Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 07:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/prinsessan-sofia-prisar-rfsl-for-hallbar-utveckling/

EKONOMI

Prinsessan Sofia prisar RFSL Ungdom för hållbar utveckling

Bild 1 av 6
Foto: Jenny Leyman
Bild 3 av 6
Foto: Jenny Leyman
Bild 4 av 6
Foto: Jenny Leyman
Bild 5 av 6
Foto: Jenny Leyman
Bild 6 av 6
Foto: Jenny Leyman

RFSL Ungdom prisas för sitt arbete med att stödja asylsökande hbtq-personer i Sverige.

Priset delades ut av prinsessan Sofia på FN-organet UNDP:s vårgala under tisdagskvällen, där även ett flertal andra aktörer från näringsliv och civilsamhälle uppmärksammades för sitt arbete med hållbar utveckling.

En av årets första riktiga vårkvällar höll FN:s utvecklingsorgan UNDP:s svenska kontor sin första vårgala i Stockholm. Under kvällen möttes prinsessan Sofia, ministrarna Isabella Lövin och Ardalan Shekarabi med FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och UNDP:s chef Achim Steiner på Fotografiska. Tillsammans med ett hundratal representanter från näringslivet och civilsamhället uppmärksammade det arbetet med att uppnå FN:s 17 globala utvecklingsmål i Sverige.

– Det är första gången den här galan hålls, men vi planerar att hålla den varje år fram till 2030 när de globala utvecklingsmålen ska vara uppnådda, säger Camilla Brückner, UNDP:s Nordenchef inför den samlade publiken. På scenen intill middagsborden höll Isabella Lövin och Ardalan Shekarabi tal, Jan Eliasson och Achim Steiner talade om hur vi ska uppnå en global hållbar utveckling för alla i hela världen och Maxida Märak sjöng om hur Sveriges regering bränner kåtor i Västerbotten.

Läs även: Jan Eliasson föreslår ny roll för Magdalena Andersson

En målmedveten kväll hölls för att, enligt organisationen visa på det engagemang, ledarskap och partnerskap som svenskar i hela landet mobiliserat för att uppnå FN:s utvecklingsmål. Under kvällen delades fem nyinstiftade priser ut, för bästa innovation, partnerskap, engagemang, kommunikation och inkludering som, enligt UNDP bidrar till att Sverige uppnår målen. Förutom RFSL Ungdom tog Fryshusets projekt We change emot priset för bästa partnerskap av Postkodstiftelsens ordförande Elisabeth Tarras-Wahlberg.

We change är en gymnasieturné som varje år ger 10 000-tals ungdomar i Sverige en möjlighet att diskutera hållbarhetsfrågor med politiker, företagare och organisationer. Partnerskap kring hållbarhet mellan olika samhällesaktörer är en viktig del av de globala utvecklingsmålen.

Läs mer: Sveriges satsar på unga fredsbyggare

Isabella Lövins statssekreterare Ulrika Modéer delade ut priset för bästa personliga engagemang till Ahmed Abdirahman, från The global village, för sitt arbete med politikerveckan i Järva, som enligt juryn minskat avståndet mellan politiker och medborgare i Sverige.

Läs mer: ”Det mäktigaste här är att människor möts”

För bästa innovation fick företaget Bee urban pris av Niklas Adalberth, grundare av Norrsken foundation, för projektet Blommor för bin. Genom att plantera bifodergröda åt bin, humlor och andra insekter bidrar Blommor för bin till ökad pollinering. Syftet är att öka den biologiska mångfalden, vilket är en del av FN:s utvecklingsmål 15, men projektet bidrar även till uppfyllnaden av flera av de andra av de 17 målen.

Dagens Nyheters satsning på att bevaka FN:s globala utvecklingsmål, DN Global Utveckling var nominerat till priset för bästa kommunikation, men kommunikatören Jakob Trollbäck fick istället prisa det jämtländska projektet Spilloteket. Genom utbildningsmaterial och spillmaterial från Jämtlands industrier engageras länets grundskolelever och lärare till att hitta lösningar på några av de utmaningar som Sverige står inför för att kunna uppnå en mer hållbar utveckling.

Läs mer: DN global utveckling nominerat till hållbarhetspris