Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-20 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/klarna-grundaren-ska-gora-sverige-ledande-pa-socialt-entreprenorskap/

EKONOMI

Klarna-grundaren ska göra Sverige ledande på socialt entreprenörskap

Klarna-grundaren Niklas Adalberths senaste mångmiljonsatsning är ett hus i centrala Stockholm som just nu byggs om för att bli arbets- och mötesplats för flera hundra sociala entreprenörer från hela världen.
Klarna-grundaren Niklas Adalberths senaste mångmiljonsatsning är ett hus i centrala Stockholm som just nu byggs om för att bli arbets- och mötesplats för flera hundra sociala entreprenörer från hela världen. Foto: Fredrik Funck

Med en privat investering på 170 miljoner kronor ska en av IT-företaget Klarnas grundare, Niklas Adalberth, stötta teknikentreprenörer som försöker lösa stora samhällsproblem.

I dag kan DN Global utveckling avslöja hans senaste storsatsning inom området: Ett drygt 2.400 kvadratmeter stort hus i centrala Stockholm byggs just nu om under stort hemlighetsmakeri för att bli arbets- och mötesplats för flera hundra sociala entreprenörer från hela världen.

Grunden till satsningen inom socialt entreprenörskap är erfarenheter som Niklas Adalberth gjorde under åren på Klarna, det omtalade betalningsförmedlingsföretaget som hjälpt till att sätta Stockholm och Sverige på den globala IT-kartan.

– Tech-entreprenörer får tidigt lära sig att vända på varenda sten och angripa problem från många olika håll på kort tid för att uppnå resultat. Detta har lett till en positiv riskbenägenhet och förmågan att snabbt testa och förverkliga idéer. Kan vi få dem att fokusera på samhällsnytta så kommer det att hända saker, säger han när DN Global utveckling möter honom i den nya lokalen som håller på att byggas upp i gamla Spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.

Foto: Fredrik Funck

Det är fortfarande en byggarbetsplats och hittills har hela projektet varit hemligt, men vi får en smygtitt inför lanseringen i samband med att en delegation internationella entreprenörer som hjälper FN är på besök.

Det är också så Niklas Adalberth tänker sig att det nya huset, som går under namnet Norrsken House, ska fungera – som kontor för hundratals sociala entreprenörer, men samtidigt som mötesplats för bland annat filantroper, jurister och sakkunniga inom de områden som personerna i huset arbetar med.

– Det ska vara ett kontor olikt vad du är van vid med högt i tak, kafé i entréplan och många olika typer av arbetsplatser från små projektrum och mötesrum till skrivbordsplatser där det är lite mer puls. Vi vet att livet behöver ta lite plats så vi skapar förutsättningar för att man till exempel ska kunna ta med sig barn eller sin hund till jobbet om det behövs.

Bland övriga inslag finns allt från meditationsrum till film- och fotostudio, 3D-skrivare och möjlighet att arbeta med virtual reality.

Vad vi har sett blir detta den största hubben i Europa för sociala entreprenörer och definitivt den största i världen för sociala tech-entreprenörer. Niklas Adalberth

Inflyttning är tänkt att ske strax efter årsskiftet och totalt 300 personer räknar Niklas Adalberth med ska kunna arbeta från Norrsken House.

Pengarna till satsningen, hittills 170 miljoner, har han fått loss genom att sälja delar av sitt aktieinnehav i Klarna. Det ska räcka till flera års arbete med att stötta sociala entreprenörer, personer som vill lösa samhällsproblem med samma metoder som när de startar företag. Skillnaden är att vinsten mäts i samhällsnytta snarare än kronor och ören.

– Det här är mitt livsverk. Jag kommer att lägga mer tid på Norrsken än jag gjorde på Klarna, som jag ändå ledde i elva år. Jag tror inte jag blir lyckligare av en stor påse pengar och jag kan ändå bara äta en viss mängd oxfilé per dag, säger Niklas Adalberth och tillägger sedan snabbt att han dessutom är vegetarian sedan fyra år tillbaka, ytterligare en konkret insats för att förbättra världen.

Satsningen följer en trend bland svenska entreprenörer och företagsledare, där det på senare år blivit allt vanligare att tala om en önskan att ”ge tillbaka” till samhället. Formuleringen har hämtats från det amerikanska affärslivet, där många ledande företrädare driver filantropiska stiftelser.

