Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-26 23:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/ministern-vill-se-tuffare-politik-for-att-stoppa-vald-mot-barn/

EKONOMI

Ministern vill se tuffare politik för att stoppa våld mot barn

Åsa Regnér i flyktingläger i Jordanien
Foto: Jenny Leyman

Senast år 2030 ska alla former av våld och övergrepp på barn ha stoppats. Det har världens länder lovat varandra och FN, men utmaningen är enorm.

Tre av fyra barn i världen utsätts för våld och 18 miljoner flickor mellan 15 och 19 år för sexuella övergrepp, enligt FN.

I dagarna är Sverige värd för en internationell konferens om frågorna.

– Vi ordnar konferensen för att sätta press på världens länder att uppnå det här målet, säger barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till DN Global Utveckling, inför öppnandet av tvådagarskonferens på onsdagen.

Ett 70-tal länder skickar representanter till konferensen ”End violence solutions summit”, varav ministrar från 35 länder. Från svenskt håll deltar förutom Åsa Regnér även statsministern, drottningen och kronprinsessan. Även FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed och cheferna för FN:s barnfond Unicef och Världshälsoorganisationen WHO deltar.

– Det finns i FN:s utvecklingsagenda Agenda 2030, som alla världens länder antagit, ett specifikt mål mot våld mot barn och att det våldet ska upphöra. Vi ordnar konferensen för att sätta press på världens länder att uppnå det här målet. Fokus ligger på att finna lösningar, på att visa vad som faktiskt fungerar, säger Åsa Regnér.

Av världens alla länder är Sverige bäst rustat för att uppnå FN:s 17 globala utvecklingsmål, eller Agenda 2030, som de också kallas. Det har bland andra organisationerna Bertlmanns-Stiftung och Sustainable Development Solutions Network (SDSN) slagit fast i en rapport.

Läs mer: Svensk vapenexport kritiseras i global hållbarhetsrapport

Men de konstaterar också att Sverige har en del att jobba med, bland annat kring mål 16 om fred och säkerhet där Sverige anses prestera sämre. Inom mål 16 finns delmål 16.2, om att stoppa övergrepp, utnyttjande, människohandel och alla former av våld eller tortyr mot barn.

Det saknas idag nödvändiga underlag för att mäta hur väl Sverige lever upp till delmål 16.2, enligt en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) om Sverige och genomförandet av de 17 FN-målen i Agenda 2030.

I början av veckan publicerade Svenska Unicef däremot en rapport som visar att fyra av tio barn i Sverige upplevt fysisk eller psykisk misshandel, försummelse eller övergrepp av någon vuxen.

Idag går misshandel av barn under samma rubricering som misshandel av vuxna. Svenska Unicef vill att misshandel av barn ska klassas som ett särskilt brott. Organisationen vill även att psykiskt våld ska vara straffbart.

– Som statsministern tidigare har aviserat kommer regeringen tillsätta en utredning som bland annat ska se över om det ska bli straffbart att utsätta barn för situationer där de bevittnar våld eller andra övergrepp i hemmet. Vi har också fått förslag på hur vi kan stärka rättigheterna för barn som lever i skyddat boende med sina mammor, och hur man kan anpassa och ge kunskap till kvinnojourer om det här så att man säkerställer att även barnens upplevelser fångas upp, säger Åsa Regnér.

Barn- och jämställdhetsministern lovar att regeringen nästa månad ska lägga fram sin proposition om hur FN:s barnkonvention kan bli svensk lag. Förhoppningen är att lagen ska träda i kraft 1 januari 2020. Regeringen har studerat hur man gjort i Norge och har gett Barnombudsmannen i uppgift att sprida kunskap om barns rättigheter på svenska myndigheter, i skolor och i kommuner.

– I Norge kan man se att efter att barnkonventionen blivit lag har man i rättsprocesser och myndighetsbeslut i större utsträckning tagit hänsyn till barnkonventionen och barns bästa i mycket större utsträckning än tidigare. Det är en viktig effekt av att göra konventionen till lag, säger Åsa Regnér.

Under den pågående FN-konferensen i Stockholm om våld mot barn fungerar Sverige som exempel på ett land där politiska beslut leder fram till att våld mot barn kan stoppas. Exemplet rör förbudet av barnaga som infördes i Sverige 1979. Enligt Rädda barnen är fysiskt våld av barn bara förbjudet i 53 av världens länder idag. På konferensen framhålls också Sveriges arbete med kris- och traumastöd till barn.

Konferensen sker i skuggan av att biståndsorganisationen Oxfam skakas av en skandal där medarbetare sexuellt ska ha utnyttjat minderåriga flickor i Haiti.

Samtidigt medger Unicef i Holland att FN:s barnfond brustit i sitt stöd till de barn i Centralafrikanska republiken som utnyttjats sexuellt av fredsbevarande trupper. Detta efter att SVT:s Uppdrag granskning följt upp skandalen, för att sen också avslöja detaljer om hur FN-soldater utfört systematiska övergrepp på barn i Haiti.

Åsa Regnér, som själv har en bakgrund inom FN och nu också söker ett toppjobb inom organisationen, kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande av barn i organisationer som jobbar med barns rättigheter.

– Det gäller naturligtvis alla arbetsplatser, men särskilt om man stödjer mänskliga rättigheter. Man ska alltid leva som man lär och ha system för att upprätthålla detta. Inom FN måste det vara total nolltolerans. Det kräver också ett gott ledarskap, säger Åsa Regnér.

Bland FN:s medlemsstater förs det sedan ett par år en högljudd debatt om kvinnors rättigheter. Framför allt märks det på UN Womens årliga konferens om kvinnors rättigheter i New York, Commission on the status of women (CSW), som hålls i mars.

När DN Global Utveckling intervjuade Åsa Regnér inför CSW förra året sa hon sig vara skakad av hur motståndet mot kvinnors rättigheter ökat i världen.

Läs mer: ”Motståndarna har missat kvinnorörelsens styrka”

Flera av de frågor som tas upp på CSW berör även våld mot barn, eller flickor, som till exempel barnäktenskap och sexuella övergrepp – företeelser som långt ifrån alla länder i världen tycker kan förbjudas.

– Det är just därför som såna här mål och konferenser om Agenda 2030 är viktiga. Vi behöver konkreta diskussioner om de här frågorna, både i Stockholm och i New York. Vi vet att det är med hjälp av politiskt engagemang och beslut som man kan flytta fram positionerna, men det finns regeringar och organisationer som inte sätter jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter främst, och som till och med vill rulla tillbaka redan antagna principer. Därför behöver vi hålla trycket uppe, inte minst i dessa tuffa tider, säger Åsa Regnér.

Ämnen i artikeln

FN
Åsa Regnér
Agenda 2030
Oxfam
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt