Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 10:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/svensk-innovator-far-eu-pris-pa-halv-miljon-for-rent-vatten/

Ekonomi

Svensk innovatör får EU-pris på halv miljon för rent vatten

Barack Obama besökte KTH tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt i september 2013. Där träffade han bland annat uppfinnarna Petra och David Wadström som förevisade Solvatten som är ett sätt att rena vatten men hjälp av bara solen. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Svenska Petra Wadström har utsetts till en av EU:s främsta kvinnliga entreprenörer. Hon belönas med nära en halv miljon kronor för att ha grundat bolaget Solvatten, som utvecklat en vattenrenare som drivs med solenergi.

Petra Wadström var en av tolv kandidater som tävlade i finalen om utmärkelsen EU Prize for Women Innovators 2017. Till slut kammade hon hem andraplatsen och belönades med 50.000 euro (motsvarande knappt 500.000 kronor) när priset delades ut i Bryssel i samband med internationella kvinnodagen i veckan.

– Det är en stor ära att få det här priset och jag hoppas att det ska kunna inspirera andra att också våga, eftersom det är väldigt få tekniska företag som drivs av kvinnor, säger Petra Wadström.

Solvattens produkt är en behållare för rening av vatten med hjälp av solenergi, som höjer temperaturen och renar vattnet i behållaren på tre till fem timmar. I dag har cirka 50.000 familjer i 20 länder tillgång till solvattenrenaren, enligt bolaget.

Det innebär att uppskattningsvis en kvarts miljon människor får nytta av tekniken, men enligt Petra Wadström ger det också ringar på vattnet genom att skapa arbetstillfälle, inte minst bland kvinnor.

– I Afrika används Solvatten av kvinnor som verktyg för att tjäna pengar när de får tillgång till rent vatten. Det kan handla om allt från att sälja vatten till att arbeta som barnmorska, så det finns många solskenshistorier som jag har fått höra och som betyder väldigt mycket, säger hon.

Petra Wadström och Solvatten har tidigare belönats med bland annat Polhemspriset och var ett av de företag som fick träffa president Barack Obama under hans Stockholmsbesök.

 

Läs tidigare artiklar om Petra Wadström och Solvatten:

• ”Jag försöker skapa lösningar som hjälper människor”

• Hennes livräddande uppfinning belönas

• Solvatten - grön teknik som lönar sig