Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/klimatpakt-godkand-av-onation/

Ekonomi

Klimatpakt godkänd av önation

USA:s förre utrikesminister John Kerry på plats vid klimatmötet i Rwanda i höstas. Vid mötet slöts ett internationellt avtal om att minska utsläppen av skadliga ämnen från kylskåp och luftkonditionering. Arkivbild. Bild: TT/AP

Marshallöarna har som första land ratificerat ett avtal från 2016 om att minska utsläppen av växthusgaser. Avtalet handlar om utsläpp som generas av kylskåp, frysar och luftkonditionering.

Rätta artikel

I sådan utrustning används väteflourkolföreningar (HFC) som ersättning för freoner, som skadar ozonlagret. HFC skonar ozonlagret, men bidrar i stället till stigande temperaturer på jorden.

Avtalet om att även HFC-utsläpp ska fasas ut undertecknades i Rwandas huvudstad i höstas och kallas ibland Kigalipakten. Syftet är att begränsa temperaturökningen globalt och avtalet undertecknades av nästan 200 länder, bland dessa USA. Det träder i kraft 2019, förutsatt att de folkvalda i minst 20 länder då har erkänt överenskommelsen formellt.

Läs mer: Stort avtal om växthusgaser i hamn

I Marshallöarna med 53.000 invånare har avtalet nu godkänts i parlamentet (ratificerats). Ögruppen är en av dem som hotas av stigande havsvatten till följd av växthuseffekten.

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt