Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-24 23:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/livsfarlig-kamp-bakom-forbud-mot-gruvbrytning-i-el-salvador/

EKONOMI

Livsfarlig kamp bakom förbud mot gruvbrytning i El Salvador

Miguel Angel Rivera hittade sin bror Marcelo Rivera torterad och avrättad i en brunn, efter att brodern hotats för sitt engagemang mot gruvföretaget Pacific Rim i El Salvador.
Miguel Angel Rivera hittade sin bror Marcelo Rivera torterad och avrättad i en brunn, efter att brodern hotats för sitt engagemang mot gruvföretaget Pacific Rim i El Salvador. Foto: Felipe Morales

Allt fler länder förbjuder eller begränsar gruvbrytning av metaller. Senast var det Ecuador, där frågan nyligen avgjordes i en folkomröstning.

För snart ett år sedan stoppade Filippinerna all gruvdrift i öppna dagbrott.

Samtidigt blev El Salvador första land i världen att helt förbjuda gruvor. Beslutet fattades efter flera rapporter om omfattande miljöförstöring, men antigruvkampanjen krävde också flera dödsoffer. DN Global Utveckling har träffat några av dem som överlevde.

Marcelo Riveras kropp hittades den sista juni 2009. Den låg i botten av en tolv meter djup brunn, utanför staden Ilobasco, i El Salvador. Alla hans naglar var utdragna, hans testiklar sönderslagna och rättsläkaren fastslog dödsorsaken till strypning.

Marcelo Rivera var en av de första personerna att slå larm om miljöförstöring runt gruvan El Dorado, som ligger strax intill den lilla staden San Isidro, ett par mil norr om Ilobasco. I San Isidro var Marcelo Rivera en känd kultur- och miljöaktivist.

Tillsammans med sin bror Miguel Angel Rivera drev Marcelo bland annat en teatergrupp. Det var när de i slutet av 1990-talet besökte byar runt omkring gruvan som de fick höra talas om hur boskap dött efter att ha druckit vattnet i området och om hur bäckarna och brunnarna sinade fortare än vanligt.

– Vi bestämde oss för att göra ett besök i byarna runt guldgruvan Entre Mares, i Honduras, där vi hört talas om liknande problem. Efter att ha talat med bönderna där förstod vi att det som folk runt gruvan El Dorado berättade troligen berodde på gruvan, säger Miguel Angel Rivera när DN Global Utveckling träffar honom på den lokala organisationen ADES där han arbetar.

Byborna sa att de hade klagat hos polisen, åklagarmyndigheten och ombudsmannen för de mänskliga rättigheterna, men ingen gjorde något. Vidalina Morales, ordförande i ADES

Det var till ADES som bröderna Rivera vände sig för att ta reda på vad som kunde göras för att hindra miljöförstöringen. Organisationen, som jobbar med lokal utveckling i området där gruvan ligger, hade hört talas om problemen tidigare, men bröderna Rivera kunde presentera ett större insamlat material av vittnesmål.

– Vi hade tagit emot klagomål från byborna ända sedan de började provborra i mitten av 1990-talet. Byborna sa att de hade klagat hos polisen, åklagarmyndigheten och ombudsmannen för de mänskliga rättigheterna, men ingen gjorde något. En av de mest aktiva, som menade att vi verkligen borde ta tag i frågan, var Marcelo Rivera, säger Vidalina Morales, idag ordförande i ADES.

Efter en serie företagsfusioner och uppköp ansökte till slut ägaren Pacific Rim 2004 om att få börja bryta guld och silver i El Dorado, efter att de tidigare ägarna provborrat i flera år.

I och med Pacific Rims ansökan började ADES agera. Vidalina Morales anställdes som ansvarig för en kampanj mot gruvnäringen i Cabañas.

