Över 5.500 personer från 169 länder. Rockstjärnor, filantroper, prinsessor, toppolitiker, börsbolagsdirektörer, FN-chefer – och inte minst representanter för ett par tusen organisationer. Som ett Almedalen för jämställdhetsfrågor. Kvinnokonferensen Women Deliver har intagit Köpenhamn.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 18:02
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/kronprinsessan-brist-pa-respekt-for-kvinnors-manskliga-rattigheter/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Kvinnor och flickors rättigheter, hälsa och utbildning står i centrum för konferensen Women Deliver, som den här veckan arrangeras för fjärde gången på tio år.
Läs även: Gates satsar över halv miljard på data om kvinnor.
Av de drygt 5.500 personer som rest till Köpenhamn från hela världen deltar fyra av fem i arrangemanget för första gången, så det är långt ifrån ”business as usual” förklarar Women Delivers vd Katja Iversen.
Den stora nyheten sedan förra upplagan av konferensen, som senast hölls i Malaysia för tre år sedan, är annars att världens länder i höstas antog nya globala utvecklingsmål där frågor om jämställdhet och kvinnors rättigheter har fått ett eget mål. Dessutom genomsyras de flesta av de 17 målen av jämställdhetsperspektiv.
– Kvinnor är världens största outnyttjade resurs och har fått ett erkännande i FN:s nya utvecklingsagenda. Framtidsvisionen är etablerad, nu gäller det att genomföra agendan. Det är bara genom handlingar som orden får mening, uppmanade konferensens högsta beskyddare, den danska kronprinsessan Mary, deltagarna under sitt invigningstal och möttes av spontana applåder.
Hon fick senare under invigningen också medhåll av världsartisten Annie Lennox, som engagerat sig i FN:s arbete för att stoppa spridningen av hiv och aids.
– FN-agendan är en plattform för flickors hälsa och rättigheter. Unga kvinnor är den grupp som är mest utsatt för hiv och vi kan inte svika dem. Det var Nelson Mandela som en gång inspirerade mig till mitt engagemang genom att berätta om hur kvinnor och barn var de värst drabbade av hiv-epidemin i södra Afrika.
Läs även: Kvinnor i centrum för arbetet med en bättre värld
Riskerna som kvinnor utsätts för när de blir gravida och under förlossningen har ett särskilt fokus under konferensen och var anledningen till att Women Deliver en gång startade i London för att vända utvecklingen.
Det är brist på respekt för kvinnors mänskliga rättigheter.
Varje år beräknas 300.000 kvinnor dö av komplikationer under graviditeten eller förlossningen. Fem miljoner nyfödda barn dör dessutom under sina första levnadsveckor. En majoritet av dessa dödsfall går enligt experter att förebygga med rätt kunskaper och grundläggande mödravård.
– Det är brist på respekt för kvinnors mänskliga rättigheter. FN:s nya utvecklingsagenda är inte en kvinnoagenda, det är en agenda för mänskligheten – för män och kvinnor, för pojkar och flickor, deklarerade kronprinsessan Mary från scen inför de tusentals deltagarna som kommit till Women Deliver.
Läs även: Första skarpa testet för nya FN-målen om jämställdhet
Det finns kritiska röster som ifrågasätter att de nya FN-målen verkligen kan nås på 15 år, som är satt som slutdatum för den nya FN-agendan Agenda 2030. Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland vittnade dock om att förändring kan gå snabbt. När hon började i politiken var det bara tio procent av alla norska familjer som hade dagisplats, medan alla 30 år senare hade laglig rätt till dagisplats, berättade hon under invigningen.
Till skillnad från andra globala konferenser om jämställdhet och kvinnors rättigheter handlar inte Women Deliver om att ena länder kring högtidliga politiska uttalanden. Istället är det en mötesplats för aktörer från privat, offentlig och ideell sektor som tillsammans försöker förbättra flickors och kvinnors situation inom olika områden.
– Women Deliver handlar om att samla och dela kunskap från alla delar av världen, över sektorsgränser, kulturer och religioner. Inte minst den privata sektorn är en nyckelspelare inom utvecklingsarbete, jämfört med tidigare. Det krävs nya, otraditionella partnerskap för skapa en helhetssyn. Det är bara tillsammans som vi kan åstadkomma en meningsfull förändring till det bättre, säger kronprinsessan Mary.