Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 18:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/svenska-barnmorskor-gar-pa-export-till-asien/

Ekonomi

Svenska barnmorskor går på export till Asien

Anna af Ugglas, svensk barnmorska som på FN:s uppdrag bygger upp en barnmorskeutbildning i Laos.
Anna af Ugglas, svensk barnmorska som på FN:s uppdrag bygger upp en barnmorskeutbildning i Laos. Foto: Jenny Leyman

I Sverige är barnmorskor en självklarhet, men för tio år sedan fanns det inte i varken Bangladesh eller Laos.

Nu satsar de båda länderna stort på barnmorskeyrket för att alla kvinnor ska ha tillgång till en säker förlossning.

– Studier pekar på att tillgången till en välutbildad och kompetent barnmorska ihop med familjeplanering är ett effektivt sätt att få ner mödradödligheten, säger Anna af Ugglas, som arbetar med att utveckla den nya barnmorskeutbildningen i Laos.

Varje dag dör runt 800 kvinnor i samband med graviditet och förlossning. Runt åttio procent av dem skulle kunna räddas om de fick rätt vård, enligt beräkningar från The Lancet.

– Det är fullständigt oacceptabelt att kvinnor dör i barnsäng när vi kan förhindra det, säger Anna af Ugglas.

Hon är en av flera svenska barnmorskor som, med svenskt stöd, arbetar på FN:s befolkningsfond UNFPA och som tillsammans med Världshälsoorganisationen WHO försöker minska den höga mödradödligheten i världen.

Sedan tre år tillbaka jobbar hon i sydostasiatiska Laos, som 2007 tog ett beslut att utbilda 1.500 barnmorskor före 2015.

I dag har en tredjedel av kvinnorna i landet tillgång till en barnmorska, men skillnaderna mellan stad och glesbygd är enorm, berättar Anna af Ugglas.

– Kvinnor i glesbygden har inte tillgång till preventivmedel i samma utsträckning och budskapet om att man kan välja när man vill ha barn når inte ut. Dessutom är bristen på transportmedel, vägar och broar en enorm utmaning, säger hon.

Läs även: Barnmorskor utbildas i kirurgi för att rädda liv

Ofta hamnar barnmorskorna i en knepig situation när de kommer ut. Deras röst är ännu inte så stark. Anna af Ugglas

 

Barnmorskor är något helt nytt i Laos. Tidigare födde majoriteten i hemmen, utan tillgång till utbildad förlossningspersonal. Att få in en ny yrkeskategori i sjukvårdssystemet är något som tar tid.

– Förutom att själva utbildningsprogrammen håller hög kvalitet måste det finnas tjänster till barnmorskorna. En barnmorska som arbetar i glesbygden måste få stöd och kontinuerlig handledning. Ofta hamnar barnmorskorna i en knepig situation när de kommer ut. Deras röst är ännu inte så stark, säger Anna af Ugglas.

Både Laos och Bangladesh satsar stort på barnmorskeyrket och har som mål att alla kvinnor ska ha tillgång till mödravård och preventivmedel. I Bangladesh har det gjorts en beräkning att ungefär 20.000 barnmorskor behövs framöver.

– Det är fantastiskt att regeringen driver på och ser vikten av mödravård. Komplikationer kan identifieras och förhindras redan under graviditeten och kvinnan har tillgång till basal mödravård. Det sparar många kvinnoliv, säger Anna af Ugglas.

Läs även: Enkel teknik ska minska dödligheten vid förlossningar

Enligt en rapport från International Confederation of Midwives, ICM, är barnmorskeutbildningar en kostnadseffektiv investering. Akuta medicinska åtgärder som kejsarsnitt är dyra och görs i onödan i redan ansträngda hälsosystem.

Det är även en rättighetsfråga, menar Anna af Ugglas:

– Många kvinnor kan idag inte välja hur de vill planera sin familjebildning, utan de blir gravida vart eller vartannat år. I länder som Bangladesh och Laos är blodbrist vanligt. Blir du då gravid i ung ålder ökar risken för blödning och havandeskapsförgiftning. Det är en ond cirkel som måste brytas och barnmorskorna spelar en avgörande roll, säger hon.

Läs även: FN-chef tror att en jämställd värld är möjlig till 2030

Ämnen i artikeln

FN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt