Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 21:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/miljonsatsning-ska-radda-mat-fran-att-slangas/

Ekonomi

Miljonsatsning ska rädda mat från att slängas

Miljoninvestering ska minska mängden slängd mat. Bild: Heiko Junge

Ica-butikerna och hotellkedjorna Scandic och Nordic Choice arbetar redan för att minska mängden mat som slängs, med hjälp av en lösning från det svenska uppstartsbolaget Karma.

Nu får Karma in drygt 30 miljoner kronor från två riskkapitalbolag för att kunna fortsätta växa och lansera sin tjänst även internationellt.

Genom Karmas tjänst kan konsumenter köpa överbliven mat från restauranger, kaféer och hotell till rabatterade priser – i stället för att maten bara slängs.

Hittills har 17 ton mat kunnat räddas den vägen sedan lanseringen av tjänsten i november.

– Med investeringen vi fått kan vi ta den här tjänsten ännu bredare och faktiskt ha en signifikant påverkan inom området matsvinn, säger Elsa Bernadotte, operativ chef och en av Karmas grundare.

Omkring 100.000 användare har registrerat sig i appen, som används för att koppla ihop maställen som har överbliven mat med konsumenter.

I dagsläget finns tjänsten på ett 20-tal orter i Sverige, men antalet kommer att öka väsentligt i takt med att de stora butiks- och hotellkedjorna som har avtal med Karma rullar ut tjänsten över hela landet.

Läs även: Ica-kunder ska rädda mat från soptunnan med ny app

Nästa steg, som påbörjas i dagarna i och med kapitaltillskottet på drygt 30 miljoner, handlar om att lansera tjänsten i minst ett nytt land i Europa.

– Vi gör nu marknadsundersökningar, sätter upp struktur, rekryterar ett team som ska ansvara för expansionen och ska även göra tester på plats inför en lansering före årsskiftet, säger Elsa Bernadotte, som i morgon medverkar i ett seminarium hos Almi och Breakit i Almedalen för att berätta om resan från uppstartsbolag till internationell expansion.

Det nya kapitalet kommer från de båda riskkapitalbolagen e.ventures och eEquity, som nu blir näst största och tredje största ägare i bolaget. De fyra grundarna Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson är fortfarande största ägare i bolaget.

Sedan tidigare finns även Klarna-grundaren Niklas Adalberths Norrsken Foundation med som finansiär i Karma tillsammans med bland andra Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert samt Spotifys tidigare marknadschef Sophia Bendz.