Vidalina Morales är ordförande vid den lokala organisationen Arpas, som startade den nationella kampanj mot gruvnäringen som förra året slutade i totalförbud av gruvdrift El Salvador.
Vidalina Morales är ordförande vid den lokala organisationen Arpas, som startade den nationella kampanj mot gruvnäringen som förra året slutade i totalförbud av gruvdrift El Salvador. Foto: Felipe Morales

– Vi började med att ta fram en egen miljörapport om konsekvenserna av gruvdrift i El Dorado. Till vår hjälp hyrde vi in en amerikansk gruvexpert, doktor Robert Moran. Samtidigt fick Pacific Rim avslag på sin första ansökan och lämnade in en reviderad version, säger Vidalina Morales.

När ADES miljörapport var klar innehöll den kraftig kritik mot Pacific Rim. Robert Moran ansåg att bolaget underskattade vattenåtgången för gruvdriften. Han underkände deras metod för att minska användningen av cyanid. Spridning av cyanid i grundvatten och vattendrag är ofta återkommande problem vid utvinning av guld och silver.

ADES delade med sig av Robert Morans rapport till El Salvadors dåvarande miljöminister Hugo Barrera. Han hade redan på sitt bord en rapport från San Sebastián-gruvan i östra El Salvador. Prover visade att vattnet kring den gruvan, som inte varit i bruk sedan 1970-talet, innehöll elva gånger mer cyanid och tusen gånger mer bly än normalt.

Förutom i El Dorado och San Sebastián pågick det provborrningar och gruvbrytning på 22 andra platser i landet. Representanter för organisationer och föreningar i alla dessa samhällen bildade 2005 ett nationellt nätverk mot gruvbrytning.

Året därpå, 2006 använde El Salvadors dåvarande president Antonio Saca de två rapporterna från El Dorado och San Sebastián som underlag för att införa ett tillfälligt stopp av all provborrning och gruvbrytning i landet. Gruvbolagen svarade med en landsomfattande reklamkampanj där de lovade fler arbetstillfällen, skatteintäkter och utvecklingsmöjligheter. Pacific Rim startade en välgörenhetsstiftelse med löften om hälsovårds- och utbildningsprojekt i Cabañas.

I april 2009 gick Pacific Rim till Världsbankens skiljedomstol ICSID för att stämma den salvadoranska staten för uteblivna vinster och förlorade investeringar. Det kanadensiska gruvbolaget hade räknat ut att stoppet av El Dorado-gruvan skulle kosta dem 315 miljoner dollar.

Den 16 juni 2009 försvann Marcelo. Vi trodde aldrig att det skulle gå så långt. Brodern Miguel Angel Rivera

Samtidigt vittnade allt fler ledare och talespersoner för nätverket mot gruvdrift att de var förföljda och utsattes för hot. Det drabbade Vidalina Morales, men framför allt Marcelo Rivera, som blivit något av en portalfigur för anti-gruvnätverket.

– Den 16 juni 2009 försvann Marcelo. Han var en av ledarna för kampanjen och San Isidro hade blivit något av ett centrum för kampen mot gruvorna, men vi trodde aldrig att det skulle gå så långt, säger Miguel Angel Rivera.

Det skulle dröja två veckor innan Miguel Angel Rivera, ytterligare en bror och en av brödernas kusiner hittade Marcelo Rivera i brunnen utanför Ilobasco. De kommande två åren mördades ytterligare tre miljöaktivister.

När det gifta paret Ramiro Rivera Gómez och Dora Recinos Sorto, från miljöorganisationen Miljökommittén i Cabañas, mördades var Dora Recinos Sorto gravid i åttonde månaden. Mördarna var maskerade och tungt beväpnade. Deras kamrat Juan Francisco Durán sköts i huvudet två gånger.

I San Isidro utsattes den katolska prästen för flera hot. Detta sedan han aktivt tagit ställning mot gruvan. Vid ett tillfälle lyckades han hoppa ut ur en rullande bil och fly undan fyra maskerade män med automatvapen.

Flera journalister på den lokala radiostationen Radio Victoria, som bevakade händelserna i och kring gruvan hotades också. Bland annat förföljdes ett par av radions journalister av personer som varnade dem för att rapportera om gruvan. De fick även sms och brev där de bland annat fick veta att om de inte slutade bevaka El Dorado-gruvan kunde de sluta som Marcelo Rivera.