– Jag har med åren insett vilken sjuk tur jag har haft när jag föddes i världens kanske bästa land, av kärleksfulla föräldrar. Och nu har jag lyxen att kunna ge min tid, eftersom jag inte behöver en daglig inkomst för att överleva. Jag körde Klarna i elva år, men till slut kändes det inte spännande längre. Dessutom har jag alltid känt mig intresserad av de större samhällsfrågorna.

Men för Niklas Adalberth var det, efter lite funderande, inte aktuellt att bilda en traditionell välgörenhetsstiftelse och sätta sitt eget namn på den.

– Det känns jättemeningsfullt att ge tillbaka, men jag har lagt till dimensionen var jag kan göra störst skillnad. Eftersom jag kan teknik och entreprenörskap är det där jag kan bidra mest. Så det här är det mest egoistiska jag någonsin gjort, eftersom jag mår bra av att hjälpa andra och det här känns som det mest meningsfulla jag kan göra.

Foto: Fredrik Funck

De första tankarna i den här riktningen väcktes redan när han fortfarande var vice vd på Klarna och träffade 15 av Sveriges största hjälporganisationer. Tanken var att Klarna skulle bidra med en enkel lösning för att få in donationer via nätet.

– Jag såg vilket otroligt jobb de gjorde, men just teknik var inte det de kunde allra bäst. De var nästan rädda för teknik och väldigt få vågade ta de risker som krävs.

Generellt tror jag det är nödvändigt att alla aktörer är med och bidrar till att försöka lösa samhällsproblem; stat, företag och individ. Niklas Adalberth

Hans nybildade stiftelse Norrsken Foundation kommer att ha tre inriktningar. De två första, labbet och företagsinkubatorn, berättade han om redan före sommaren. I labbet placeras stiftelsens helägda initiativ, som vanligtvis kommer att vara sådana projekt som saknar förutsättningar att stå på egna ben rent finansiellt och kommersiellt. Det första exemplet är en app där användarna kan avslöja korruption.

I företagsinkubatorns projekt går Norrsken bara in med en mindre andel pengar tillsammans med kunskap och nätverk för att hjälpa entreprenörer som vill lösa olika samhällsutmaningar. Urvalet sker bland annat utifrån vilken långsiktig samhällsvinst de skulle kunna åstadkomma, istället för vilken kortsiktig ekonomisk vinst de kan ge till sina ägare.

Och i dag avslöjas alltså det tredje steget: Norrsken House.

– Vad vi har sett blir detta den största hubben i Europa för sociala entreprenörer och definitivt den största i världen för sociala tech-entreprenörer. Vårt nätverk finns initialt här i Stockholm och Sverige, men målsättningen är att bli internationella – särskilt som det inte finns 300 sociala tech-entreprenörer att fylla huset med i Sverige.

I USA spelar filantroper och välgörenhetsorganisationer ofta en viktig roll för att täppa till luckor i samhällets stödsystem, medan motsvarande funktioner i Sverige vanligtvis finansieras via skattsedeln. Det har samtidigt skapat en viss spänning kring filantropiska satsningar i Sverige, eftersom det finns kritiker som menar att dessa privata initiativ utmanar gemensamma välfärdslösningar. I år har också skatteavdraget tagits bort för privatpersoner som skänker gåvor till välgörenhetsorganisationer och forskning.

– Generellt tror jag det är nödvändigt att alla aktörer är med och bidrar till att försöka lösa samhällsproblem; stat, företag och individ. Entreprenörskap handlar om att våga ta risker och det handlar om att rikta denna kraft till att inte bara fokusera på nästa kvartalsrapport för aktieägarna, utan också använda den till att skapa ett bättre samhälle. De som tar steget ännu längre, sociala entreprenörer, har nu enorma möjligheter att påverka ännu mer genom det teknikskifte vi befinner oss i.

– Både jag och Klarna har dessutom alltid betalat skatt i Sverige. Vi har aldrig haft några upplägg i skatteparadis, bland annat för att vi är väldigt tacksamma för allt det Sverige gett oss såsom gratis skola och sjukvård, säger Niklas Adalberth.

Foto i text: Fredrik Funck