Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-23 08:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/miljonsatsning-ska-radda-mat-fran-att-slangas/

Ekonomi

Miljonsatsning ska rädda mat från att slängas

Miljoninvestering mot matsvinn. Arkivbild.
Miljoninvestering mot matsvinn. Arkivbild. Bild: Heiko Junge

Ica-butikerna och hotellkedjorna Scandic och Nordic Choice arbetar redan för att minska mängden mat som slängs, med hjälp av en lösning från det svenska uppstartsbolaget Karma.

Nu får Karma in drygt 30 miljoner kronor från två riskkapitalbolag för att kunna fortsätta växa och lansera sin tjänst även internationellt.

Genom Karmas tjänst kan konsumenter köpa överbliven mat från restauranger, kaféer och hotell till rabatterade priser – i stället för att maten bara slängs.

Hittills har 17 ton mat kunnat räddas den vägen sedan lanseringen av tjänsten i november.

– Med investeringen vi fått kan vi ta den här tjänsten ännu bredare och faktiskt ha en signifikant påverkan inom området matsvinn, säger Elsa Bernadotte, operativ chef och en av Karmas grundare.

Omkring 100.000 användare har registrerat sig i appen, som används för att koppla ihop maställen som har överbliven mat med konsumenter.

I dagsläget finns tjänsten på ett 20-tal orter i Sverige, men antalet kommer att öka väsentligt i takt med att de stora butiks- och hotellkedjorna som har avtal med Karma rullar ut tjänsten över hela landet.

Läs även: Ica-kunder ska rädda mat från soptunnan med ny app

Nästa steg, som påbörjas i dagarna i och med kapitaltillskottet på drygt 30 miljoner, handlar om att lansera tjänsten i minst ett nytt land i Europa.

– Vi gör nu marknadsundersökningar, sätter upp struktur, rekryterar ett team som ska ansvara för expansionen och ska även göra tester på plats inför en lansering före årsskiftet, säger Elsa Bernadotte, som i morgon medverkar i ett seminarium hos Almi och Breakit i Almedalen för att berätta om resan från uppstartsbolag till internationell expansion.

Det nya kapitalet kommer från de båda riskkapitalbolagen e.ventures och eEquity, som nu blir näst största och tredje största ägare i bolaget. De fyra grundarna Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson är fortfarande största ägare i bolaget.

Sedan tidigare finns även Klarna-grundaren Niklas Adalberths Norrsken Foundation med som finansiär i Karma tillsammans med bland andra Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert samt Spotifys tidigare marknadschef Sophia Bendz.

Ämnen i artikeln

Ica
Matsvinn
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt