Hur knackar jag på hos någon jag inte känner vars nybakade brownies jag ska få? Det är något jag aldrig tidigare har funderat på.
Med mobilen i hand gav sig DN Global Utvecklings reportageteam ut för att hitta överbliven mat hos Londonbor.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 03:24
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/rodbetor-kattmat-choklad-och-en-halv-flaska-rom/
Hur knackar jag på hos någon jag inte känner vars nybakade brownies jag ska få? Det är något jag aldrig tidigare har funderat på.
Med mobilen i hand gav sig DN Global Utvecklings reportageteam ut för att hitta överbliven mat hos Londonbor.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Jag väljer en pigg knackning och Jenny Lemont släpper in mig i sitt hem. Lägenheten är väldigt ren, tv:n är stor och balkongdörren står öppen. På köksbänken ligger hennes nybakade gluten- och mjölkfria chokladbrownies sötade med stevia.
Några timmar tidigare laddade jag ner Olio, en mobilapp för dem som vill dela mat med sina grannar. Här kan du lägga upp en bild på den mat du inte längre vill ha och genom en kartfunktion kan den hungrige se vad som erbjuds i närområdet.
Rödbetor, kattmat, te, äpplen, choklad, mynta, rosmarin, en halv flaska rom och några öl.
Några kalla öl verkar ändå trevligt denna soliga eftermiddag, men…”Tyvärr, de är redan upphämtade” får jag till svar.
Samma sak med choklad, te och äpplen.
Jag tittar närmare på kattmaten.
”Vår katt har blivit överviktig och måste byta diet. Det kanske finns någon annan katt som vill ha säcken med torrfoder.”
Jag tänker på Puddles, katten som jag bor med. Han skulle säkert vilja ha näringsrik kattmat. Kattägaren meddelar att jag är välkommen senare på kvällen. Men inte mellan klockan 19.00 och 19.30 då lägger hon sina två barn och hennes man är på jobbet.
Fyra ekologiska rödbetor är mina om jag vill ha dem, skriver Sascha Celestial-One. Det visar sig vara en av grundarna till Olio och tar med rödbetorna till intervjun vi har bokat.
– Jag hade bestämt mig för att dricka rödbetsjuice varje morgon. Men nu när jag har gjort det några dagar är jag så trött på det, berättar hon när hon lämnar över knippet.
När jag övergett letandet för en stund plingar det till i min ficka. Det finns en helt ny produkt i mitt område. En bild på brownies dyker upp på min skärm.
Läs mer: Dela maten via mobilen i stället för att slänga
Jenny skriver: ”Vi har bakat massor av chokladbrownies, men vi är bara två. Vi delar gärna med oss.”
Jag svarar: ”Är i närheten och skulle gärna ta några brownies. Kan komma om en timme.”
Jenny: ”Perfekt. Vi ses.”
Och så en adress.
Jenny Lemonts brownies luktar intensivt av choklad.
– Det här är första gången jag ger bort något som jag gjort. Tidigare har jag gett bort grönsaker jag inte kommer att hinna äta, berättar hon.
Vem var det som hämtade dem?
– Spenaten som jag gav bort i förra veckan var det en pappa och hans son som hämtade. Jag gick ner och lämnade den i porten. Senare skickade han en bild på maten han lagat, berättar hon.
Vet du varför han hämtade den?
– Ingen aning. Vi pratade bara kort.
Det är många som av ideologiska skäl inte vill se mat gå till spillo.
Enligt de undersökningar som företaget bakom Olio har gjort så används appen av människor i alla inkomstkategorier och motiven varierar.
Det är många som av ideologiska skäl inte vill se mat gå till spillo eller som är intresserade av delningsekonomi. Vissa tycker om tanken på att lära känna de som bor i stadsdelen och andra gör det för att spara på de knappa resurser de har.
Och enligt de användare som gör det för att få ihop sin ekonomi så är det en fördel att ingen vet varför de hämtar maten. Det finns inte samma stigma som det finns kring att hämta mat från en välgörenhetsorganisation.
Jag sätter mig med mina brownies på en bänk. De smakar så där som nyttigare versioner av kakor gör, lite mindre som smör och lite mer som papper.
På appen dyker en kycklinggryta upp och jag borde ju äta middag. Men jag tvekar. Tänk om kycklingen är gammal eller om grytan stått framme. Det kanske var en hel vecka sedan den tillagades. Eller ännu värre – tänk om det är en toking som lagat grytan, som lagt i gift.
– Det är en av de frågorna vi får allra oftast: vad händer om maten är dålig? Men majoriteten av det som erbjuds är torrvaror och grönsaker, och de blir inte dåliga på samma sätt, berättar Saascha Celestial-One som grundat Olio.
Men min potentiella middag spelar ju i en annan liga. Om den eller någon annan mat skulle vara dålig så har Olio inget lagligt ansvar. De är endast en plattform där två aktörer möts.
– Vi rekommenderar alla att ställa de frågor som de behöver för att känna sig trygga med att äta maten.
Jag går hem och lagar rödbetor i ugn istället.
ResQ
I slutet av maj lanserade den finska maträddningstjänsten ResQ sin app i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Där kan du till billigare pris köpa färdiga takeaway-måltider i slutet av dagen när restauranger, bagerier och kaféer ser att de inte kommer kunna sälja allt.
I Finland har tjänsten funnits sedan i januari i år och där säljer 150 leverantörer 300-400 måltider dagligen via tjänsten.
Den nordiska acceleratorn Cleantech invest, som fokuserar på energi och resurseffektivitet har investerat i ResQ
Matsmart
Startade i december 2013 och köper upp mat med korta datum, som har blivit felmärkt eller som på något annat sätt inte håller butiksstandard. De säljer vidare produkterna till konsument via sin hemsida till betydligt lägre priser. I december förra året gick Northzone in med kapital i Matsmart.
”Mat bortskänkes”
Började som ett initiativ på Facebook i Malmö, Stockholm och Göteborg. Det spred sig snabbt till hela Sverige och finns idag i nästan 40 kommuner.
Medlemmarna i gruppen lägger upp bilder på den mat de vill bli av med som kan hämtas av andra medlemmar.