Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/stenbeck-stottar-projekt-for-barn-pa-flykt/

Ekonomi

Stenbeck stöttar projekt för barn på flykt

Sophie Stenbeck samtalar med Jannes Grudin från Rädda barnen (t v) och Sooi Schneider, två av årets pristagare på barnrättsarrangemanget Child 10.
Sophie Stenbeck samtalar med Jannes Grudin från Rädda barnen (t v) och Sooi Schneider, två av årets pristagare på barnrättsarrangemanget Child 10. Foto: Jenny Leyman

För andra året i rad är barn på flykt temat när barnrättarrangemanget Child 10 idag äger rum i Stockholm. Tio sociala entreprenörer belönas med 10.000 dollar vardera av Stenbecksfärens stiftelse Reach for Change och Sophie Stenbecks familjestiftelse.

– När vi startade Child 10 brukade vi jämföra Sverige med andra länder och säga ”kan ni föreställa er att det finns barn som lever på gatan”. Nu bara två tre år senare har vi 8-10-åringar i Stockholm som lever så, utan resurser och utan sina familjer, säger Sophie Stenbeck när DN Global utveckling träffar henne inför årets prisutdelning.

Syftet med Child 10 är dels att samla olika aktörer som arbetar med barnsrättsfrågor på olika sätt till ett årligt möte med seminarium och erfarenhetsutbyte, dels att uppmärksamma tio så kallade sociala entreprenörer som med entreprenöriella metoder försöker lösa samhällsutmaningar.

Årets pristagare kommer från Grekland, Palestina, Uganda, Kambodja, Kongo, Jordanien – och Sverige.

Sooi Schneider driver sedan två år tillbaka den ideella organisationen Habibi tillsammans med Tobias Glad. De inriktar sig framför allt på att hjälpa unga flyktingar från Nordafrika med allt från information om asylprocessen och stöd i kontakter med svenska myndigheter till att ordna fritidsaktiviteter för att skapa en så normal tillvaro i vardagen som möjligt,

– Vi har blivit både deras bästa än, en syster och en trygg vuxen. Det handlar hela tiden om att berätta och motivera, att få dem att ta makten över sitt eget liv så att de kan få ett värdigt liv. Målet är alltid att de ska vara under socialtjänstens beskydd, oavsett om de ska stanna i Sverige eller inte. Vi har trots allt lagar i Sverige som skyddar barn, även om de inte kommer få asyl, säger Sooi Schneider.

Jannes Grudin, psykolog vid Rädda barnens centrum för barn och ungdomar i utsatta livssituationer, är en av de andra pristagarna vid årets Child 10 tillsammans med kollegan Erica Mattelin. Han ser ett stort problem med att många myndigheter arbetar i silos och därför inte kan ge den bästa hjälpen, till exempel baserat på den senaste forskningen om hur barn och unga med posttraumatisk stress ska behandlas.

Våra myndigheter är uppbyggda kring organisationernas behov. Vi förmår inte använda den kunskap vi faktiskt har om barns psykiska ohälsa. Jannes Grudin, Rädda barnen

– Personalen gör ofta så gott de kan, de sliter på. Men våra myndigheter är uppbyggda kring organisationernas behov. Vi förmår inte använda den kunskap vi faktiskt har om barns psykiska ohälsa, bland annat eftersom det inte finns en myndighet som ansvarar för implementera forskningen och utbilda personal som har till uppgift att möta barn. Istället har vi pumpat ut informationsmaterial, filmer, föreläsningar och utbildningar över Sverige, säger Jannes Grudin.

Han menar att organisationen därmed tagit på sig ett ansvar som borde ligga på myndigheterna – och som inte ens behöver bli dyrare än andra åtgärder som istället måste sättas in för barn som inte fått hjälp i tid.

Sooi Schneider och Jannes Grudin är två av pristagarna på barnrättsarrangemanget Child 10. De hjälper båda barn som kommit till Sverige som flyktingar.
Sooi Schneider och Jannes Grudin är två av pristagarna på barnrättsarrangemanget Child 10. De hjälper båda barn som kommit till Sverige som flyktingar. Bild: Jenny Leyman

– Det skulle snarare vara billigare. När Sooi berättar om killarna de hjälper så är det så uppenbart att de skulle behöva ett professionellt utvecklingsarbete där Migrationsverket, socialtjänsten och så vidare måste samarbeta för att bygga nya metoder som tar in forskning. Men den strukturen saknas i Sverige. Vi har universiteten som har kunskapen där uppe och sen praktiken där nere, men systemet är inte byggt efter barnens behov, säger Jannes Grudin.

Sooi Schneider fyller i med sina erfarenheter från barnen hon har hjälpt i olika myndighetskontakter:

– Många gånger kan det också glappa mellan olika myndigheter då de har tystnadsplikt emellan sig, men när det bara blir byråkrati så blir det ju inte skyddande av barnen utan bara stjälper. Då måste vi gå utanför boxen och börja prata med varandra.

Sara Damber och Sophie Stenbeck, grundare av barnrättsmötet Child 10.
Sara Damber och Sophie Stenbeck, grundare av barnrättsmötet Child 10. Bild: Jenny Leyman

Sara Damber, medgrundare av Child 10 under sin tid som chef för Reach for Change, förklarar att den här typen av diskussioner och utbyte av erfarenhet är en viktig del av det årliga barnrättsarrangemanget.

– De här personerna är hjältar som i vanliga fall är vana att bli inbjudna som inspirationstalare på olika event, men här skapar vi en mötesplats där de kan dela med sig av sina erfarenheter i workshop-format dagen före seminariet, förklarar hon.

Tidigare har det dock i hög grad handlat om att stötta organisationer från andra delar av världen, men i den rådande situationen med tusentals barn på flykt i Europa ändras också behoven i takt med att nya samhällsutmaningar uppstår.

– Vi har tiotusen barn som är försvunna i Europa, som vi inte vet var de är, säger Sara Damber, som idag arbetar som skolchef i Båstad kommun.

Där kommer hon ofta i kontakt med ensamkommande barn som är på flykt.

– De kan ha förlorat kontakten med sin bror, deras mamma kan vara död – och de finns här mitt ibland oss, i klassrummen i våra skolor. Det är så frustrerande när människor vill stänga dörren för dem, säger Sara Damber.

Läs även: Kvinnors rätt i centrum för ministerns besök i flyktingläger

Ämnen i artikeln

Agenda 2030
Hållbarhet
Filantropi
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt