Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Global Utveckling

Miljoner satsas på mer hållbar modeindustri

Textilarbetare i Bangladesh. Arkivbild.
Textilarbetare i Bangladesh. Arkivbild. Other: Olle Sorrong/XP/TT

Regeringen satsar 40 miljoner kronor på att bidra till en mer hållbar utveckling i textil- och modeindustrin. Pengarna går till Högskolan i Borås som får uppdraget att utveckla en nationell plattform för att driva hållbarhetsarbetet inom branschen.

– Hela textilindustrin går igenom ett skifte som kommer att ha väldigt stor betydelse, där konsumenter vill ha produkter som är tillverkade på ett schysst sätt. Här finns det en affärspotential för Sverige, eftersom vi redan är väldigt duktiga på mode, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till DN Global utveckling.

Han presenterar satsningen på plats i Borås idag tillsammans med miljöminister Karolina Skog i samband med öppnandet av Sverige Innovationsriksdag, en årlig sammankomst för landets forskningsparker och företagsinkubatorer.

– Vi har haft dialog med olika branschorganisationer och i princip alla pekar på att man måste jobba i hela värdekedjan för att uppnå hållbart mode. Då måste en ny plattform för samverkan skapas, där alla aktörer i kedjan kan prata med varandra, säger Karolina Skog (MP).

Uppdraget att skapa den nationella kunskapsplattformen går till Högskolan i Borås, med bland annat Textilhögskolan.

– Här finns stark kunskap om textil och mode, så de behöver inte börja från scratch. Dessutom blir högskolan en neutral mittpunkt där man kan mötas från olika delar av branschen. Sedan finns det starkt engagemang från Västra Götalandsregionen och i Borås finns även forskningsinstitutet RISE, säger Karolina Skog.

I begreppet hållbarhet lägger hon inte bara in miljö- och klimatmässiga aspekter, kopplat till materialval och kemikalier, utan det handlar även om sociala frågor som arbetsrätt och säkerhet för dem som arbetar i textilproduktionen.

– Svenska varumärken kan inte vinna på pris mot Asien, men hållbarhet är en dimension av svensk kvalitet. Jag hoppas på ökad transparens som ett resultat när man jobbar ihop sig i värdekedjan med bättre information till konsumenterna, säger Karolina Skog.

Läs även: Klimatsmartare att inte återvinna kläderna

Enligt näringsminister Mikael Damberg är initiativet också en del i regeringens arbete med att genomföra FN:s 17 mål för hållbar utveckling i Agenda 2030, både på hemmaplan i Sverige och internationellt.

– Textilindustrin är globalt en av världens smutsigaste med enormt stora miljöproblem, men också mycket sociala problem. Det krävs mycket innovation för att göra kläder nedbrytbara och återvinningsbara och att industrin jobbar med cirkulära affärsmodeller för att spara på vatten och energi och hitta nya material. Ska vi klara Agenda 2030-målen måste vi ställa om även textilindustrin och jag är väldigt glad över att näringslivet är så intresserat av frågan, säger Mikael Damberg.

Läs även: Fem innovationsbolag tävlar om en miljon euro i Global Change Award

Om.DN Global utveckling

  • Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya hållbara utvecklingsmål som syftar till att skynda på den den globala utvecklingen i världen.
  • Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du här.
  • Du kan också läsa mer om satsningen här.
  • Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.