Miljonsatsning på nytt center för hållbara investeringar
Oppositionspartiernas nyckfulla och oförutsägbara agerande i riksdagen under mandatperioden har varit till skada inte minst för allmänhetens förtroende för politiken. Partierna behöver växa upp och ta ansvar, skriver Isabella Lövin.
Foto: Roger Turesson
Hållbara investeringar är en av de senaste trenderna inom det globala hållbarhetsarbetet.
– Men för att det här ska lyckas, och det inte bara blir green washing för företagen, är det viktigt att bygga upp en kompetens om hållbara investeringar även i utvecklingsländerna, säger Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.
Därför öppnar nu Stockholm Sustainable Finance Center.
Stockholm Sustainable Finance Center är ett kunskapscenter för hållbara investeringar. Initiativet kommer efter påstötningar från Världsbanken och regeringen satsar 17 miljoner.
Enligt Isabella Lövin räcker inte världens samlade offentliga medel på långa vägar för att uppnå de löften som världen antog vid klimatkonferensen i Paris och FN:s möte om de globala utvecklingsmålen i Agenda 2030 i New York för två år sedan.
– För att uppfylla de internationella åtagandena inom Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsagenda kommer tiotusentals miljarder US-dollar att krävas i investeringar de kommande åren för industriländer och utvecklingsländer. Behovet världen över är enormt för att finansiera dessa internationella åtaganden, säger Isabella Lövin.
– Vi har inte råd med en enda investering som inte är hållbar.
Ett sätt att möta behoven är Stockholm Sustainable Finance Centre, ett initiativ av regeringen i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och organisationen Stockholm Environment Institute (SEI).
Regeringen satsar 17 miljoner kronor under tre år för att det nya centret ska kunna bedriva forskning, öka kunskap och sprida information om hur världens finansmarknader kan bli mer hållbara.
Med det nya centret vill Sverige bidra till att öka möjligheterna för privata investerare att placera sina pengar i projekt som främjar klimatet. Ett annat land som är drivande i detta är Frankrike.
Vi har inte råd med en enda investering som inte är hållbar.
Isabella Lövin
Frankrikes president Emanuel Macron håller nästa vecka en uppföljningskonferens till klimatkonferensen i Paris 2015. Där ska Sverige hålla i ett särskilt möte om klimatfinansiering.
– Och det hänger ihop med FN:s hållbarhetsagenda. Misslyckas vi med att uppnå våra löften i klimatavtalet blir det svårt att uppnå Agenda 2030. Vi kommer inte kunna stå emot de förändringar i världen som kommer att uppstå när klimatförändringarna blir för stora, säger Isabella Lövin, som lanserar det nya centret tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Han lyfter fram Sveriges stora erfarenhet och kompetens kring hållbara investeringar.
– Ta till exempel gröna obligationer. Det fanns inte innan Sverige började jobba med dem. Nu ser vi hur de ökar mycket snabbt. På den globala obligationsmarknaden utgör de gröna obligationerna visserligen bara 0,3 procent i dag, men det kommer hända mycket de närmaste åren, säger Per Bolund.
Finansmarknadsministern nämner också de ändrade regler för första till fjärde AP-fonderna som regeringen föreslagit till juli 2018. Enligt förslaget ska bland annat fondernas investeringar i större utsträckning än i dag ta hänsyn till hållbar utveckling.
Bakom det nya centret finns, enligt de två ministrarna, en historia av uppmuntrande påtryckningar från Världsbankens organ för investeringar i den privata sektorn, IFC. Världsbanken ska under lång tid ha fört en dialog med Sverige för att skapa det nya centret.
– Men för att det här ska lyckas, och det inte bara blir green washing för företagen, är det viktigt att bygga upp en kompetens om hållbara investeringar även i utvecklingsländerna. Där kan Stockholm Sustainable Finance Center spela en viktig roll, säger Isabella Lövin.
IFC har investerat i vad de själva kallar klimatsmarta lösningar sedan 2005. De lanserade för sju år sedan sin första gröna obligation, men har också fått kritik för mindre hållbara investeringar.
Bland annat kritiserades IFC av Världsbankens egen ombudsman, CAO, 2013 och 2014 för två mångmiljardinvesteringar i Indien och Honduras 2008.
I Indien lånade IFC ut pengar för att bygga ett kolkraftverk som bidrog till att förstöra miljön för lokala fiskare.
I Honduras stödde IFC ett lokalt palmoljeföretag för att skapa en etanolfabrik, vars palmolja kom från plantager med oklara ägarförhållanden.
Både de indiska fiskarna och honduranska bönderna har lämnat in stämningsansökningar mot IFC i domstolar i USA. De har hittills avslagits i olika instanser, men stämningsansökan i det indiska fallet ligger nu hos högsta domstolen i USA.
Markkonflikten kring det honduranska palmoljeföretaget pågår fortfarande. IFC drog sig ur projektet i april i år.