Elvis Zavala (till vänster) och Oscar Beltran vid lokalradiostationen Radio Victoria hotades vid flera tillfällen när de rapporterade om gruvan El Dorado. Elvis tvingades under en period leva i Ecuador med sin familj.
Elvis Zavala (till vänster) och Oscar Beltran vid lokalradiostationen Radio Victoria hotades vid flera tillfällen när de rapporterade om gruvan El Dorado. Elvis tvingades under en period leva i Ecuador med sin familj. Foto: Felipe Morales

– Pacific Rim kontaktade oss med ett erbjudande om att köpa reklamtid för 8.000 dollar per månad. För oss var det väldigt mycket pengar, men vi sa nej, säger Oscar Beltrán, som sitter i radions ledningsgrupp.

Radions lokalreporter i San Isidro fick veta av polisen att han stod med på en dödslista med personer som var motståndare till gruvan. På nätterna rörde sig maskerade och beväpnade män runt flera av radioreportrarnas hem. Radion utsattes för sabotage. Fem av radions reportrar såg sig till slut tvingade att fly landet.

Vem som låg bakom morden och hoten är än i dag oklart. Den enda utredning som gjorts rör mordet på Marcelo Rivera, men de män som dömts för mordet har aldrig sagt vem som betalade dem.

Pacific Rim köptes 2013 upp av Oceana Gold. Båda bolagen förnekar all inblandning i kriminella handlingar som hot, trakasserier och mord.

Den 14 oktober 2016 dömde Världsbankens skiljedomstol ICSID till El Salvadors fördel i rättegången om huruvida landet brutit mot det avtal man haft med Pacific Rim och Oceana Gold. Oceana Gold tvingades betala rättegångskostnaderna på åtta miljoner dollar.

Det blev förbjudet att driva gruvor. Vi hade vunnit. säger Vidalina Morales, ADES

Beslutet var en stor framgång för ADES och det salvadoranska nätverket mot gruvbrytning. Många av landets politiker hade tidigare förkastat alla idéer om att begränsa gruvbrytning, men nu fick Vidalina Morales och de andra i nätverket diskutera frågan personligen med landets president, Salvador Sánchez Cerén.

– Han och även ledarna för den katolska kyrkan i landet sade sig lite oväntat ställa sig positiva till vårt förslag om totalförbud mot gruvdrift i landet. Det hade i olika former redan förkastats av parlamentet 2006 och 2013, men nu togs det upp till debatt igen och plötsligt i mars stod det klart. Det blev förbjudet att driva gruvor. Vi hade vunnit, säger Vidalina Morales.

Läs även: El Salvador vill skydda miljön – förbjuder gruvbrytning

Gruvan El Dorado är idag stängd.
Gruvan El Dorado är idag stängd. Foto: Felipe Morales

I Oceana Golds verksamhetsplaner står det inte längre någonting om El Dorado och El Salvador. På hemsidan är det som om projektet aldrig ens existerat, men gruvan står kvar, grinden är stängd och i vaktkuren hänger en man med keps och mobiltelefon som avhyser alla som försöker komma in.

Det salvadoranska dotterbolaget Minerales Torogoz förklarade i ett pressmeddelande förra året att de ska följa salvadoransk lagstiftning. Bolaget säger sig vilja fortsätta med sitt välgörenhetsarbete i området och hoppas också kunna stödja lokalt jordbruk.

Några planer på att sälja tycks inte finnas. Vidalina Morales, Miguel Angel Rivera och journalisterna på Radio Victoria fruktar att bolaget bara väntar på att de politiska vindarna ska vända, att en dag så rivs lagen upp och jakten på guld och silver kan fortsätta.

DN Global Utveckling har sökt representanter för Oceana Gold och Minerales Torogoz, men de har valt att enbart kommunicera via pressmeddelanden.

Detta är den andra artikeln i en serie om gruvindustrin och arbetet för att få till stånd mer hållbara investeringar. Läs även den första artikeln:

• Folkets nej till gruvor stoppar inte Lundin Gold (publicerad 8/2-18)

Ämnen i artikeln

Agenda 2030
Hållbarhet
El Salvador
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt