Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 08:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/melinda-gates-efter-metoo-jag-har-sjalv-varit-utsatt/

EKONOMI

Melinda Gates efter metoo: Jag har själv varit utsatt

Foto: Stephen Brashear/AP

Melinda Gates hyllar #metoo-kampanjen som hon menar satt ljuset på vad många kvinnor runt om i världen tvingas utstå – och berättar att hon själv är en av dem.

– Jag tror inte det finns en kvinna i tech-branschen som inte utsatts för någon form av särbehandling eller sexuella trakasserier längs vägen, säger hon.

DN har mött filantropen Melinda Gates inför hennes besök i Stockholm nästa vecka.

Melinda Gates, världens tredje mäktigaste kvinna enligt tidningen Forbes, tar emot DN i sitt arbetsrum på sjätte våningen i den stora byggnad som utgör Gates Foundations huvudkontor i Seattle. Området ligger i norra ytterkanterna av stadens centrum, ett stenkast från utsiktstornet Space Needle som byggdes till världsutställningen 1962 och som sedan dess ingår i stadens siluett.

På onsdag nästa vecka besöker hon Stockholm. Målet är att säkerställa fortsatt stöd från Sverige i det internationella utvecklingsarbetet. En viktig del i detta är jämställdhet – ett område Melinda Gates brinner för. Inte minst nu i kölvattnet av de senaste veckornas #metoo-upprop som under en månads tid väckt uppmärksamhet i hela världen.

– Det är fruktansvärt att höra vad kvinnor går igenom både i mitt eget land och i andra länder, men det skiljer sig inte från vad jag fått höra i privata konversationer med kvinnor i Indien eller Silicon Valley. Jag är rasande över att det händer, men å andra sidan är jag väldigt glad att se att det nu kommer fram i ljuset eftersom det är enda sättet vi kan få till någon förändring.

Har du upplevt det själv?

– Absolut! Jag har arbetat i många delar av tech-industrin och jag tror inte det finns en kvinna som har gått igenom den branschen utan att ha utsatts för någon form av särbehandling eller sexuella trakasserier längs vägen.

Tidigare i höstas öppnade Melinda Gates konferensen Goalkeepers i New York, Gates Foundations första stora årliga event om arbetet med global utveckling med orden:

– Jämställdhet är en nödvändig förutsättning för utveckling i världen. Oavsett vilken fråga vi arbetar med i övrigt, så kan världen inte gå framåt om hälften av befolkningen hålls tillbaka.

Men så var det inte när Gates Foundation drog igång år 2000.

– Det här är en fråga som ni i Sverige tidigt förstod bättre än oss. Vi var väldigt tekniska i starten, av goda skäl eftersom både Bill och jag tror på innovation. Men vi jobbade i vertikaler med olika sjukdomar som hiv, malaria, tuberkulos och barnvaccinering, säger Melinda Gates när vi möts på hennes hemmaplan i Seattle några veckor efter eventet i New York.

Jämställdhet har kommit att bli centralt i nästan allting vi gör.

– I takt med att vi rest och lärt oss mer och mer under de här 17 åren har det också blivit väldigt uppenbart för oss att om vi inte specifikt tänker på kvinnors unika roller i de här sammanhangen så kommer vi inte ha lika stor påverkan. På grund av det har jämställdhet kommit att bli centralt i nästan allting vi gör.

Jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter är alltså inte bara ett program bland många inom Gates Foundation, utan kommer på olika sätt att påverka alla delar av stiftelsens verksamhet med nära 1.500 anställda vid kontor runt om i världen.

Bild: Kamil Zihnioglu/AP

Det framställs emellanåt som att stiftelsens nya jämställdhetsfokus främst är Melindas baby, medan maken Bill Gates är mer tekniskt intresserad och inte bryr sig lika mycket om frågorna. Det stämmer dock inte, enligt Melinda Gates.

– Det finns ingen strategisk fråga inom stiftelsen, inte en enda, som vi inte båda skriver under på. Så han måste vara lika engagerad som jag är – eller så gör vi det inte. När vi väl har bestämt oss för vad vi ska göra och i vilken riktning vi ska driva stiftelsen så kommer var och en av oss emellanåt att spendera mer tid på vissa specifika områden. Men han är enig med mig om att kvinnors rättigheter är fundamentala för allt det vi gör.

