Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/konkreta-klimatinsatser-kan-inte-vanta-enligt-fn-rektorn-i-malmo/

EKONOMI

Konkreta klimatinsatser kan inte vänta enligt FN-rektorn i Malmö

Klimatförändringarna sker nu och därför krävs konkreta handlingar - inte fler toppmöten, menar Dr Cleopatra Doumbia-Henry, rektor för FN-universitetet World Maritime University som ligger i Malmö.
Foto: Jenny Leyman

Det finns inte tid för fler globala toppmöten. Nu är det konkret handling på lokal nivå som gäller. Det menar Dr Cleopatra Doumbia-Henry, rektor för FN-universitetet World Maritime University som ligger i Malmö.

– Vi kan inte vänta längre. Klimatförändringarna sker nu. Mitt eget land sopades bokstavligen bort från kartan efter orkanen Maria, säger Cleopatra Doumbia-Henry, som kommer från Dominica i Karibien.

World Maritime University är en av flera medarrangörer till den internationella havskonferensen Life Below Water, som just nu pågår i Malmö.

Natten mellan 18 och 19 september i år drog orkanen Maria in över den lilla ö-nationen Dominica i Karibien. Det var den kraftigaste orkan som någonsin uppmätts på ön. Med vindar på 260 kilometer i timmen krossade Maria det mesta i sin väg. Då hade öns 74 000 invånare redan på kort tid genomlevt effekterna av orkanerna Irma och José som nyligen passerat.

– Jag var och hälsade på min familj i Dominica så sent som i augusti. Jag har fyra systrar och två bröder som lever där. De skickade ett foto på den plats vid havet där vårt familjehem låg. Det är borta idag. 95 procent av taken på alla hus på ön har blåst bort. Ön Barbuda finns knappt längre, säger Cleopatra Doumbia-Henry, rektor för World Maritime University (WMU) i Malmö.

World Maritime University ligger i Tornhuset, strax intill centralstationen i Malmö. Byggnaden är det gamla hamnkontoret från 1900-talets början och tornet användes en gång i tiden för att övervaka hamntrafiken. I dag vajar FN-flaggan utanför och inne på Cleopatra Doumbia-Henrys hörnkontor är FN-närvaron än tydligare. Universitet grundades 1983 av FN:s sjöfartsorganisation IMO (International Maritime Organization).

Cleopatra Doumbia-Henry är universitetets sjunde rektor och den första kvinnan på posten. Hon kom till universitetet i juli 2015, från Internationella arbetarorganisationen, ILO där hon arbetat med bland annat med sjöfartsfrågor i 29 år.

– Jag hade genom mitt tidigare arbete följt och även bidragit till förhandlingarna om FN:s globala utvecklingsmål. Till skillnad från tidigare försök att få till en hållbar utvecklingsagenda kände jag med de nya målen mer energi. De antogs också bara ett par månader efter att jag börjat här på universitetet och jag kunde direkt se kopplingar till vårt arbete, som till exempel mål 8 om anständiga arbetsvillkor, mål 14 om rena hav, mål 4 om utbildning och mål 5 om jämställdhet, säger Cleopatra Doumbia-Henry.

Bland det första hon gjorde som ny chef för World Maritime University var att ta fram en strategi för perioden till och med 2019, väl förankrad i FN:s 17 globala utvecklingsmål, eller Agenda 2030 som de också kallas.

Kort därefter skapade universitetet två helt nya kurser med fokus på hur målen ska uppnås. En kurs handlar om energieffektivisering inom sjöfartsindustrin och den andra om arbetet med att skapa en mer hållbar havsmiljö.

– Närmare tre av fyra av våra elever kommer från låginkomstländer. Vi behöver öka deras kunskaper och träna dem att bistå sina hemländer att uppnå målen, genom infrastruktur, energieffektivisering, rena hav och så mycket mer som vi lär ut här. Det är ett gyllene tillfälle vi har att utbilda både nuvarande och kommande generationer i hållbar utveckling, säger Cleopatra Doumbia-Henry.

I början av juni i år höll FN världens första internationella konferens med fokus på världens hav. Bakom konferensen, som hölls i New York, stod Sveriges och Fijis regeringar. World Maritime University fanns på plats och i samband med havskonferensen lovade Malmö stad att genomföra den uppföljningskonferens som pågår den här veckan. Konferensen går under namnet Life Below Water och handlar om hur FN:s mål om att nå rena hav till år 2030 kan uppnås lokalt.

Läs mer: Malmö kopplar rena hav till stadens sociala hållbarhet

Enligt Cleopatra Doumbia-Henry är Malmö Stads initiativ ett bra exempel på att havskonferensen i New York verkligen åstadkom något. Hon har genom åren deltagit på många FN-konferenser som inte gett särskilt konkreta resultat.

– Sverige spelade en stor roll i havskonferensen och var en del i att flera av deltagarna lovade att praktiskt föra arbetet med att uppnå Agenda 2030 framåt. De globala målen är inte längre något som diskuteras av regeringschefer ovanför våra huvuden. Malmö visar hur målen kan tas ner på lokal nivå och vilken roll världens städer kan spela för att genomföra Agenda 2030, säger hon.

De globala målen är inte längre något som diskuteras av regeringschefer ovanför våra huvuden. Cleopatra Doumbia-Henry

World Maritime University är en av flera medarrangörer till konferensen Life Below Water.

– Vi är en internationell organisation, men vi måste också kunna bidra lokalt, och är det något vi kan bidra med i detta är det vår expertis i sjöfarts- och havsfrågor. Vi har också tillgång till några av världens bästa professorer på dessa frågor, säger Dr Cleopatra Doumbia-Henry.

Hon menar att den tuffa orkansäsongen i Karibien visar att det inte finns tid för fler internationella toppmöten utan konkret aktion på marken. Cleopatra Doumbia-Henry beskriver dagarna när hennes hemland Dominica slogs sönder och samman som några av de värsta i hennes liv. Hon har sällan varit så ledsen.

Bland de 4 359 studenter som tagit examen på World Maritime University sedan starten 1983 har nästan 300 kommit från små ö-nationer. För dem och deras landsmän råder det ingen tvekan om att klimatförändringarna sker just nu. De drabbas allt hårdare av stigande havsnivåer och kraftiga oväder.

I början av nästa år startar World Maritime University ett globalt forskningsinstitut för att finna lösningar på hur världen ska uppnå FN:s globala utvecklingsmål nummer 14 om rena hav. Institutet som heter The WMU-Sasakawa Global Ocean Institute, eller bara Ocean Institute i korthet, ska sitta i universitetets lokaler i Malmö. Den japanska stiftelsen The Nippon Foundation har de kommande tio åren lovat hundra miljoner dollar till institutet, motsvarande cirka 800 miljoner kronor.

Till att börja med kommer Ocean Institutes personal bestå av sju experter på världens hav som ska erbjuda utrymme för forskning, men även möjligheter för beslutsfattare, representanter från näringslivet, civilsamhället och forskarvärlden att träffas för att tillsammans hitta gemensamma lösningar. Institutet ska lägga fram forskningsrapporter och förslag på metoder för att uppå målet om rena hav.

Läs även:

Sverige i täten för rena hav

Tusentals nya löften om att rädda världshaven