Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 23:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/nu-avgors-om-radiohjalpen-vander-melloraset/

Ekonomi

Nu avgörs om Radiohjälpen vänder Melloraset

FO&O framför bidraget Gotta Thing About You under genrepet. Bild: Christine Olsson/TT

Melodifestivalens bidrag till Radiohjälpens välgörande arbete gick ner kraftigt förra året när det blev möjligt att rösta gratis via Melloappen.

Hittills i år ökar dock bidragen igen, men allt avgörs på lördagskvällen – nästan hälften av pengarna strömmar normalt in under finalen.

Melodifestivalen drar varje år in 6–7 miljoner kronor till välgörande ändamål genom telefon- och SMS-röster på de tävlande bidragen. Pengarna går till Radiohjälpsfonden, som finansierar verksamheter både i Sverige och internationellt.

Men i fjol skänkte Melodifestivalens tittare dock bara drygt 4,6 miljoner kronor till Radiohjälpsfonden, ett ras på 30 procent jämfört med året före. Det var betydligt mindre än åren 2013–2014, men Melodifestivalen är fortfarande en av de viktigaste intäktskällorna till Radiohjälpsfonden, berättar Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

– Melodifestivalen är en väldigt viktig källa för medel som inte är öronmärkta, vilket gör att vi själva kan titta på var behoven är som störst. Med pengarna från Melodifestivalen kan vi komplettera insatserna vi gör nationellt och stödja aktiviteter även för unga vuxna, säger han.

Allt beror på vad som händer i finalen som står för en ganska stor del av de totala intäkterna. Per Byman, Radiohjälpen

Per Byman tror nu att förra årets dipp var tillfällig:

– Tittar man på hur det hittills ser ut under Mello ligger vi något över förra året, men allt beror på vad som händer i finalen som står för en ganska stor del av de totala intäkterna.

Den allmänna Radiohjälpsfonden finansieras till stor del av Melodifestivalens tittare. Mellan 75 och 85 procent av intäkterna kommer från telefon- och sms-röstande under de fyra deltävlingarna, andra chansen och finalen.

Fonden delar främst ut pengar till verksamheter i Sverige som fokuserar på att ge barn och unga vuxna med funktionsnedsättning en meningsfull fritid. 2015 fick bland annat Afasiföreningen, Parkinsonföreningen och Astma- och allergiförbundet pengar för att ordna utflykter, resor och andra aktiviteter.

Bidragen till verksamheter i Sverige varierar från ett par tusenlappar till drygt 570.000 kronor.

Ungefär en tredjedel av fondens pengar delas ut till internationellt hjälparbete. Organisationer som Röda Korset och FN:s flyktingorgan UNHCR är några av dem som har fått anslag. 2015 gick drygt 2,5 miljoner kronor av fondens totala insamlade medel på 7,9 miljoner till internationella projekt.

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU), en biståndsorganisation som är kopplad till Pingströrelsen i Sverige, fick det enskilt största bidraget på 1,5 miljoner kronor för nödhjälpsinsatser i krigsdrabbade Jemen.

JOHA-fonden, som samlar in pengar för att bekosta flickors utbildning vid Barbroskolan i Tanzania, fick 750 000 kronor.

Sedan 1999 har mer än 160 miljoner kronor samlats in till Radiohjälpsfonden genom Melodifestivalens telefon- och SMS-röstningar. Så här mycket har kommit in de senaste åren:

2016: 4,6 miljoner kronor

2015: 6,6 miljoner kronor

2014: 5,7 miljoner kronor

2013: 7,4 miljoner kronor