Hon förklarar också hur deras jämställdhetsfokus vuxit fram i flera steg, där stiftelsen från början var väldigt vetenskapligt inriktad på att upptäcka och utveckla botemedel mot sjukdomar. Därefter började de arbeta med metoder för att distribuera vaccin och läkemedel. Nu håller kvinnornas roll i detta på att bli en lika central del av arbetet.

– Du kan ha de bästa vetenskapliga resultaten i världen, men om du inte kan leverera vaccinet och få en mamma att acceptera att det injiceras i armen på hennes barn så kommer du ingenstans, förklarar Melinda Gates.

En stor utmaning för Gates Foundation, som är känd för att ställa hårda krav på faktaunderlagen innan de tar några beslut om nya insatser, är att det många gånger saknas viktig information om kvinnors levnadsförhållanden.

I samband med kvinnorättskonferensen Women Deliver i Köpenhamn i fjol lanserade Melinda Gates därför ett initiativ där stiftelsen ska investera 80 miljoner dollar, motsvarande cirka 670 miljoner kronor, för att minska ”jämställdhetsgapet” i informationsinsamling för att öka kunskaper om kvinnors levnadsförhållanden.

Läs mer: Gates satsar över halv miljard på data om kvinnor

Bild: Stephen Brashear/AP

Melinda Gates förklarar att både hon och Bill Gates ofta använder Sverige och Sveriges feministiska utrikespolitik som hävstång för att övertyga andra länder att investera mer i internationellt utvecklingsarbete.

– När Sverige engagerar sig kan vi gå till andra regeringar också och be dem investera mer.

Ett konkret exempel är tillgången till preventivmedel, eftersom mer utspridda och planerade graviditeter visat sig vara en effektiv väg till ökad överlevnad bland både mödrar och nyfödda.

Sverige ingick i en grupp länder och organisationer som för några år sedan gick samman för att garantera högre volymer på långtidsverkande preventivmedelsimplantat. Därmed kunde priserna pressas från ett par globala leverantörer till nära hälften och miljontals fler kvinnor fick tillgång till preventivmedlet.

Läkemedelsbolagen har sedan dess beslutat sig att fortsätta sälja implantaten till den lägre prisnivån i låginkomstländer i ytterligare fem år efter programmet är avslutat.

Den här administrationen bryr sig inte särskilt mycket om kvinnor runt om i världen.

Däremot har paret Gates haft sämre framgång med att få gehör hos den nuvarande amerikanska regeringen för internationellt stöd till familjeplanering i fattiga länder, eftersom framför allt abortfrågan är en inrikespolitisk het potatis.

– Den nuvarande administrationen satte en nolla i kolumnen för familjeplanering och tog därmed bort vad som hade varit 600 miljoner dollar – trots att vi vet att det inte finns ett land i världen som lyckats lyfta sig ur fattigdom utan att investera i familjeplanering. Om du inte investerar i det, så att kvinnor kan sprida ut sina födslar tidsmässigt, kommer både kvinnor och barn att dö och du kommer låsa in familjer i en fattigdomscykel där de inte kan ge sina barn mat och utbildning. Så det var inget klokt beslut och det säger mig att den här administrationen inte bryr sig särskilt mycket om kvinnor runt om i världen.

Läs även: Krönikan Gates ger Trump bakläxa - i brev till Warren Buffett av DN Global utvecklings redaktör Thomas Frostberg.

I gengäld är hennes förhoppning att under nästa veckas besök i Stockholm kunna säkerställa fortsatt stöd från Sverige i det internationella utvecklingsarbetet.

– Fortsätt investera och fortsätt investera klokt. Den sortens ledarskap hjälper andra länder att förstå att de också ska öka sina investeringar.

Läs mer: Melinda Gates: Välgörenhet finns i mitt dna.

Ämnen i artikeln

metoo
Agenda 2030
Filantropi
Bill Gates
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt