Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 22:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/reinfeldt-efterlyser-mer-etik-i-gruvindustrin/

EKONOMI

Reinfeldt efterlyser mer etik i gruvindustrin

Fredrik Reinfeldt förespråkar en mer rättvis fördelning av vinster från gruvnäringen. Han är i dag ordförande för ett globalt initiativ för ökad hållbarhet i olje-, gas- och gruvindustrin.
Foto: Jenny Leyman

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt vill se ökad etik och öppenhet inom den internationella gruvindustrin.

Han förespråkar också mer rättvis fördelning av vinsterna från gruvorna.

Det säger han i en intervju om sitt nya uppdrag som ordförande för ett globalt initiativ för ökad hållbarhet i olje-, gas- och gruvindustrin.

– En stor del av de investeringar som görs inom världens gas-, olje- och gruvsektorer är pensionspengar som på olika sätt söker avkastning. Jag tror att det för många sparare är viktigt att det görs på ett sätt som också är etiskt godtagbart och på ett sätt som gör det möjligt att följa pengarna, säger den tidigare moderatledaren till DN Global Utveckling.

Fredrik Reinfeldt är idag ordförande för ett globalt initiativ för transparens inom utvinningsindustrin, Extractive Industries Transparency Initiative (EITI).

Initiativet samlar ett 50-tal länder och stöds av 80 av världens största företag inom olje-, gas- och gruvindustrin.

De länder som ansluter sig till EITI förbinder sig att öppet redovisa alla juridiska och finansiella ramverk som reglerar utvinningsindustrierna i respektive land, alla företagskontrakt, hur vinsterna administreras och används, och vilka sociala investeringar som görs.

DN Global Utveckling har de senaste veckorna rapporterat om hur väljarna i Ecuador röstat nej till fortsatt gruvdrift i landet och hur El Salvador förra året totalförbjöd all gruvnäring.

Det är reaktioner på ett utbrett motstånd mot gruvindustrin, som Fredrik Reinfeldt säger sig vara medveten om.

– Vi känner igen att det finns kritik mot gruvnäring av det enkla skälet att gruvor engagerar folk. Gruvor har stor miljöpåverkan, de är synliga och de leder till diskussioner om vem som äger mineralerna och till vems nytta utvinningen är. Ibland kan det leda till folkliga protester. Då säger vi att det är därför länderna ska använda vår standard så att de kan synliggöra hur stora resurserna är och krav kan ställas på att de används på ett sätt som kommer till folkets bästa, säger Fredrik Reinfeldt.

EITI företräder en rad mineralrika länder och i styrelsen sitter företrädare för några av världens största gruvbolag. För dem är inte ett förbud mot gruvor ett alternativ. Fredrik Reinfeldt tycker istället att både ländernas regeringar och gruvbolagen måste bli bättre på att fördela resurserna och förankra gruvdriften hos lokalbefolkningen.

– Titta till exempel på Peru, när vi nu talar om Latinamerika. Där säkerställer man att resurserna går tillbaka till de regioner där gruvorna ligger för att på så sätt kunna skapa en folklig acceptans. Man synliggör också hur mycket pengar det handlar om. Det tror jag är helt centralt för att man inte ska få den här typen av folkliga reaktioner som kan leda till förbud, säger Fredrik Reinfeldt.

Den tidigare statsministern varnar dessutom för att länder som inför förbud riskerar att såga av den gren som de själva sitter på.

– Det är upp till vart och ett av länderna att fatta egna beslut, så om man väljer att inte bryta får det stå för dem. Det är inte så att de har en lång rad andra resurser de kan använda för att säkerställa en bra utveckling för sin befolkning, säger Fredrik Reinfeldt.

Tre och en halv miljard människor lever i länder som har naturresurser som ger dem möjligheter att nå FN:s globala mål, alltså en möjlighet att finansiera utvecklingsinsatser. Fredrik Reinfeldt

I Filippinerna har senatorn och oppositionspolitikern Risa Hontiveros föreslagit en lag om mer reglerad gruvdrift. Hon säger till DN Global Utveckling att hon inte tror på totalförbud, men att hon vill se ett stopp för storskalig utvinning av metaller, att lokalbefolkningen runt gruvorna får mer att säga till om och att de får ta del av en större andel av vinsterna från gruvorna.

Risa Hontiveros ställer sig försiktigt positiv till EITI:s arbete med att öka transparensen inom bland annat den filippinska gruvsektorn, men säger också att det bara fungerar om regeringen och gruvbolagen verkligen följer de riktlinjer som EITI satt upp.

– Det kan ge positiva resultat. Vi kommer att utnyttja regeringens och den filippinska gruvsektorns löften till EITI för att se till så att vår lag till slut kommer att gå igenom, säger Risa Hontiveros.

Fredrik Reinfeldt understryker att om världens länder menar allvar med att uppnå FN:s globala utvecklingsmål, eller Agenda 2030, måste gruvindustrin vara med.

– Min utgångspunkt är att tre och en halv miljard människor lever i länder som har naturresurser som ger dem möjligheter att nå FN:s globala mål, alltså en möjlighet att finansiera utvecklingsinsatser. Men det är viktigt att det görs på ett transparent sätt som också gör att man känner ett nationellt ägarskap och kan utkräva ansvar. Vår process gör det möjligt, säger Fredrik Reinfeldt.

Hittills är det dock bara Filippinerna, Mongoliet och Östtimor som lever upp till riktlinjerna från EITI. Ett par länder till väntas göra det i år, bland annat Norge.

Detta är den fjärde artikeln i en serie om gruvindustrin och arbetet för att få till stånd mer hållbara investeringar. Läs tidigare artiklar:

Folkets nej till gruvor stoppar inte Lundin Gold (publ. 8/2-18)

Livsfarlig kamp bakom förbud mot gruvbrytning i El Salvador (publ. 20/2-19)

Senator anklagar gruvbolag för övergrepp i Filippinerna (publ. 22/2-18)

Ämnen i artikeln

Agenda 2030
Hållbarhet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt