Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-25 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/ikea-storsatsar-pa-elbilar-globalt/

EKONOMI

Ikea storsatsar på elbilar globalt

Möbeljätte vill få kunderna att använda elbilar.
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ikea-varuhusen runt om i världen ska byta ut alla bilar mot eldrivna fordon. Samtidigt ska möbeljätten försöka få både anställda och kunder att göra detsamma.

Ikea Group kan också tänka sig att investera i ny teknik och i utvecklingsbolag för elbilar, om det krävs för att få fram lösningar som ännu inte finns på marknaden, avslöjar hållbarhetschefen för DN Global utveckling.

Tanken är att skapa ökad efterfrågan för elbilar och därmed skynda på teknikskiftet till en klimatvänligare transportsektor.

NEW YORK. Löftet om att de 355 Ikea-varuhusen på ett 30-tal marknader ska gå över helt till elbilar gavs av Ikeas tillförordnade hållbarhetschef Pia Heidenmark-Cook på ett event under den pågående klimatveckan i New York.

– Det gäller vår egen fordonsflotta vid varuhusen och kontoren, men också de partner som sköter våra hemleveranser. Dessutom ska vi sätta upp laddstolpar vid alla varuhus för att uppmuntra både medarbetare och kunder att också byta till elbil, säger Pia Heidenmark-Cook när DN Global utveckling träffar henne direkt efter lanseringen av initiativet, som involverar flera internationella storföretag.

Idag är höga priser en anledning för många att tveka inför att köpa elbil, menar hon. Genom att lova att byta ut sin egen fordonsflotta och även uppmana andra att göra det ska Ikea bidra till högre volymer för tillverkarna, vilket potentiellt kan pressa priserna tack vare skalfördelar.

Tanken är också att det ska bli enklare att använda elbilar i praktiken när laddstolpar sätts upp vid alla varuhus. Drygt hälften av varuhusen runt om i världen har redan laddstolpar idag, men nu ska även resten få det.

Det är inte första gången Ikea passar på att presentera den här typen av nyheter under just klimatveckan i New York i september. För några år sedan handlade det till exempel om att ersätta all plast i produkterna med återvunnet material och att genom investeringar i sol- och vindenergi bli självförsörjande vad gäller el.

Ikeas utfästelse om en total övergång till elbilar görs tillsammans med andra globala jättar som Unilever, DHL, HP, kinesiska Baidu och svenska Vattenfall. Alla har till år 2030 på sig att infria sina löften enligt överenskommelsen som bolagen skrivit på, men Pia Heidenmark-Cook räknar med att det ska gå snabbare för Ikea-varuhusen i många fall.

En utmaning är dock att det i dagsläget är ont om elfordon för tyngre transporter, vilket gör det omöjligt att säga exakt hur snabbt alla hemleveranser från varuhusen kan ske med ellastbilar. Samtidigt är förhoppningen att den uttalade efterfrågan från Ikea och de övriga storbolagen också ska öka utvecklingstakten i elfordonsbranschen, för att få fram lösningar även för tyngre fordon.

Räcker inte det är Ikea Group, som driver varuhusen, redo att engagera sig ännu djupare i utvecklingsfrågorna. Det avslöjar hållbarhetschefen på en direkt fråga från DN.

– Vi tittar även på möjligheten att investera, till exempel i företag som främjar övergången till elbilar eller att gå in i långsiktiga partnerskap för att visa att det här är viktigt, säger Pia Heidenmark-Cook.

Exakt vad det skulle handla om är för tidigt att säga, men det kan gälla investeringar i allt från innovationer kring själva fordonen till bättre infrastruktur och användarvänlighet för elfordon.

Just bristen på tillgång till tunga fordon som går på el gör däremot att leveranserna av produkter till Ikea-varuhusen inte ingår i utfästelsen. De hanteras dessutom formellt av det andra stora Ikea-bolaget, Inter Ikea, som utvecklar och tillverkar produkterna till Ikea-varuhusen.

Enligt Pia Heidenmark-Cook jobbar dock Inter Ikea redan med olika lösningar för att minska utsläppen från sina transporter, bland annat genom effektivare transporter i form av mer välfyllda lastbilar.

Satsningen på elbilar är en del i en större översyn av Ikea Groups hållbarhetsstrategi, som ska presenteras i en uppdaterad version i början av nästa år.

Läs även krönika av DN Global utvecklings redaktör Thomas Frostberg: "Näringslivet har intagit FN-veckan"

Om.DN Global utveckling

Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya hållbara utvecklingsmål som syftar till att skynda på den den globala utvecklingen i världen. Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du här. Du kan också läsa mer om satsningen här. Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.