Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/svenska-pensionsfonder-tjanar-pengar-pa-svartlistade-bolag/

Ekonomi

Svenska pensionsfonder tjänar pengar på svartlistade bolag

Flera stora kapitalförvaltare har svartlistat British American Tobacco för tobaksproduktion. Bild: Richard Drew/TT/NTB

En rad tunga svenska pensionsbolag har svartlistat företag inom bland annat gruvnäring, tobak och olja. Samtidigt tjänar de pengar på indirekta innehav i just den typen av verksamheter genom ägande i världens största fondförvaltare Blackrock.

Den amerikanska fondförvaltaren Blackrock har lovat att satsa mer på hållbara investeringar. Samtidigt visar DN Global Utvecklings granskning att Blackrock investerar i en rad bolag som anklagas för miljöbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter – bolag som är svartlistade av svenska pensionsbolag.

Trots det äger flera av pensionsbolagen andelar i Blackrock och tjänar därmed ändå pengar på innehav i bolag som de själva svartlistat.

– Några väljer att exkludera företag medan andra tittar på hur man kan påverka företagen att jobba mer mot de globala utvecklingsmålen genom att ta större hänsyn till ekonomiska och sociala aspekter och hur företagen styrs, säger John McKinley, chef för Blackrocks avdelning för hållbara investeringar till DN Global Utveckling.

Chefen för Blackrock tycker att världens företag måste bli bättre på hållbara investeringar. Som DN Global Utveckling kunde berätta igår skrev bolagets vd Larry Fink tidigare i år ett brev till företagsledare världen över. Han uppmanade dem att genom sina företag bidra till en mer positiv samhällsutveckling.

Läs mer: Världsledande investerare kräver mer hållbarhet

Det är dock en uppmaning som i hög grad även borde gälla Blackrocks egen verksamhet, visar DN Global Utvecklings granskning.

Företaget har nämligen stora innehav i flera företag som är svartlistade av svenska pensions- och kapitalförvaltare. Det gäller till exempel gruvbolagen Barrick Gold, Goldcorp, Glencore, Freeport-McMoran, tobaksbolaget British American Tobaco och oljebolaget Sunoco.

Ändå äger flera svenska pensionsförvaltare aktier i Blackrock. Andra, Tredje och Sjunde AP-fonderna, Skandia Liv, AMF och SPP har alla placerat pengar i Blackrock.

Tredje, Fjärde och Sjunde AP-fonderna har dessutom slutit avtal med Blackrock om passiv fondförvaltning.

Blackrock är till exempel en av de största ägarna i det kanadensiska gruvbolaget Barrick Gold, som anklagas för miljöbrott i bland annat Argentina, Chile och Papua Nya Guinea. Bolaget är svartlistat av bland andra Folksam, Skandia Liv, SPP och Andra och Sjunde AP-fonderna.

Blackrock har också investerat i det amerikanska gruvbolaget Freeport-McMoran, som är svartlistat av Folksam, Skandia Liv, SPP och Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjunde AP-fonderna. Företaget anklagas för miljöbrott i Indonesien.

Sjunde AP-fonden har svartlistat det kanadensiska gruvbolaget Goldcorp för att bolaget kränker de mänskliga rättigheterna i Guatemala. Folksam och SPP har svartlistat schweiziska Glencore bland annat på grund av prospektering av olja i det ockuperade Västsahara.

Folksam och Skandia Liv har svartlistat det amerikanska oljeföretaget Sunoco för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i delstaterna North Dakota och South Dakota i USA. De har också, tillsammans med SPP, svartlistat British American Tobacco för tobaksproduktion.

Även BAE Systems som tillverkar kärnvapen dyker upp bland Blackrocks innehav. BAE Systems är svartlistat av Folksam, Skandia Liv, SPP och Sjunde AP-fonden.

Andra känsliga innehav är gruvbolagen Rio Tinto och BHP Billiton som svartlistats av Folksam respektive SPP och Sjunde AP-fonden.

Blackrock äger vidare stora andelar i det svensk-kanadensiska gruvbolaget Lundin Gold och det australiensisk-kanadensiska gruvbolaget Oceana Gold, vars kritiserade verksamheter i Ecuador, El Salvador och Filippinerna DN Global Utveckling har rapporterat om tidigare.

