Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 01:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/kvinna-far-asyl-efter-fangelsedom-for-abort/

EKONOMI

Kvinna får asyl efter fängelsedom för abort

Foto: Marvin Recinos/AFP

Migrationsverket har gett asyl åt en 34-årig salvadoransk kvinna som varit fängslad och förföljd i El Salvador efter anklagelser om att ha gjort abort. Beslutet är historiskt, menar såväl kvinnans offentliga ombud som RFSU och den internationella organisationen Centre for reproductive rights.

– Det är första gången som ett land beviljar asyl på grund av tuff abortlagstiftning, säger ombudet Patricia Godinez.

María Teresa Rivera kom till Sverige med sin 11-åriga son i oktober förra året. Det hade då bara gått knappa fyra månader sedan hon blivit släppt ur fängelse efter att 2011 blivit dömd till 40 års fängelsestraff för mord.

Hon greps misstänkt för att ha genomfört en abort när hon kom till ett sjukhus i El Salvadors huvudstad San Salvador efter att ha fått ett missfall och svimmat på toaletten hemma. Men flera personer vittnade mot henne, bland annat en av hennes chefer på den textilverkstad där hon jobbade.

I El Salvador är abort totalförbjudet och kan ge fängelse i upp till 30 år. I María Teresa Riveras fall ansåg domaren att den påstådda aborten gjorts så sent under graviditeten att det snarare handlade om mord. Därför dömdes María Teresa Rivera till 40 år på kvinnofängelset i Ilopango, en förort till San Salvador.

I maj förra året lyckades El Salvadors ombudsman för mänskliga rättigheter genom tekniska analyser av de bevis som användes under rättegången bevisa att det inte kan ha rört sig om en abort. María Teresa Rivera släpptes ur fängelset. Hon var vid det laget en internationellt känd person, eftersom hon uttalat sig mot El Salvadors abortlagstiftning i bland annat kampanjer från Amnesty International och organisationen Centre for reprodutive rights.

– María Rivera hade blivit en offentlig person i El Salvador, dels till följd av den massmediala uppmärksamheten hennes fall dragit till sig, dels eftersom hon engagerat sig politiskt i abortfrågan och öppet uttalat sig kritiskt mot staten och landets abortlagstiftning, säger Patricia Godinez, som representerat María Teresa Rivera i Sverige under asylprocessen.

https://twitter.com/AmnestySverige/status/845244559554695169

Kort efter frigivningen överklagade El Salvadors åklagarmyndighet beslutet och menade att den tekniska analysen inte kunde fungera som bevis. María Rivera kände sig, enligt Patricia Godinez, förföljd av staten och stämplades av stora delar av samhället som barnamördare. Hon kunde inte söka något jobb och hennes son led psykisk skada.

Det faktum att hon blivit en offentlig person och diskriminerades låg bland annat till grund för Migrationsverkets beslut att ge henne asyl, berättar Patricia Godinez. Andra orsaker var att hon anses ha varit förföljd i hemlandet, delvis på grund av sin könstillhörighet och politiska uppfattning. Migrationsverket menade också att hon riskerar att utsättas för samma behandling som hon redan utsatts för om hon återvänder hem. María Teresa Rivera och hennes son fick också flyktingstatus.

Foto: Erik Halkjaer

Patricia Godinez, jurist, har representerat María Teresa Rivera i asylprocessen i Sverige. Foto: Erik Halkjaer

– Migrationsverkets beslut är rättvist och korrekt och kommer med stor sannolikhet att ligga till grund för asylansökningar för andra kvinnor som anser sig förföljda på grund av tuff abortlagstiftning. Som offentligt biträde för María Teresa är jag personligen enormt glad för hennes skull, samt för den betydelse som Migrationsverkets beslut kommer att ha internationellt. Center for reproductive rights anser att Migrationsverkets beslut i María Teresas ärende är ett prejudikat internationellt, säger Patricia Godinez.

På Migrationsverket tonar biträdande rättschef Carl Bexelius dock ner beslutet. Han säger att det inte fattats något principiellt beslut just i fråga om asyl på grund av tuff abortlagstiftning eller hot om fängelse eller förföljelse på grund av abort.

– I det här fallet har det skett ett avgörande i det enskilda fallet utifrån de förutsättningar som finns, säger Carl Bexelius.

Om andra kvinnor från till exempel El Salvador, som befinner sig i en liknande situation som María Teresa Rivera, söker asyl i Sverige kommer deras fall att prövas individuellt utifrån de förutsättningar som gäller i varje enskilt ärende, enligt Carl Bexelius. Han säger att det är viktigt att titta på den framtida risken för förföljelse, kränkningar eller omänsklig behandling.

– Och det som avgör den bedömningen är det som hänt tidigare och det kan ju se olika ut och då är det individuella förutsättningarna som är avgörande, säger Carl Bexelius.

María Teresa tog sig igenom djup orättvisa, men den rädsla och de trakasserier som hon och hennes son levde med i El Salvador tog inte slut. Said Catalina Martínez Coral, Centre for reproductive rights

I ett pressmeddelande från Centre for reproductive rights tackar ändå organisationens regionchef för Latinamerika och Karibien det svenska Migrationsverket för sitt beslut.

– María Teresa tog sig igenom djup orättvisa, men den rädsla och de trakasserier som hon och hennes son levde med i El Salvador tog inte slut. Kvinnor som hon förtjänar den hälsovård som de behöver utan att vara rädda för att sättas i fängelse, säger Said Catalina Martínez Coral, på Centre for reproductive rights.

På svenska RFSU tas beslutet också emot med glädje. Ordförande Kristina Ljungros tror att María Teresa Riveras asyl kan komma att fungera som en ögonöppnare för hur situationen ser ut för de kvinnor som drabbas av hård abortlagstiftning.

– Det är inte alltid som människor förstår hur allvarligt det här problemet är. De som drabbas är ofta fattiga, unga tjejer som får betala ett oerhört högt pris. Om de överlever en eventuell illegal abort får de sedan leva med stigmatisering, skuldbeläggning och förföljelse. Migrationsverkets beslut sänder en tydlig signal om vad det handlar om och att abortlagstiftningen i de här länderna måste förändras. Jag hoppas att fler tjejer som befinner sig i samma situation som María Teresa hävdar samma skäl och söker asyl i Sverige. Det handlar om liv och död för dem, säger Kristina Ljungros.

Foto i text: Amnesty International

Ämnen i artikeln

Abort
El Salvador
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt