Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 21:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/kina-laxar-upp-trump-om-klimatet/

Ekonomi

Kina läxar upp Trump om klimatet

Kinas chefsförhandlare i klimatfrågor Xie Zhenhua under ett anförande. Arkivbild. Foto: Abdeljalil Bounhar/AP

Nej, den globala uppvärmningen är inte ett kinesiskt påhitt för att konkurrera ut amerikanska företag. Kina tillbakavisar den blivande amerikanska presidenten Donald Trumps påstående.

Rätta artikel

– Om man ser till historien kring klimatförhandlingarna så inleddes de faktiskt av IPCC (FN:s klimatpanel) med stöd av republikanerna under Reagan och Bush den äldres regering i slutet av 80-talet, påpekade Kinas vice utrikesminister Liu Zhenmin under en presskonferens vid klimattoppmötet i Marrakesh på onsdagen, enligt Bloomberg.

Diplomater och ministrar från över 190 länder är samlade i den marockanska staden för att diskutera genomförandet av Parisavtalet, som syftar till att minska världens koldioxidutsläpp.

Men toppmötet har överskuggats av en oro kring Trumps vallöfte om att överge överenskommelsen och rulla tillbaka Barack Obamas klimatsatsningar.

Det var i ett Twitter-inlägg 2012 som miljardären beskrev global uppvärmning som en kinesisk ”bluff” och att USA ”inte kan förstöra våra industriers konkurrenskraft för att förbereda oss på en icke-existerande global uppvärmning”.

– Det var EU och USA som gjorde Kina fullt medvetet om klimatförändringarna, sa Liu Zhenmin i sitt tal i Marrakesh.

Att USA och Kina tydligt ställt sig bakom Parisavtalet har setts som centralt för att övertyga andra länder.

Liu Zhenmin lovade att Kina inte kommer att backa. Han påtalade även att satsningar på renare teknik i själva verket kan öka USA:s konkurrenskraft.

– Som den största utvecklade ekonomin i världen är USA:s stöd avgörande. Vi måste förvänta oss att de kommer att fatta ett smart och klokt beslut.