Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/thomas-frostberg-gates-ger-trump-baklaxa-i-brev-till-warren-buffett/

Ekonomi

Thomas Frostberg: Gates ger Trump bakläxa - i brev till Warren Buffett

Bill och Melinda Gates. Arkivbild.
Bill och Melinda Gates. Arkivbild. Bild: Seth Wenig/TT/AP

Förbättrade levnadsförhållanden utomlands är lika mycket ett nationellt intresse för USA, som det är en global fråga. Det skriver filantroperna Bill och Melinda Gates i ett brev till miljardären Warren Buffett, som är den enskilt största donatorn till deras stiftelse.

Men brevet är lika mycket en passning till Donald Trump som ny amerikansk president. Även om han inte nämns med namn skriver paret Gates om ”dramatiska politiska förändringar” och nämner det nya ledarskapet i länder som USA och Storbritannien.

 

Som ledare för världens största filantropiska stiftelse har grundarna Bill och Melinda Gates ”annual letter” kommit att bli en slags motsvarighet till en regeringsförklaring eller presidentens ”State of the Union address” när det gäller utvecklingsfrågor och filantropiska initiativ.

Årets brev, som publiceras idag, är skrivet som en rapport till finnansmannen och mångmiljardären Warren Buffett som för tio år sedan beslutade sig för att gör den hittills största enskilda donationen till Bill & Melinda Gates Foundation.

Brevet beskriver hur världen blivit bättre på en rad områden under de tio år som gått sedan dess, bland annat inom områden som barnadödlighet, fattigdom, hälsa och jämställdhet. Men även om brevet är skrivet till Warren Buffett är budskapet tydligt riktat mot president Donald Trump och hans nya administration, liksom andra regeringar i den rika delen av världen som just nu drar in på biståndet för att istället prioritera inhemska behov.

”Vi hoppas att denna berättelse ska påminna alla om varför internationellt bistånd även fortsatt måste vara en prioritet - eftersom förbättrade levnadsvillkor utomlands lika mycket ligger i vårt eget nationella intresse som i världens.”

Med information och grafer skildras bland annat hur insatser som globala vaccinationsprogram och enkla metoder för att ta hand om nyfödda har minskat barnadödligheten drastiskt. Till exempel har antalet fall av polio minskat från 350.000 när den global kampanj mot sjukdomen sattes igång 1988 till siffran 37 fall förra året.

Samtidigt förklarar Bill och Melinda Gates att de inte kommer att vara nöjda förrän siffran är noll, eftersom det skulle inspirera fler att sätta lika ambitiösa mål med nollvisioner för andra sjukdomar.

Men att utrota sjukdomar för att fler barn ska överleva är inte bara ett mål i sig, utan också något som paret Gates pekar på leder till minskad befolkningstillväxt i fattigare länder och därmed på sikt ökat ekonomiskt välstånd.

Därför stöttar Gates Foundation också initiativ inom familjeplanering, ett annat område som hamnat i den politiska hetluften sedan Donald Trump valdes till president. Abortfrågan nämns inte i brevet, men däremot exempel på globala program för att sprida kunskaper om hur det går att skydda sig mot både sexuellt överförbara sjukdomar och mot oönskade graviditeter.

– Om föräldrar tror att deras barn kommer att överleva och har möjlighet att planera sina graviditeter kommer de välja att ha färre barn. Preventivmedel är också en av världens främsta innovationer för att bekämpa fattigdom genom historien. Kvinnor som kan planera sina graviditeter är mer benägna att vidareutbilda sig och få en inkomst, vilket ökar chansen att deras barn får vara friska, skriver Melinda Gates.

Ambitionen från Gates Foundation är att genom initiativet Family Planning 2020 under de kommande 3-4 åren nå drygt hälften av de 225 miljoner kvinnor i världen som än idag inte har tillgång till preventivmedel.

Läs hela Bill och Melinda Gates annual letter här.

Ämnen i artikeln

Agenda 2030
Bill Gates
Filantropi
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt