Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/mangmiljonsatsning-pa-hallbar-matproduktion/

EKONOMI

Mångmiljonsatsning på hållbar matproduktion

Johan Rockström.
Johan Rockström. Foto: Anette Nantell

London. Forskning om mat, hälsa och hållbar utveckling får en kraftig ekonomisk injektion från en brittisk finansiär. Det bidrar till att konsumenter framöver lättare kan välja rätt livsmedel, enligt professor Johan Rockström.

Det tvärvetenskapliga forskningscentrumet Stockholms Resilience center, som Johan Rockström är chef för, samarbetar sedan tre år tillbaka med stiftelsen Stordalen Foundation, grundad av Gunhild och Petter Stordalen (se faktaruta).

Syftet med samarbetet är att öka kunskapen om matens roll för hälsa och hållbar utveckling och att förändra konsumtionen.

Hittills har arbetet mest varit inriktat på Sverige och Norge under namnet EAT-initiativet. Nu har brittiska Wellcome Trust, en av världens största forskningsfinansiärer, beslutat att ansluta sig i en ny gemensam stiftelse, EAT Foundation.

Wellcome Trust kommer att investera motsvarande 35 miljoner kronor under tre år och Stordalen Foundation lika mycket.

– Det här betyder jättemycket. Hittills har EAT-initiativet byggt på medlemsavgifter från affärsparter, men de har förstås inte kunnat gå till forskningen. Wellcome Trust är en trovärdig finansiär av forskning och äntligen kan vi satsa på den, säger Johan Rockström.

Han konstaterar att vare sig i den akademiska världen eller inom företagen vet man i dag bästa kombinationen av nyttig mat för både människor och miljö.

– Det låter nästan deprimerande att vi inte kan peka ut en drömdiet av vad som är både hälsosamt och hållbart att äta. Eller motsatsen, vad är såväl ohälsosamt som ohållbart och som vi verkligen ska rata? Eller mellantingen, vad är hälsosamt för oss, men där vi behöver kompromissa med planeten? Vi har inte koll på det.

Foto: NTB Scanpix

Petter och Gunhild Stordalen. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Det finns indicier på både hälso- och hållbarhetssidan, men de behöver komma ihop, framhåller Johan Rockström. Han beskriver hur en kund kommer in i en butik och tydligt ser vad som är både hållbart och hälsosamt.

– Märkningarna vi har i Sverige är antingen miljö eller hälsa. Vi har ingen som kombinerar de två och det vore ett verkligt genombrott om vi kan hitta den.

Läs även: Rockström vill ha lika tuffa regler för mat som för utsläpp

Syftet med nya EAT Foundation är att sammanföra vetenskap, näringsliv och politik för att förändra matproduktionen i världen.

– Dagens matproduktion har en allvarlig påverkan på miljö och människor, från fetmaepidemin, till övergödning, vattenbrist och bristen på biologisk mångfald. Kan vi förändra produktionen, kan vi rädda planeten, säger Johan Rockström.

Det låter som att företagen måste ändra sina affärsmodeller, är de villiga till det?

– Ja, det vill jag nog påstå. Vi har ett starkt stöd från svensk livsmedelsindustri och har även initierade samtal med World Business Council for Sustainable Development, som vill samarbeta med EAT, säger Rockström.

I den organisationen, förkortad till WBCSD, ingår globala giganter som Unilever och Monsanto.

– Utifrån EAT-samarbetet kan vi få in hållbarhet och hälsa i livsmedelsbranschen på ett operationellt sätt. Men EAT är inte där än. I dag domineras det av nordiska bolag. Vi måste växa, bli en global aktör och få med oss riktigt stora som Walmart.

Johan Rockström tror att intresset från svenska företag är så stort att de skulle kunna föregripa politiska beslut.

– Industrin behöver inte vänta på styrmedel, skatter, lagar och förordningar. Den kan tänka sig att finns vetenskapligt belägg för att innehållet i en viss varukorg är ohälsosamt, kan den komma överens om att inte marknadsföra de produkterna.

Han ser gärna en svart lista över varor som både människor och planeten mår dåligt av.

– Som akademiker kan vi inte göra det själva, men EAT-initiativet kan göra det eftersom det har den samlande kraften.

Läs även: Mat är mer än en hälsofråga på toppmöte i Stockholm

Johan Rockström ser den tid vi lever i nu som något av ett guldläge eftersom FN:s medlemsländer i höstas enades om nya globala mål för hållbar utveckling. De innefattar bland annat; att säkra mat och vatten för alla, skapa hållbar produktion och konsumtion samt att skydda den biologiska mångfalden.

– Sverige har tillsammans med länder som Tyskland, Brasilien, Sydafrika med flera stuckit ut hakan och sagt att man ska vara först med att implementera målen. Det förpliktigar och vi ser framför oss att politiska ledare kommer och knackar på vår dörr för att veta hur de kan leva upp till löftet.