År 2030 ska ingen längre behöva vara hungrig. Dessutom ska jordens befolkning producera och konsumera mat på ett hållbart sätt, enligt FN:s nya utvecklingsmål. Men hur det ska gå till är en obesvarad fråga, som i veckan diskuteras vid ett toppmöte om mat i Stockholm.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 21:42
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/mat-mer-an-halsofraga-pa-toppmote-i-stockholm/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
För tredje gången arrangeras toppmötet EAT i Stockholm, ett forum för näringsliv, politik och akademi om hur hållbar och hälsosam mat ska rädda världen.
Ny aktör för i år är brittiska Wellcome trust, som gjort en mångmiljoninvestering i EAT-projektet.
– OM det ska kunna bli någon förändring i sättet vi äter, så att det görs på ett sätt som både vår planet och vi människor mår bra av, så måste vi arbeta tillsammans med näringslivet, säger Clare Matterson.
Hon är strategichef på brittiska Wellcome trust, världens näst största välgörenhetsorganisation efter Gates Foundation. Stiftelsen sattes upp med hjälp av apotekaren och affärsmannen Henry Wellcomes förmögenhet efter hans död 1936.
Wellcome trusts huvudsakliga mål är att förbättra människors hälsa och merparten av deras pengar finansierar olika typer av forskning. Idag är ett av deras fokusområden något som de kallar ”Vår planet vår hälsa”.
Förra året var Wellcome en av deltagaren på EAT-forumet. Tillsammans med representanter från näringsliv, ideella föreningar, forskare och politiker diskuterade de vad och hur vi borde äta i framtiden.
I mars meddelade Wellcome trust att de inleder ett samarbete med EAT och bidrar med 35 miljoner kronor (tre miljoner brittiska pund) till projektet.
Initiativtagaren till EAT, Stordalen Foundation, går samtidigt in med lika mycket pengar. Tillsammans bildar de en ny stiftelse under namnet EAT Foundation.
– EAT arbetar aktivt med att bryta ner barriärerna mellan forskning, näringsliv och det offentliga. I det ser vi stora möjligheter att kunna arbeta gemensamt för att nå ett bättre resultat. Vi känner ett stort förtroende för dem. Gunhild Stordalens entusiasm och beslutsamhet har verkligen varit imponerande, säger Clare Matterson.
Läs även: Rockström vill ha lika tuffa regler för mat som för utsläpp
Tidigare erfarenheter från samarbeten mellan de olika sektorerna har visat på att det finns många svårigheter.
– Jag tror att alla i de olika sektorerna – forskningen, det offentliga och näringslivet – upplever ett problem med detta. Dels så träffas man inte så ofta. Och när man väl träffas på en konferens så är det som om man pratar olika språk. Strukturerna och drivkrafterna är så olika att det tar lång tid innan man kan börja kommunicera, säger Clare Matterson.
Nu hoppas hon på ett ökat utbyte.
– Vi måste presentera forskning på ett sätt som är användbart för näringslivet. Bestämmelser och lagstiftning måste arbeta åt samma håll som forskningen och näringslivet.
Varför är mat och dieter viktigt för er?
– Det finns många frågor som är viktiga för att förbättra människors hälsa och mat är en av dem. Samtidigt som fler människor lider av fetma så är det många som är undernärda. Vi har en växande befolkning på jorden och ett stort behov av mat. Effekten av vårt sätt att framställa mat slår hårt mot miljön. Detta måste förändras och det måste ske inom de närmaste 30 åren. Annars kommer alla de hälsomässiga framsteg vi har gjort de senaste hundra åren att försvinna.
En av de stora anledningarna till problem med matproduktionen är klimatförändringarna. Samtidigt har matproduktionen stor skadlig inverkan på klimatförändringarna.
– Det är en negativ cirkel där allt påverkar vartannat. Vi måste minska påverkan på klimatet och den globala uppvärmningen. Vi måste förändra sättet vi brukar jorden. Men vi måste också titta på vad vi äter och hur mycket mat vi kastar. Matsvinnet är ett stort problem där västvärlden kastar bort en stor andel av maten som tillverkas.
