Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/nya-matvanor-kravs-for-att-na-klimatmal/

EKONOMI

Nya matvanor krävs för att nå klimatmål

Bild 1 av 2 ”Generellt har vi inte försökt att härma kött. Det är roligare att göra något nytt som folk kommer att tycka om”, säger Mats Stading, professor vid Chalmers. Här i labbet med Roland Kadar.
Foto: Peter Claesson
Bild 2 av 2 Vegetabiliska fibrer i näringslösning på Chalmers. På fibrerna odlas muskelceller.
Foto: Peter Claesson

Klimatmötet som inleds i Marrakech i morgon, måndag, ska diskutera hur den globala uppvärmningen ska hållas under 2 grader. Köttet står för ungefär lika mycket av de globala utsläppen som transportsektorn. Att äta mindre rött kött är bra för både klimatet och hälsan.

I fredags trädde klimatavtalet från Paris i kraft. Om målet – att den globala uppvärmningen ska ligga väl under två grader med sikte på 1,5 grader – ska nås måste utsläppen minska rejält.

Vilka åtgärder som krävs ska diskuteras på klimatmötet COP 22 i Marrakech som inleds i morgon, måndag.

En stor del av de globala utsläppen kommer från det vi äter. Mest kommer från animalieproduktionen, kött och mjölk, som står för 15 procent av världens utsläpp, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

– Köttet är inte den största boven i dramat, men tillräckligt stor för att vara ett problem. Den är i ungefär samma storlek som transportsektorn, säger David Bryngelsson, doktor i energi och miljö vid Chalmers i Göteborg.

Köttets stora utsläpp beror dels på att odling av foder orsakar utsläpp och djur behöver mycket foder. Idisslare som kor och får släpper dessutom ut metangas, en väldigt kraftig växthusgas, när de rapar och fiser.

År 2050 kommer vi att vara nio miljarder människor på jorden. Till dess väntas den globala köttkonsumtionen öka med 75 procent. Västvärlden måste ändra sina matvanor om klimatmålen ska nås har IPCC slagit fast. Siffrorna är tydliga. Ska den globala uppvärmningen understiga två grader bör vi år 2050 inte släppa ut mer än två ton koldioxid per person och år.

Två ton per person är nästan exakt så stora utsläpp som vår matkonsumtion i Sverige orsakar i dag. Fortsätter vi äta som nu måste vi alltså slopa alla övriga utsläpp i våra liv.

Ser man bara till klimatet är det bättre att äta kyckling än nötkött. David Bryngelsson, energi- och miljöforskare vid Chalmers.

Och just köttet diskuteras allt mer. Livsmedelsverkets nya kostråd säger att en person inte bör äta mer än ett halvt kilo rött kött i veckan.

– Vi lyfter fram både hälsoskäl och miljöskäl. Studier har visat att de som äter mer än ett halvt kilo rött kött i veckan har ökad risk för cancer i tjocktarm och ändtarm, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

Fyra av tio kvinnor och sju av tio män äter i dag mer än ett halvt kilo rött kött per vecka, enligt statistik från SCB. I genomsnitt äter vi 50–55 kilo rent kött per år.

I en rad enkäter och undersökningar den senaste tiden säger svenskar att de äter mer grönt. Men det syns inte i statistiken, även om köttätandet har planat ut de senaste två åren. De senaste åren har vi ätit mindre fläsk och mer kyckling.

– Ser man bara till klimatet är det bättre att äta kyckling än nötkött. Det kan finnas andra problem med den uppfödningen, men det är inte klimatproblem, säger David Bryngelsson.

Utsläppen skiljer sig åt mellan djurslagen, där nötköttet är en värsting med utsläpp motsvarande 27 kilo koldioxid per kilo kött. För gris är siffran 6 kilo och fågel 2,4 kilo enligt beräkningar från SP, Sveriges Tekniska forskningsinstitut.

Men något är på gång att hända med matvanorna. Inom livsmedelsbranschen tror 85 procent att ett proteinskifte är på gång, där kött byts mot andra proteiner från växt- eller djurriket. Det visar en ny undersökning från konsultföretaget Macklean.

I affärerna har en rad nya vegetariska produkter lanserats och säljer bra. Även en så köttdominerad bransch som charkindustrin har det senaste året lanserat flera produkter där en del av köttet har bytts ut mot vegetabilier. Vid chark-SM förra veckan delades för första gången ut pris till den mest klimatsmarta produkten. Vinnare blev en korv med femtio procent kött, femtio procent grönsaker.

– I de flesta köttprodukter är det råvaran som står för den allra största delen av utsläppen. Själva tillverkningen släpper inte ut så mycket. Att göra en likvärdig produkt men med hälften så höga utsläpp är ”görsmart”. Det finns mycket sådant att göra, vi behöver inte gå hela vägen och bli vegetarianer, säger David Bryngelsson.