbete framför allt på barn och deras familjer. Jonathan Spampinato säger att stiftelsen vill medverka till att bygga upp motståndskraften oss fattiga människor för att de bättre ska kunna hantera effekterna av naturkatastrofer och att det i förlängningen även kan minska effekterna av katastroferna.

– Vi investerar bland annat i program som hjälper människor som lever i fattigdom att i större utsträckning använda förnyelsebara och ekologiska produkter i sina hem, skolor, samhällen och företag, säger Jonathan Spampinato.

Tidigare i år gav Ikea Foundation stöd till initiativen We mean business och Here now med 14,3 miljoner dollar (drygt 100 miljoner kronor). Initiativen ska öka både näringslivets och enskilda medborgares aktiviteter för att påverka världens regeringar att motverka klimatförändringar.

Ikea Foundation arbetar inte direkt inom ramen för FN:s utvecklingsagenda, Agenda 2030, men Jonathan Spampinato förklarar att mycket av deras arbete ändå faller inom ramen för de 17 globala utvecklingsmålen. Vad stiftelsen främst arbetar med är vad han kallar att skapa välståndscirklar.

– Utgångspunkten är att alla barn bör ha en säker plats som de kan kalla sitt hem, en hälsosam start på livet, jämlik utbildning och en hållbar familjeinkomst. Vi stödjer program som svarar upp på dessa behov och skapar välståndscirklar för barn som lever i fattigdom. På det sättet hjälper vi barn att skapa en bättre framtid, för sig själva och sina familjer, säger Jonathan Spampinato.

Fakta.Hand in Hand

Hand in Hand startades i slutet av 1990-talet av Olle och Gunnel Blomqvist, med stöd från bland andra näringslivsprofilen Percy Barnevik.

Organisationen är främst inriktad på att stödja småföretagare och arbetar i Indien, Kenya, Zimbabwe och Afghanistan, men är även aktiv i Rwanda, Burma och Kambodja.

Fakta.Ikea Foundation

Ikea Foundation är Ikeas välgörenhetsorganisation med säte i Holland.

I Sverige samarbetar Ikea Foundation sedan tidigare med bland andra Gapminder, Better Shelter, Shifo foundation, Rädda barnen, Unicef Sverige, Lunds universitet och Global Child Forum.

Om.DN Global utveckling

Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya globala utvecklingsmål som syftar till att skapa en hållbar utveckling på jorden. Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du på här. Du kan också läsa mer om satsningen här. Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.