Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/mobilteknik-ska-radda-barn-med-lunginflammation/

EKONOMI

Mobilteknik ska rädda barn med lunginflammation

Med detta band, som fästs runt barnets mage, är det enklare och snabbare att upptäcka lunginflammation.
Foto: Jenny Leyman

Teknik som redan används i mobiltelefoner ska göra det lättare att upptäcka barn som drabbats av lunginflammation och ge dem rätt vård. Tekniken används i en ny apparat, som utvecklats av Philips Africa Innovation Hub, ett forsknings- och innovationscenter baserat i Nairobi, Kenya.

Ett tätare samarbete mellan näringsliv och offentlig sektor skulle göra det mer intressant för företag att investera i innovationer som vänder sig till utsatta grupper, menar innovtionscentrets chef Maarten van Herpen.

– Det finns ett stort värde i att kombinera socialt ansvar med ekonomisk avkastning. Olika former av partnerskap minimerar riskerna och gör det lättare att få ut den här typen av innovationer på marknaden, säger han.

Varje år dör 900.000 barn världen över i sviterna av lunginflammation och sjukdomen är en de främsta dödsorsakerna hos barn under fem år. Men nu finns förhoppningar om att med ny teknik kunna hitta och behandla fler barn i tid.

En apparat som kan upptäcka lunginflammation hos små barn genom att mäta andningsfrekvensen är nämligen en av de första produkterna från Philips Africa Innovation Hub, ett forsknings- och innovationscenter baserat i Nairobi, Kenya.

– Tanken är att bättre diagnostik ska ge snabbare behandling, säger Maarten van Herpen som berättar att utvecklingen av apparaten inleddes när Unicef efterlyste bättre verktyg för att upptäcka den smittsamma lungsjukdomen.

Resultatet blev ett bälte som mäter andningsrörelserna hos små barn, något som tidigare mättes med blotta ögat. Det bygger på samma teknik som bland annat finns i mobiltelefoner.

– Det var en teknologi som Philips redan hade, men som har anpassats för ett specifikt användningsområde, förklarar Maarten van Herpen.

Foto: Jenny Leyman

Maarten van Herpen, chef för Philips Africa Innovation Hub, visar den nya tekniken för att mäta och upptäcka lunginflammation hos barn. Foto: Jenny Leyman.

Bältet används på liknande sätt som en termometer och är framtaget för att fungera även i områden där det saknas elektricitet. Bältet spänns runt magen på barnet, och en röd lampa lyser om andningsfrekvensen är högre än normalt. Snabb andning är ett tecken på lunginflammation.

Utvecklingen har finansierats med hjälp av statliga medel från Kanada.

– För att få ner barnadödligheten behövs storskalighet. Genom det här samarbetet har vi möjlighet att nå ut till en miljon barn. Vår investering dämpar risken, vilket uppmuntrar företag att satsa på att ta fram kostnadseffektiva produkter i kampen mot barnadödlighet, säger Peter Singer från Grand Challenges Canada, en organisation som investerar statliga medel i innovationer inom global hälsa.

– Offentligt utvecklingsbistånd är inte tillräckligt för att tackla de globala utmaningar vi står inför, tillägger han.

Investeringen ska betalas tillbaka när – och om – produkten går med vinst.

– För oss handlar det om att integrera utvecklingsmålen i vår affärsstrategi, säger Maarten van Herpen och syftar på de 17 globala mål som världens länder enades om i FN förra året.

Han berättar att Africa Innovation Hub skapades för att nå ut till en ny kundgrupp med syfte att göra skillnad inom utvecklingsmålet som rör global hälsa. Mycket av arbetet handlar om hälsofrågor som rör kvinnor, barn och ungdomar i utvecklingsländerna.

Att samla NGO:er, regeringar, akademiska instanser och näringslivet är avgörande.

Men för att nå ut till den gruppen behövdes ett nytt sätt att tänka, berättar Maarten van Herpen:

– Innovationer vänder sig ofta till företagens befintliga kunder. Det är samma affärsmodeller som används. För att nå utsatta människor som få ser som potentiella kunder var vi tvungna att förändra vår företagsstruktur.

Africa Innovation Hub har även lanserat en apparat som upptäcker komplikationer i samband med förlossning och just nu utvecklar teamet en produkt som ska underlätta amning.

– Idén är att hitta affärsstrategier som löser samhällsproblem, i det här fallet att barn inte ammas i så stor utsträckning som WHO rekommenderar. Vi intervjuade ett stort antal mödrar inom olika samhällsklasser för att få en bild av varför många slutar att amma. Nu jobbar vi med innovationer baserade på dessa lärdomar, säger Maarten van Herpen.

Läs även: Gates Foundation finansierar enkel teknik som ska minska dödlighet vid förlossningar

Han ser ökat samarbete mellan näringsliv och andra aktörer som en förutsättning för att att nå FN:s utvecklingsmål.

– Flerpartssamarbete är nyckeln för att skapa en hållbar och inkluderande tillväxt och samtidigt hitta lösningar på de hälsoutmaningar vi står inför. Att samla NGO:er, regeringar, akademiska instanser och näringslivet är avgörande.

Läs tidigare artiklar från DN Global utveckling om ökad säkerhet för nyfödda och deras mödrar:

Barnmorskor utbildas i kirurgi för att rädda liv (16/10)

Svenska barnmorskor går på export till Asien (18/10)

Om.DN Global utveckling

Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya globala utvecklingsmål som syftar till att skapa en hållbar utveckling på jorden. Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du på här. Du kan också läsa mer om satsningen här. Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.