Insamlingsorganisationen Emmaus Fredriksdal i Skåne ska ta fram en mobil-app för hållbar konsumtion. Utvecklingen sker med stöd från biståndsmyndigheten Sidas konto för information kring FN:s globala utvecklingsmål.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 17:54
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/sida-finansierar-ny-svensk-second-hand-app/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
När Sida i våras utlyste stöd till kommunikationsinsatser för FN:s 17 nya globala utvecklingsmål, Agenda 2030, svarade 74 organisationer. Totalt bad de om 15 miljoner kronor ur en pott på endast 2,5 miljoner kronor.
– De globala målen berör oss alla och genom utlysningen hoppades vi få in många kreativa förslag på hur vi kan engagera fler i att bidra till att målen nås. Det är viktigt att alla känner till de globala målen och själva kan engagera sig och bidra till att de nås, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.
Bland de nio ansökningar som beviljades stöd finns bland andra Emmaus Fredriksdal i Skåne, som ska ta fram en mobil-app för att stimulera återbruk och uppmärksamma hållbar konsumtion.
Det är tänkt att appen ska lanseras i höst. Den har fått arbetsnamnet Malmö 12 och är uppkallad efter FN:s utvecklingsmål 12, som handlar om att världen måste säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster före år 2030.
Idén till appen är inte helt ny. Robin Undall-Behrend, framtidsutvecklare på Emmaus Fredriksdal, säger att det var i samtal med andra aktörer som också jobbar med återbruk i Malmöområdet som idén tog form.
– Tanken är att appen på ett enkelt sätt ska hjälpa medborgare att se var det finns andrahandsaktörer, som second hand-butiker, återvinningscentraler och -stationer, butiker som säljer remake-kollektioner och företag som på olika sätt tillvaratar matavfall och sådant. Det ska vara lätt att se var de finns på en karta och även hur de relaterar till FN:s olika utvecklingsmål, säger Robin Undall-Behrend.
Vi vill knyta samman aktörer som arbetar inom den cirkulära ekonomin.
Han konstaterar att stödet från Sida är ett välkommet tillskott för att försöka göra hållbar konsumtion hippt.
– Vi vill knyta samman aktörer som arbetar inom den cirkulära ekonomin, där man återbrukar och återanvänder sitt avfall. Samtidigt vill vi förändra dagens syn på konsumtion och berätta att det går att konsumera mer hållbart. Vårt samhälle är fullt med reklam för att vi ska konsumera enligt de senaste trenderna. Det är svårt för andrahandsaktörerna att höras över den reklamen. Genom den här plattformen kan vi på ett tydligare sätt börja tala för mer hållbara konsumtionsmönster.
Inom kort ska Emmaus Fredriksdal ta fram ett undersökningsformulär som ska göras tillgängligt för allmänheten via sociala medier och på organisationens hemsida. På detta sätt vill organisationen inkludera användarna, som får chans att berätta vilken slags app de vill se.
Bland de åtta andra projekt som också fått ta del av Sidas kommunikationsstöd till Agenda 2030-insatser finns biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM) och Data Act Lab.
IM ska under namnet Skåne Global skapa en hållbarhetsnod för att koppla samman myndigheter, näringsliv och den ideella sektorn.
Data Act Lab vill ta fram en öppen portal där alla ska kunna följa hur världens länder ligger till i sin strävan att leva upp till Agenda 2030.
Precis som Emmaus Fredriksdal har dessa projekt fått 300.000 kronor vardera från Sida.
Växjö kommun, Studiefrämjandet i Norrbotten, Plan Sverige, Håll Sverige Rent, Sustainable Studio och Föreningen för Utveckling och Internationellt samarbete har också fått pengar från Sida. Av den ursprungliga potten på drygt två miljoner kronor är cirka 90 procent redan förbrukad. Sedan Sida skjutit till ytterligare medel finns nu 1.250.000 kronor att söka om när nästa ansökningsperiod öppnar i augusti. Endast juridiska personer, inte privatpersoner, kan söka medlen.
Stödet kommer från de extra medel som Sida fått av regeringen för att öka kunskapen och engagemanget för Agenda 2030 i Sverige. Totalt rör det sig om elva miljoner kronor, som utöver mindre kommunikationsinsatser som appen Malmö 12, även gått till att bland annat producera en dokumentärfilm, ett samarbete med Kungliga tekniska högskolan (KTH), satsningen #Firstgeneration och själva lanseringen av Agenda 2030 i början av året.
Läs även: Dela maten via mobilen istället för att slänga