Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/jan-eliasson-foreslar-ny-roll-for-magdalena-andersson/

EKONOMI

Jan Eliasson föreslår ny roll för Magdalena Andersson

Som vice generalsekreterare för FN, och dåvarande generalsekreteraren Ban Ki-moons högra hand, var det Jan Eliassons uppgift att ro FN-målen om hållbar utveckling i Agenda 2030 i hamn. Arkivbild.
Bild: Roger Turesson

Regeringen borde bli vassare i arbetet med hållbar utveckling och de 17 FN-målen i Agenda 2030. Det menar Jan Eliasson, tidigare utrikesminister (S) och vice generalsekreterare i FN. Till exempel tycker han att finansminister Magdalena Andersson borde ta ett större ansvar.

– Vi har två ministrar som ansvarar för det här i Sverige. En som ansvarar för den internationella delen och en som ska samordna genomförandet här hemma, men det är dags att skrota uppdelningen mellan hemma och borta. Goda internationella lösningar är av nationellt intresse, säger Jan Eliasson till DN Global Utveckling.

När den tidigare utrikesministern och karriärdiplomaten Jan Eliasson träffar DN Global Utveckling ska han hålla en av sina många föreläsningar om Agenda 2030 och de 17 FN-målen för hållbar utveckling, som världens länder antog hösten 2015.

– Vissa rika länder har kommit längre. Inte minst Sverige som varit framgångsrika, och Tyskland och några till, men överlag är många fast i en slentrianmässig syn att Agenda 2030 är ett biståndsinitiativ. Det är det inte, utan det handlar om ett omvälvande program för samhällsförändring i alla världens länder, säger Jan Eliasson.

Tillsammans med sina tre barn har han startat konsultbyrån Eliasson Group, som med utgångspunkt från Stockholm ska sprida kunskap och bilda opinion om FN-målen i världen. För även om han tycker att Sverige gör ett bra jobb, anser han att regeringen skulle kunna bli mer effektiv.

Som vice generalsekreterare för FN, och dåvarande generalsekreteraren Ban Ki-moons högra hand, var det Jan Eliassons uppgift att ro Agenda 2030, FN:s hållbarhetsagenda som skulle ta över efter millenniemålen, i hamn.

Läs mer om Agenda 2030: Globala mål för hållbar utveckling

Världens länder skulle år 2015 komma överens om 17 globala utvecklingsmål. Sen skulle samma länder entusiasmeras att genomföra agendan.

Ska vi klara de här målen kräver det minst lika stora insatser bland de rika länderna. Den insikten har inte riktigt landat än.

– Under mina resor 2016 såg jag framför allt i Afrika och Asien hur man i flera länder använde de här målen som grund för nationella utvecklingsplaner. Bland de rika länderna har jag sett mindre av det, men ska vi klara de här målen kräver det minst lika stora insatser bland de rika länderna. Den insikten har inte riktigt landat än, säger Jan Eliasson.

Det var inte sällan högt rankade ministrar som inte riktigt hade koll. En som dock redan var väl insatt var Sydkoreas finansminister.

– Jag trodde att jag skulle få förklara allt för honom, men han hade redan klart för sig vad de globala utvecklingsmålen var. Efter vårt möte sa jag att han var den första finansminister jag träffat som haft en sådan god kunskap om Agenda 2030. Han förklarade att han förutom finansminister även var minister för strategisk planering. Det var hans uppgift att inte bara titta på utgifter i termer av kostnader på kort sikt, utan också som möjliga investeringar på lång sikt. Det var intressant.

– När jag sen träffade finansminister Magdalena Andersson sa jag att också hon borde ta ett sånt ansvar, men hon svarade bara att Ardalan Shekarabis arbete med Agenda 2030 sorterar under hennes departement, säger Jan Eliasson.

Tidigare minister i debattartikel: Regeringen satsar för lite på att nå FN-målen

I Sverige har regeringen fördelat ansvaret för arbetet med utvecklingsmålen mellan ministern för internationellt utvecklingsarbete och klimat, Isabella Lövin (MP), och civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Det sägs att alla ministrarna ska arbete med målen, men det är de här två som har huvudansvaret. Isabella Lövin håller i den internationella biten, men den andra delen är minst lika viktig och det är Ardalan Shekarabi som ska samordna genomförandet på hemmaplan. Själv tycker jag numer att det är dags att skrota den där uppdelningen mellan hemma och borta. Den goda internationella lösningen ligger ofta i det nationella intresset. Se bara på klimatet eller migrationsfrågan, säger Jan Eliasson.

Han tycker också att Sveriges riksdagsledamöter borde ta Agenda 2030 på större allvar. Hur ofta diskuterar de ledamöter som inte sitter i utrikesutskottet globala utvecklingsfrågor, frågan han sig.

– Men Agenda 2030 är lika mycket inrikespolitik. Det är dags att vi inser hur allt hänger ihop. Jag skulle vilja se fler utskott i riksdagen ta sig an de här frågorna, säger Jan Eliasson.

Isabella Lövin och Ardalan Shekarabi har lovat att en handlingsplan ska presenteras i år. Den ska också, enligt Ardalan Shekarabi ”ha en stark parlamentarisk förankring”.

Förutom att driva Eliasson Group är Jan Eliasson ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Arbetet med fred och säkerhet ligger honom varmt om hjärtat. Han har genom åren mäklat fred mellan Iran och Irak, Armenien och Azerbadjan och även i Darfurkonflikten, i Sudan.

Det var också på initiativ av honom och andra personer runt FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon som mål 16 om fred och säkerhet kom in i Agenda 2030.

Skatteflykten och mutorna i världen uppgår till sådana fullständigt otroliga belopp.

Enligt Jan Eliasson var det inget lätt mål att förhandla om. Förutom fred och säkerhet handlar mål 16 om rättsväsende, demokratiska institutioner och anti-korruption. Flera länder tyckte att det här är inre angelägenheter som inte FN skulle lägga sig i.

– Men i slutändan insåg ändå de flesta länderna att svaga statliga institutioner, korruption och dålig transparens påverkar utvecklingen i världen negativt. Skatteflykten och mutorna i världen uppgår till sådana fullständigt otroliga belopp. Det handlar också om samhällsmoral och tillit. Vi ser överallt i världen idag en trend med växande misstro gentemot samhällets olika funktioner. Och i dessa grumliga vatten fiskar många krafter. Det finns ett samband mellan korruption, icke fungerande institutioner och missnöje som utnyttjas av politiska krafter, säger Jan Eliasson.

Enligt Jan Eliasson kan svaga statliga institutioner och brister i efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna leda till politisk instabilitet, som sedan snabbt kan utvecklas till väpnad konflikt.

– Därför har vi mål 16. Ingen fred utan utveckling, ingen utveckling utan fred och varken fred eller utveckling utan mänskliga rättigheter, säger Jan Eliasson.

Just mål 16 är ett av de mål där Sverige fått kritik för bland annat hur vapenexporten går på tvärs mot stabilitet och säkerhet i världen.

Bland annat tas det upp av regeringens egen delegation för genomförandet av Agenda 2030, som i juni förra året presenterade ett förslag på en handlingsplan för hur Sverige ska uppnå de globala utvecklingsmålen.

Läs också ett längre reportage från Jan Eliassons tid i FN: Världen betraktad från 38:e våningen

Ämnen i artikeln

Agenda 2030
FN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt