Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 07:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/svensk-innovator-far-eu-pris-pa-halv-miljon-for-rent-vatten/

Ekonomi

Svensk innovatör får EU-pris på halv miljon för rent vatten

Barack Obama besökte KTH tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt i september 2013. Där träffade han bland annat uppfinnarna Petra och David Wadström som förevisade Solvatten som är ett sätt att rena vatten men hjälp av bara solen. Arkivbild.
Barack Obama besökte KTH tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt i september 2013. Där träffade han bland annat uppfinnarna Petra och David Wadström som förevisade Solvatten som är ett sätt att rena vatten men hjälp av bara solen. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

Svenska Petra Wadström har utsetts till en av EU:s främsta kvinnliga entreprenörer. Hon belönas med nära en halv miljon kronor för att ha grundat bolaget Solvatten, som utvecklat en vattenrenare som drivs med solenergi.

Petra Wadström var en av tolv kandidater som tävlade i finalen om utmärkelsen EU Prize for Women Innovators 2017. Till slut kammade hon hem andraplatsen och belönades med 50.000 euro (motsvarande knappt 500.000 kronor) när priset delades ut i Bryssel i samband med internationella kvinnodagen i veckan.

– Det är en stor ära att få det här priset och jag hoppas att det ska kunna inspirera andra att också våga, eftersom det är väldigt få tekniska företag som drivs av kvinnor, säger Petra Wadström.

Solvattens produkt är en behållare för rening av vatten med hjälp av solenergi, som höjer temperaturen och renar vattnet i behållaren på tre till fem timmar. I dag har cirka 50.000 familjer i 20 länder tillgång till solvattenrenaren, enligt bolaget.

Det innebär att uppskattningsvis en kvarts miljon människor får nytta av tekniken, men enligt Petra Wadström ger det också ringar på vattnet genom att skapa arbetstillfälle, inte minst bland kvinnor.

– I Afrika används Solvatten av kvinnor som verktyg för att tjäna pengar när de får tillgång till rent vatten. Det kan handla om allt från att sälja vatten till att arbeta som barnmorska, så det finns många solskenshistorier som jag har fått höra och som betyder väldigt mycket, säger hon.

Petra Wadström och Solvatten har tidigare belönats med bland annat Polhemspriset och var ett av de företag som fick träffa president Barack Obama under hans Stockholmsbesök.

Läs tidigare artiklar om Petra Wadström och Solvatten:

• ”Jag försöker skapa lösningar som hjälper människor”

• Hennes livräddande uppfinning belönas

• Solvatten - grön teknik som lönar sig

Ämnen i artikeln

Barack Obama
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt