Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/svenska-foretags-teknik-ska-stoppa-illegal-vapenhandel/

EKONOMI

Svenska företags teknik ska stoppa illegal vapenhandel

Soldater inspekterar konfiskerade vapen i Coban i Guatemala i december 2010. Arkivbild.
Foto: Xinhua/Alvaro Yool/IBL

Över en miljon illegala handeldvapen bidrar till ett utbrett väpnat våld i Guatemala, ett allvarligt problem som företaget Swedish Net säger sig ha en lösning på.

Bolaget finns med bland den grupp svenska företag som i dag inleder ett besök i Guatemala City tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Förhoppningen är att resan ska bidra till både nya affärer för svenskt näringsliv och bättre kris- och samhällsberedskap i ett land som varje år även drabbas av svåra naturkatastrofer.

Guatemala är ett av de fattigaste och mest ojämlika länderna på hela den amerikanska kontinenten. Fler än varannan invånare lever i fattigdom och nästan hälften av landets alla barn är undernärda.

Samtidigt lider landet av en utbredd brottslighet. Även om våldet har minskat de senaste åren dödades förra året fler än 27 personer per 100.000 på grund av väpnat våld.

Efter att i två dagar ha mött representanter för Mexikos regering, myndigheter för katastrofinsatser och olika FN-organ besöker civilminister Ardalan Shekarabi Guatemala under två dagar med start idag, onsdag. I fokus för resan står FN:s 17 globala utvecklingsmål, även kända som Agenda 2030.

– För att undvika naturkatastrofer behöver man arbeta med stark samhällsplanering och det är en viktig del av Agenda 2030. Med oss på resan har vi flera företag som satsar på hållbarhet och innovativa lösningar för att förebygga olyckor. Vi vill också stödja våra företag att kunna delta i upphandlingar och ta sig in på nya marknader eller stärka sin närvaro om de redan är på plats, säger Ardalan Shekarabi när DN Global Utveckling når honom på telefon under besöket i Mexiko.

Det är lite trixigt med den här typen av marknader.

En stor del av den narkotika som smugglas från Sydamerika till USA passerar genom Guatemala. Både de mexikanska narkotikakartellerna och de centralamerikanska ungdomsgängen MS-13 och Barrio 18 är aktiva i landet. Korruptionen är dessutom vida utbredd. Bara de senaste två åren har en sittande president, en vicepresident och en domare i högsta domstolen tvingats avgå och sedermera häktats för korruption.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är tillsammans med en grupp svenska företag på besök i bland annat Guatemala. Arkivbild. Foto: Meli Petersson Ellafi.

Sverige är landets näst största biståndsgivare. Bland annat bidrar svenskt bistånd till att stärka kvinnors rättigheter och minska fattigdomen, men även till att bekämpa korruptionen.

Två svenska företag, Ericsson och ABB, har egna kontor i landet. Ett 20-tal andra finns på plats genom lokal partner.

Den höga brottsligheten håller dock många företag borta, något som man är medvetna om på företaget Swedish Net som deltar i Ardalan Shekarabis delegation.

– Det är lite trixigt med den här typen av marknader, men med vår bakgrund tror jag vi har blivit rätt duktiga på att hantera komplexa problem. Att marknaderna här är svårhanterliga ser vi mest som en positiv utmaning, säger Johannes Avaheden, avdelningschef för internationell affärsutveckling på Swedish Net.

Beslagtagna vapen tas i sär och förstörs efter ett tillslag i Guatemala i januari 2014. Arkivbild.
Foto: Xinhua/Luis Echeverria/IBL

Beslagtagna vapen tas i sär och förstörs efter ett tillslag i Guatemala i januari 2014. Arkivbild. Foto: Xinhua/Luis Echeverria/IBL.

Under resan till Mexiko och Guatemala lanserar Swedish Net, tillsammans med Cesium AB, ett nytt koncept för att, i enlighet med FN:s internationella riktlinjer för hantering av ammunition, hantera och förvara ammunition och vapen på ett säkert sätt och för att på sikt förstöra dem.

Cesium står för den säkra förvaringen medan Swedish Net står för en mer övergripande systematisk lösning på inventering, hantering och registrering med allt vad det innebär av nya rutiner, dokumentation och utbildning.

Det är inte helt ovanligt att denna ovarsamma hantering orsakar explosioner som kan ge förödande konsekvenser.

Sedan starten 1999 har Swedish Net, med bas i Hallsberg, bland annat tagit fram säkerhetslösningar för kärnkraftverk och samarbetat med Försvarets materielverk och Kriminalvårdsverket. Det har handlat om allt från driftsäkerhet till staket och bevakning.

De senaste åren har bolaget expanderat kraftigt. Antalet anställda har ökat från 25 till 35 och omsättningen mer än fördubblats. Sedan ett halvår satsar de mer aktivt på den internationella marknaden.

– Behovet av att kunna samla in och hantera den här typen av materiel blir allt större i samhällen där det sprids mycket illegal ammunition och vapen. I hög utsträckning kommer den här typen av krigsmateriel från före detta krigsdrabbade områden där en stor mängd vapen förvaras dåligt, i enkla skjul eller i högar i källarrum i någon byggnad med minimal bevakning. Det är inte helt ovanligt att denna ovarsamma hantering orsakar explosioner som kan ge förödande konsekvenser, säger Johannes Avaheden.

Beslagtagen krigsmateriel registreras och förvaras sällan på ett säkert vis och når snart den öppna marknaden igen.

I Guatemala cirkulerar det enligt FN ungefär 1,6 miljoner handeldvapen på marknaden, varav en miljon är illegala. Många av dessa vapen härstammar från inbördeskriget som tog slut 1996.

I Mexiko finns det, enligt amerikanska myndigheter, 15 miljoner handeldvapen i cirkulation. Omkring 85 procent av dem är illegala.

Offentliga upphandlingar kan användas som ett verktyg för att motverka korruption och verka för god förvaltning.

Problemet med krigsmateriel, som inte hanteras och registreras på ett säkert vis, har uppmärksammats av FN genom programmet UN SaferGuard, som 2011 tog fram FN:s internationella riktlinjer för hur ammunition ska hanteras.

Johannes Avaheden hoppas att resan med Ardalan Shekarabi ska öka möjligheterna att vinna FN-upphandlingar.

– Offentliga upphandlingar kan användas som ett verktyg för att motverka korruption och verka för god förvaltning. De kan vara en plattform för att samverka med näringslivet. Partnerskap med näringslivet är en del av FN:s utvecklingsmål 17 och en viktig del för att uppnå Agenda 2030, säger Ardalan Shekarabi.

Johannes Avaheden, vd för Swedish Net.
Foto: Pressbild

På Swedish Net ser Johannes Avaheden (bilden) hur de som företag kan vara med att bidra till inte bara mål 17, utan även till mål 11 och 16 om hållbara städer och samhällen respektive till fredliga och inkluderande samhällen.

– Vi ser det här som en möjlighet för oss att bidra till en säkrare värld och att möta upp FN:s globala utvecklingsmål, men en sådan här resa är också ett sätt att synas och göra folk mer uppmärksamma på ett problem som vi tar väldigt allvarligt på. Förhoppningsvis kan vi vinna anbud mot FN när det kommer till säkerhetsåtgärder, säger Johannes Avaheden.

De andra företag som deltar på resan är Abem Malå Guideline Geo/Geoscience, Ecoloo, SCA och Texsolv. Dessutom deltar representanter för Linnéuniversitet och den svensk-centralamerikanska handelskammaren SWECA.