Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/svensk-vapenexport-kritiseras-i-global-hallbarhetsrapport/

EKONOMI

Svensk vapenexport kritiseras i global hållbarhetsrapport

En JAS 39C. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

Inför G20-mötet slår en ny rapport fast att världens rika länder gör för stora avtryck i fattigare länder i form av klimatförändringar, miljöförstöring, dåliga arbetsförhållanden och bristande säkerhet. Sveriges vapenexport motverkar till exempel ökad säkerhet i världen.

– Om en hållbar utveckling ska bli verklighet för alla måste länder som Sverige och Tyskland ta ett större ansvar för de avtryck som vi lämnar i andra länder, säger en av rapportförfattarna, Aart De Geus från Bertlmanns-Stiftung, till DN Global utveckling.

När de två ansedda organisationerna Bertlmanns-Stiftung och Sustainable Development Solutions Network (SDSN) för andra året i rad släpper sin rapport kring hur väl världens länder lever upp till FN:s 17 globala utvecklingsmål hamnar Sverige återigen på första plats.

Det innebär i korthet att inget annat land i världen ligger bättre till för att uppnå målen i det som kallas Agenda 2030, där bland annat hunger och fattigdom ska vara utrotade till år 2030 samtidigt som världen ska vara mer jämställd och utbildning och hälsa bättre globalt sett.

Årets rapport släpps i anslutning till att ledarna för G20-länderna möts i Hamburg 7-8 juli för att diskutera bland annat hållbar utveckling. Cheferna för både Bertelsmann-Stiftung och SDSN, Aart De Geus och Jeffrey Sachs, betonar att om världen tillsammans ska uppnå FN-målen om en hållbar utveckling för alla måste världens rika länder sluta fokusera på sig själva.

Ta Sverige till exempel. Ni gör bra ifrån er, men ni har långt ifrån uppnått målen. Aart De Gues

– Ta Sverige till exempel. Ni gör bra ifrån er, men ni har långt ifrån uppnått målen. Det finns en rad mål som Sverige måste jobba mycket mer med. Ni borde också ta ett större ansvar för att dela med er av era erfarenheter till andra som inte nått lika långt. Som en av de ledande nationerna borde Sverige ta en större ledarroll och inspirera arbetet med hållbar utveckling i den internationella debatten, säger Aart De Gues när DN Global Utveckling träffar honom inför rapportsläppet.

Ur rapporten lyfter Aart De Gues särskilt övervikten som ett problem i den svenska befolkningen. Han menar att det förvånar något, eftersom Sverige i övrigt utger sig för att vara ett land som tar befolkningens hälsa på största allvar.

Ett annat område som inte bara Sverige, utan i stort sett alla OECD-länderna, får kritik för är mål 12 om hållbar produktion och konsumtion. Här är problemet att när till exempel svenskar köper billiga kläder eller andra varor som tillverkas i andra länder och importeras lämnar vi stora avtryck utomlands. Det kan handla om koldioxidutsläpp, vattenförorening eller dåliga arbetsförhållanden i de länder där varorna produceras.

Bland annat påpekas det i rapporten att Sverige tillsammans med USA, Tyskland och Frankrike är ett av de länder i världen som producerar med elektroniksopor i världen. I genomsnitt kastar vi svenskar 23,7 kilo elektronik varje år per person.

I mångt och mycket sammanfaller kritiken i rapporten med den svenska regeringens egen Agenda 2030-delegations rapport från i juni i år. I delegationens förslag till handlingsplan för att uppnå de globala utvecklingsmålen nämns så väl utmaningarna med övervikt som hållbar produktion och konsumtion.

Läs mer om svenska Agenda 2030-delegationens rapport: Ökade inkomstklyftor gör att Sverige kan missa FN-målen

Liksom regeringens Agenda 2030-delegation lyfter även Bertelsmann-Stiftungs och SDSN:s rapport problematiken med den svenska vapenexporten. Där delegationen rakt ut talar om en målkonflikt mellan Sveriges vapenexport och arbete med att stärka demokrati och mänskliga rättigheter utomlands, lyfter rapporten inför G20-mötet det säkerhetsproblem som vapenexporten utgör.

Enligt Bertelmanns-Stiftung och SDSN exporterar bara Norge, Ryssland och Israel mer vapen per 100.000 invånare än Sverige. Rapportförfattarna menar att exporten inte bidrar till den säkerhet för världens invånare som är en del av FN:s globala utvecklingsmål 16. De skriver att den internationella vapenhandeln och den dåliga kontrollen av olaglig vapensmuggling motverkar målens uppfyllnad.

– Om en hållbar utveckling ska bli verklighet för alla, både inom de rika ländernas gränser och i andra länder, måste länder som Sverige och Tyskland ta ett större ansvar för de avtryck som vi lämnar i andra länder, säger Aart De Geus.

Läs om svenska regeringens Agenda 2030-rapport till FN: Svenska utsläpp minskar här hemma – men ökar utomlands

Ämnen i artikeln

FN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt