Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 22:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/romiana-fran-botkyrka-lobbade-for-unga-i-mote-med-fn-chefen/

EKONOMI

Romiana från Botkyrka lobbade för unga i möte med FN-chefen

Romiana Bikasha från Botkyrka var Sveriges ungdomsrepresentant när världens länder nyligen samlades till toppmöte om de nya FN-målen för hållbar global utveckling. Hon blev bland annat inbjuden att träffa FN-chefen Ban Ki-Moon och passade på att ta en selfie med honom.
Foto: Privat

Romiana Bikasha var Sveriges ungdomsrepresentant i New York när världens länder samlades till toppmöte om de nya FN-målen för hållbar global utveckling.

Under toppmötet blev hon bland annat inbjuden att träffa FN-chefen Ban Ki-Moon och passade på att ta en selfie med honom.

Häromdagen fick du chans att träffa Ban Ki-Moon. Hur kom det sig?

– Jag ansökte om att bli Sveriges ungdomsrepresentant inom hållbar utveckling, nominerad av Assyriska Ungdomsförbundet och utvald av LSU – Sveriges ungdomsorganisationer. På plats i New York kände vi att bara sex ungdomsdelegater totalt från alla världens länder är för få, när det är ett så viktigt möte. Så vi började ta kontakt med länder som inte hade några ungdomsdelegater på plats, för att berätta mer om hur viktigt det är att ha en ung med och att vara en ung i delegationen – och alla var otroligt positiva.

– Men vi ville så klart också träffa generalsekreteraren Ban Ki-Moon för att be honom att uppmuntra medlemsstaterna att ta med ungdomsdelegater. Vi hade kanske inte så stora förhoppningar att han skulle säga ja, men så fick vi svaret att han ville träffa oss!

Vad sa han? Lyssnade han på vad ni hade att säga?

– Det var verkligen ett utbyte och inte ett stelt samtal. Han berättade varför han tycker det är viktigt att unga ska delta i frågor om hållbar utveckling och hur han har satsat på ungdomsfrågan genom att till exempel tillsätta ett särskilt sändebud som jobbar med detta på hans uppdrag. Vi berättade vad vi gjort under FN-mötet och han verkade imponerad och ville att vi skulle fortsätta vårt arbete när vi kom hem för att sprida kunskap om FN-målen, alltså de Globala målen [Sustainable Development Goals, reds. anm.]. En sak han särskilt lyfte var att vi borde samarbeta med de ”ambassadörer” han utsett för FN-målen, till exempel kronprinsessan Victoria.

LÄS MER: Vad handlar de nya FN-målen om? Frågor och svar om ”Agenda 2030”

Varför är detta en viktig fråga? Vilken roll spelar ungdomar för världens utveckling?

– Halva jordens befolkning är under 30 år, så unga är nyckeln till genomförandet av de nya FN-målen för hållbar utveckling. Det innebär att den framtid som många talar om i de politiska samtalen redan är här och att vi unga måste vara med när frågorna diskuteras. Men unga har inte de resurser som krävs för att jobba med förverkligandet av FN-agendan. Ban Ki-Moon sa bland annat att vi ska fortsätta höja våra röster på platser som ingen annan vågar, för det är ändå vi som kommer att sitta i maktpositionerna i framtiden och därför kan arbeta långsiktigt med frågorna.

Vad händer nu?

– Jag har ett halvår kvar på mitt mandat som ungdomsrepresentant för hållbar utveckling och ska göra allt jag kan för att sprida kunskap om de globala målen. Det vill jag göra genom att exempelvis träffa kronprinsessan, i hennes roll som ambassadör för de globala målen. Där har jag redan har gjort ett försök och väntar på svar. Ett annat sätt är att komma på mindre projekt att göra med de kontakter jag knöt i svenska delegationen. Vi får se vad som blir av allting, men ambitionen är hög.

De sex ungdomsdelegaterna som deltog i högnivåmötet om de nya hållbara utvecklingsmålen fick träffa FN-chefen. Från vänster: Romiana Bikasha från Sverige, Max van Duersen från Nederländerna, Annie David från Belgien, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, Jasmin Burgermeister och Rupert Heindl från Tyskland samt Jessica Guilliams från Belgien.
Foto: FN

De sex ungdomsdelegaterna som deltog i högnivåmötet om de nya hållbara utvecklingsmålen fick träffa FN-chefen. Från vänster: Romiana Bikasha från Sverige, Max van Duersen från Nederländerna, Annie David från Belgien, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, Jasmin Burgermeister och Rupert Heindl från Tyskland samt Jessica Guilliams från Belgien. (Foto: FN)

LÄS ÄVEN: Romiana Bikasha i debattartikel under FN-mötet i New York: "Släpp in unga och kvinnor i arbetet för en bättre värld"