Samtidigt som Wellcome är noga med att poängtera att klimatförändringarna är ett av de värsta hoten mot människors hälsa så har de pengar investerade i oljeföretag och andra bolag som framställer fossila bränslen.
Förra sommaren rapporterade The Guardian om att runt tusen personer; läkare, forskare, sjuksköterskor och studenter skrivit ett öppet brev till stiftelsen och krävt att de avslutar sina investeringar. Bland annat redaktörerna från medicintidskriften The Lancet och British Medical Journal hade skrivit under.
Men investeringsstrategin är inte något de planerar att ändra på.
– Vi vet att det är många som är kritiska mot detta. Men vi har en policy om att vi ska vara engagerade investerare och vi ser en möjlighet att påverka här. De företag som vi har investeringar i visar en tydlig vilja att förändra sina affärsmodeller. Att genom dialog och expertis hjälpa dem med det, är en mycket bättre strategi än att dra tillbaka investeringarna.
– Det är också därför vi investerar i EAT. Vi vill engagera oss i näringslivet. Vi tror inte att vi kan lösa de här problemen om vi inte samarbetar.
Vad hoppas ni åstadkomma med EAT?
– Den långsiktiga ambitionen är att bidra till en kosthållning som är bra för människorna och planeten. Hur det ska gå till och våra kortsiktiga mål kommer vi att presentera under forumet.
Varför tror du att just det här samarbetet kommer att vara en framgång?
– Samarbeten funkar bäst när man har samma mål men olika sätt att ta sig dit. Vi komplettera varandra bra. De har starka kopplingar till näringslivet och vi till forskningen. Sen hoppas jag också att vårt inträde ska ge EAT tillgång till fler aktörer inom näringslivet. Genom våra investeringar i olika stora företag har vi bra ingångar.
Fakta.EAT Food Forum
EAT Initiative är en av Stordalen Foundations stora satsningar och syftar till att samla kunskap kring mat, hälsa och hållbar livsmedelsproduktion. En gång om året arrangeras EAT Stockholm Food Forum, som bland annat gästats av USA:s tidigare president Bill Clinton.
Stordalen Foundation har grundats av hotellkedjan Nordic Choice ägare Petter Stordalen och hans hustru Gunhild Stordalen. Stiftelsen fokuserar på områdena hälsa, miljö och klimat och gör både finansiella insatser och samlar expertgrupper kring olika frågor.
Några av deltagarna på EAT forum i år är:
Jamie Oliver, tv-kock och restaurangägare. Vytenis Ajndriukaitis, Europakommissionär för hälso- och matsäkerhet. Paul Polman, vd på Unilever, ett av världens största livsmedelsföretag som bland annat äger varumärken som Knorr, Slott, Skippy, O´hoj och Milda. Gabriel Wikström, Sveriges hälsominister Michael Grosse, vice vd Tetra pakFakta.Wellcome trust
Wellcome trust är världens näst största privata välgörenhetsstiftelse.
Den grundades 1936 med hjälp av apotekaren och konstsamlaren Henry Wellcomes förmögenhet.
De har bland annat finansierat forskning som ledde till de första framgångsrika behandlingarna av leukemi.
2014 bidrog de med mer än 272 miljoner kronor till forskning.
Under 2015 satsade de stora summor på att ta fram och testa ett vaccin mot ebolavirus.
Samtidigt har stiftelsen omdiskuterade investeringar i fossila bränslen. Mellan 2014 och 2015 ökade värdet på Wellcomes investeringar i aktier hos bolag som utvinner fossila bränslen, BG, BP, Rio Tinto och BHP Billiton. Under slutet av 2015 ökade Wellcome dessutom sitt aktieinnehav i BHP Billiton med 35 procent, Rio Tinto med 25 procent och BP med 12 procent. De äger andelar i olje- och gasföretaget Ophir Energy, som utvinner olja och gas i Afrika, till ett värde av 22 miljoner pund. Dessutom har Wellcome andelar i olje- och gasföretaget Nostrum Oil and Gas som utvinner olja och gas i Kazakhstan. Innehavet är värt nio miljoner pund. Mellan september 2014 och augusti 2015 såldes innehavet i Shell, värt 142 miljoner pund.
Källor: The Guardian, Wellcome trust och Reuters.