Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Global Utveckling

Nya matvanor krävs för att nå klimatmål

Klimatmötet som inleds i Marrakech i morgon, måndag, ska diskutera hur den globala uppvärmningen ska hållas under 2 grader. Köttet står för ungefär lika mycket av de globala utsläppen som transportsektorn. Att äta mindre rött kött är bra för både klimatet och hälsan.

I fredags trädde klimatavtalet från Paris i kraft. Om målet – att den globala uppvärmningen ska ligga väl under två grader med sikte på 1,5 grader – ska nås måste utsläppen minska rejält.

Vilka åtgärder som krävs ska diskuteras på klimatmötet COP 22 i Marrakech som inleds i morgon, måndag.

En stor del av de globala utsläppen kommer från det vi äter. Mest kommer från animalieproduktionen, kött och mjölk, som står för 15 procent av världens utsläpp, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

– Köttet är inte den största boven i dramat, men tillräckligt stor för att vara ett problem. Den är i ungefär samma storlek som transportsektorn, säger David Bryngelsson, doktor i energi och miljö vid Chalmers i Göteborg.

Köttets stora utsläpp beror dels på att odling av foder orsakar utsläpp och djur behöver mycket foder. Idisslare som kor och får släpper dessutom ut metangas, en väldigt kraftig växthusgas, när de rapar och fiser.

År 2050 kommer vi att vara nio miljarder människor på jorden. Till dess väntas den globala köttkonsumtionen öka med 75 procent. Västvärlden måste ändra sina matvanor om klimatmålen ska nås har IPCC slagit fast. Siffrorna är tydliga. Ska den globala uppvärmningen understiga två grader bör vi år 2050 inte släppa ut mer än två ton koldioxid per person och år.

Två ton per person är nästan exakt så stora utsläpp som vår matkonsumtion i Sverige orsakar i dag. Fortsätter vi äta som nu måste vi alltså slopa alla övriga utsläpp i våra liv.

Ser man bara till klimatet är det bättre att äta kyckling än nötkött.

Och just köttet diskuteras allt mer. Livsmedelsverkets nya kostråd säger att en person inte bör äta mer än ett halvt kilo rött kött i veckan.

– Vi lyfter fram både hälsoskäl och miljöskäl. Studier har visat att de som äter mer än ett halvt kilo rött kött i veckan har ökad risk för cancer i tjocktarm och ändtarm, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

Fyra av tio kvinnor och sju av tio män äter i dag mer än ett halvt kilo rött kött per vecka, enligt statistik från SCB. I genomsnitt äter vi 50–55 kilo rent kött per år.

I en rad enkäter och undersökningar den senaste tiden säger svenskar att de äter mer grönt. Men det syns inte i statistiken, även om köttätandet har planat ut de senaste två åren. De senaste åren har vi ätit mindre fläsk och mer kyckling.

– Ser man bara till klimatet är det bättre att äta kyckling än nötkött. Det kan finnas andra problem med den uppfödningen, men det är inte klimatproblem, säger David Bryngelsson.

Utsläppen skiljer sig åt mellan djurslagen, där nötköttet är en värsting med utsläpp motsvarande 27 kilo koldioxid per kilo kött. För gris är siffran 6 kilo och fågel 2,4 kilo enligt beräkningar från SP, Sveriges Tekniska forskningsinstitut.

Men något är på gång att hända med matvanorna. Inom livsmedelsbranschen tror 85 procent att ett proteinskifte är på gång, där kött byts mot andra proteiner från växt- eller djurriket. Det visar en ny undersökning från konsultföretaget Macklean.

I affärerna har en rad nya vegetariska produkter lanserats och säljer bra. Även en så köttdominerad bransch som charkindustrin har det senaste året lanserat flera produkter där en del av köttet har bytts ut mot vegetabilier. Vid chark-SM förra veckan delades för första gången ut pris till den mest klimatsmarta produkten. Vinnare blev en korv med femtio procent kött, femtio procent grönsaker.

– I de flesta köttprodukter är det råvaran som står för den allra största delen av utsläppen. Själva tillverkningen släpper inte ut så mycket. Att göra en likvärdig produkt men med hälften så höga utsläpp är ”görsmart”. Det finns mycket sådant att göra, vi behöver inte gå hela vägen och bli vegetarianer, säger David Bryngelsson.

Fakta.Utsläpp per livsmedel

Utsläpp av koldioxidekvivalenter per kilo livsmedel.

 • Nötkött 27
 • Lamm 21
 • Blandfärs (50/50 nöt och fläsk) 17
 • Fläsk 6
 • Kyckling 2,4
 • Lax 2,3
 • Sej 2.4
 • Sill 0,5
 • Räkor 11
 • Musslor 1,5
 • Bönor bruna 0,2
 • Kikärtor 0,2
 • Linser (konserverade) 0,1
 • Ägg 1,4
 • Quorn 2,3

Källa: SP, Sveriges Tekniska forskningsinstitut klimatdatabas för livsmedel version 1.2

Fördjupning.Kött

 • Svenskar kan tvingas skatta för kött
  Svenskarna äter näst mest nötkött i EU och alltmer av köttet importeras från utlandet. Det framgår av en rapport från Jordbruksverket, som föreslår en koldioxidskatt för att minska köttätandet.
 • Köttet ingen vill ha serveras på krogen
  Importerat kalvkött från djur som fått stora mängder antibiotika under uppfödningen serveras fortfarande på restauranger. Köttet är mört, är argumentet. Men mör är inget kvalitetsmått, kontrar andra krögare. 
 • Suget efter ”djurlöst” kött växer i USA
  Måste kött vara animaliskt? Den frågan ställer sig företagare och forskare som ser klimatförändringarna som ett avgörande skäl att kraftigt minska köttätandet.
 • Sverige importerar mer fläsk med antibiotika
  Svenskar undviker danskt fläskkött efter flera larm antibiotikaanvändning, klippta svansar och dålig djurhållning. Sedan 2007 har importen minskat med 25 procent.
 • Mindre antibiotika gav färre farliga bakterier i kycklingkött´
  Antalet multiresistenta bakterier i kycklingkött har minskat med hälften i de nederländska stormarknadernas kyldiskar sedan användningen av antibiotika minskat hos uppfödarna.

Fakta:Fem enkla sätt att äta mindre rött kött

 1. Satsa på mer vegetariskt och ägg, och ibland fisk eller fågel. Eller ät kött lite oftare men mindre mängd. Dryga ut köttfärssåsen eller grytan med krossad tomat, linser eller rotfrukter.
 2. Kyckling går att variera nästan hur mycket som helst. Likaså ägg – kokt, stekt eller som omelett tillsammans med grovt bröd och sallad är bra snabbmat.
 3. Soppa, paj och wok kan enkelt lagas utan kött. I frysdisken finns massor av spännande "bönbiffar” och bland konserverna hittar du färdigkokta bönor, linser och kikärter på tetra.
 4. Alltfler restauranger satsar på god vegomat. Passa på att välja grönt om du äter ute.
 5. Bra, proteinrika alternativ till kött är till exempel bönor, kikärter, linser eller tofu. De ger både järn, protein och andra viktiga näringsämnen.

Källa: Livsmedelsverket

Fördjupning.Klimat

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.