Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Global Utveckling

Litet bidrag från många blev till stora pengar

– Man kan inte hjälpa alla men för några kan man göra stor skillnad, säger Olga Novakovic, som jobbat på Scania i 22 år. Hon har tillsammans med andra Scania-anställda hjälpt till att samla in miljontals kronor till utveckling och utbildning av barn.
– Man kan inte hjälpa alla men för några kan man göra stor skillnad, säger Olga Novakovic, som jobbat på Scania i 22 år. Hon har tillsammans med andra Scania-anställda hjälpt till att samla in miljontals kronor till utveckling och utbildning av barn. Foto: Eva Tedesjö

Efter Black Friday och Cyber Monday är det i dag dags för Giving Tuesday, ett globalt initiativ som ska uppmuntra givande.

Även en liten summa kan växa sig riktigt stor om många är med.

På Scania driver anställda en ideell förening som har skänkt miljoner till utveckling och utbildning för barn. Bidraget: 20 kronor per person och månad.

Det hela började som en ideell förening bland anställda. Pengarna dras automatiskt från lönen och går till föreningen Tolvskillingshjälpen.

– Man märker inte ens av det. Det är ju så små pengar att så gott som alla anställda är med, säger Olga Novakovic.

Hon började arbeta på Scania 1989 och kommer ihåg att summan då var tolv kronor.

Ursprungligen kommer hon från den lilla byn G­olubac i Serbien, dit hon återvänder på semester varje år. Efter över 22 år på företaget kom hon på att hon ju kunde hjälpa byns barn genom hennes och kollegornas organisation.

Första gången hon ansökte var det för att hjälpa en grundskola att köpa en minibuss, för att hämta barn med lång resväg. Nästa gång var det för att skolan skulle kunna köpa en storköksugn, fram till dess kunde personalen inte laga mat i skolmatsalen. Och när en förskola för två år sedan totalförstördes i ett kraftigt oväder sökte hon om pengar till en ny byggnad.

– Vid det senaste tillfället skänkte föreningen 100 000 kronor. Förskolan fick också stöd av andra organisationer och en helt ny byggnad kunde föras upp. Man kan inte hjälpa alla men för några kan man göra stor skillnad, säger hon.

Sedan starten 1961 har totalt 44,3 miljoner kronor samlats in – fram till årets årsmöte i mars.

– Pengarna ska gå till barns utbildning och utveckling, främst till barn som har det svårt i andra länder men vi ger också några enskilda bidrag till svenska projekt, säger Bengt Perman, mångårig ordförande i styrelsen och numera pensionerad från Scania.

De 2,1 miljoner kronor som samlades in förra året gick bland annat till ett tandvårdsprojekt för barn i Minas Gerais i Brasilien, skolavgifter till 556 barn i Kairo, inköp av ­datorer till barnhemmet Challagundla i Indien och till reparationer av en scoutstuga i Södertälje.

Bengt Perman berättar att organisationens största projekt är en yrkesskola i Litauen som startades tillsammans med Rädda Barnen. Där har de byggt en verkstad och skänkt material från Scania, bland annat en lastbil som ungdomarna får lära sig att mecka med.

– Det är ett mycket roligt och ­givande uppdrag, säger han.

Läs även: Stenbeck stöttar projekt för barn på flykt

Om.DN Global utveckling

  • Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya hållbara utvecklingsmål som syftar till att skynda på den den globala utvecklingen i världen.
  • Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du här.
  • Du kan också läsa mer om satsningen här.
  • Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.
  • Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
    Kommentera artikeln
    I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.