När DN Global Utveckling talar med John McKinley, chef för Blackrocks avdelning för hållbara investeringar, tycker han inte att de svenska pensionsförvaltarna ska klandras för sina ägarinnehav och samarbeten med Blackrock. I stället talar han om hur förvaltare agerar olika för att påverka hur de bolag de investerar i arbetar med hållbarhet.

– Några väljer att exkludera företag medan andra tittar på hur man kan påverka företagen att jobba mer mot de globala utvecklingsmålen genom att ta större hänsyn till ekonomiska och sociala aspekter och hur företagen styrs, säger John McKinley.

Debatt: När får vi hållbara regler för AP-fonderna, Per Bolund?

Sjunde AP-fondens kommunikationschef Johan Florén säger att de inte är en etikfond utan en universell investerare, där mycket av arbetet som ägare går ut på att påverka de bolag som de investerar i att bli mer hållbara.

– Svartlistning är ett verktyg och tittar man på de flesta som håller på att utesluta bolag så handlar det ofta om etikfonder, där det handlar om att säga till sina sparare att investerar du med oss så har vi begränsat vårt universum så mycket att du inte hittar saker du inte gillar. Det tror jag bara att Blackrock kan göra i specifika produkter. De kan också ta fram etikfonder, men det är omöjligt för dem att göra det genomgående, säger Johan Florén.

Pensionsbolaget SPP:s vd Staffan Hansén poängterar att stora investerare inte kan ha total kontroll över alla enskilda bolags innehav.

– Vi är ödmjuka inför att vi aldrig kommer att upptäcka allt. Ibland kommer det smälla någonstans som vi inte var medvetna om. Vi investerar enligt en väl genomarbetat modell. Sen fångar vi inte allt. Det viktiga är att skapa trovärdighet, men det är inte realistiskt att tro att vi skulle ha kristallkulan över vad som händer i alla världens bolag. Jag tror inte det viktiga är att vara exakt, utan att göra någonting, säger Staffan Hansén.

Läs även: SPP:s vd Staffan Hansén vill se tuffare klimatlagar

Av Blackrocks totala kapital på 6.300 miljarder dollar utgör bara knappt 300 miljarder hållbara investeringar i bland annat etikfonder. De flesta av de företag som svartlistats av svenska förvaltare återfinns i bolagets bredare fondutbud.

Flera av Blackrocks fonder förmedlas av svenska kapitalförvaltare, som till exempel Skandia Liv och Folksam. De skriver på sina hemsidor att Blackrocks fonder lever upp till FN:s riktlinjer för hållbara investeringar (PRI). Trots det innehåller fonderna flera av de bolag som förvaltarna själva svartlistat.

Folksams och Skandia Liv erbjuder också sina kunder fonder från den amerikanska förvaltaren Fidelity, som även de lever upp till PRI, men investerar i kärnvapentillverkaren BAE Systems. Både Folksam och Skandia Liv erbjuder sina kunder en Fidelity-fond som förutom BAE Systems äger andelar i de svartlistade vapentillverkarna L3 Technologies, som tillverkar klusterminor, och Jacobs Engineering, som tillverkar kärnvapen.

Läs även: AF-fonderna placerar miljarder i kärnvapenbolag

Carina Lundberg Markow, chefsstrateg för ansvarsfull kapitalförvaltning på Folksam, är medveten om att kvalitetsgranskningen av de fonder de erbjuder sina kunder inte är heltäckande. Hon poängterar att det är kunderna själva som väljer vilka fonder de vill placera sina pengar i.

– Vi informerar förvaltarna till de fonder som vi tillhandahåller att de bolag vi har svartlistat är uteslutna ur vårt placeringsuniversum på grund av olika anledningar. Det händer ibland att vissa fonder säljer av sitt ägande eller så försöker de i sin tur att påverka bolagen att åtgärda eventuella brister. Vi vill också att förvaltarna är transparenta gentemot kunderna, säger Carina Lundberg Markow.

Läs även: Miljonsatsning på nytt center för hållbara investeringar

Läs även: Reinfeldt efterlyser mer etik i gruvindustrin

Läs även: Miljonsatsning på nytt center för hållbara investeringar