Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/thomas-frostberg-glom-trump-margot-men-bjud-hit-tillerson/

Ekonomi

Thomas Frostberg: Glöm Trump, Margot – men bjud hit Tillerson!

USA:s nya utrikesministern Rex Tillerson. Arkivbild. Bild: Brendan Smialowski/AFP/TT

Att få Donald Trump att ändra uppfattning om situationen i Sverige lär vara bortkastad tid, även om utrikesminister Margot Wallström försökte sig på en försiktig diplomatisk uppläxning när hon tidigare i veckan ville informera presidenten ”om hur det ser ut i Sverige”.

Däremot kan bråket – något otippat – öppna för kontakter med den nya utrikesministern Rex Tillerson kring heta politiska frågor som rör den globala utvecklingen.

Inget ont som inte har något gott med sig, brukar det ju heta. Kanske kan det också vara fallet i efterdyningarna av helgens spektakel kring den amerikanska presidentens påståenden om terrorhändelser i Sverige i fredags kväll.

För om Sverige istället för att bara slå tillbaka med fyndiga tweets spelar sina kort rätt skulle Trumps utspel kunna ge en gratischans att öppna en viktig dörr till USA:s nya utrikesminister Rex Tillerson.

På det svenska utrikesdepartementet, liksom hos de flest regeringar i världen, kliar sig tjänstemännen sannolikt i huvudet just nu och funderar på hur de ska kunna få till något som liknar normala politiska förbindelser med den nya administrationen i USA i malströmmen av utspel från presidentens privata Twitter-konto.

Bilden av honom är betydligt mer komplex för den som skrapar lite på ytan.

Det är här Rex Tillerson kan visa sig vara en underskattad tillgång i en tid när alla normala diplomatiska kontaktvägar för tillfället tycks vara satta ur spel.

Då handlar det inte främst om att han har den formella rollen som just utrikesminister, utan snarare om att han skiljer ut sig från de flesta av de personer som Trump skickar fram att representera honom i medier och andra sammanhang.

Den insikten – och en politisk förmåga att agera utifrån detta – kan mycket väl visa sig bli en viktig framgångsfaktor för att få till en dialog kring migrations- och visumfrågor, men även andra ämnen rörande global utveckling så som bistånd och abort.

Hittills har Tillerson främst porträtterats som Putin-kramande före detta oljebolagsdirektör, vilket enligt logiken gör honom ond i dubbel bemärkelse

Men bilden av honom är betydligt mer komplex för den som skrapar lite på ytan – inte minst när det kommer till några av de hetaste frågorna på Donald Trumps agenda: klimatet och homosexuellas rättigheter.

Trots sin bakgrund som just oljebolagsboss beskrivs Rex Tillerson till exempel i ett porträtt i The Economist som en före detta förnekare av klimatförändringarna, som senare svängt och numera erkänner att global uppvärmning faktiskt existerar och har orsakats av människor.

Han och hans tidigare arbetsgivare, Exxon Mobil, applåderade också tillkomsten av Parisavtalet, som Trump hotat att USA ska lämna. Det stämmer också överens med att amerikanska storföretag ofta är betydligt mer medvetna och aktiva på hållbarhetsområdet än vad många i Europa tycks tro, vilket gör att Donald Trump som president sannolikt får svårt att backa helt från en del av företrädarnas gröna politik.

Det andra området där Tillerson avviker från sin presidents linje rör frågor om homosexuellas rättigheter.

I utfrågningen inför Senaten var Rex Tillerson möjligen lite mer vag i sina ställningstaganden kring just klimatförändringarna, men desto tydligare i frågan om vilken roll landet ska spela i dessa frågor: USA ska även i fortsättningen delta i samtalen om hur hoten från klimatförändringarna ska hanteras, eftersom de kräver globala åtgärder och inte kan lösas av något enskilt land på egen hand, förklarade Tillerson.

Det fick elbiltillverkaren Teslas grundare Elon Musk att twittra att Rex Tillerson kan visa sig vara ett alldeles utmärkt val av utrikesminister, men av helt andra skäl än det som hörs i presidentens retorik.

https://twitter.com/elonmusk/status/824010489449431040

Det andra området där Tillerson avviker från sin presidents linje rör frågor om homosexuellas rättigheter. Nomineringen av honom till utrikesminister kritiserades i skarpa ordalag av den kristna högern som anser att han är allt för liberal och ett hot mot konservativa värderingar.

Kritiken går i första hand ut på att han bidrog till att förstöra en stolt amerikansk institution i form av Boy Scouts of America när han som styrelseledamot och tidigare ordförande bidrog till att riva upp förbudet mot homosexuella att vara ledare i ungdomsorganisationen med tre miljoner medlemmar i USA. (De amerikanska pojkscouterna hade tidigare en liknande policy som det amerikanska försvarets ”Don’t ask, don’t tell”, där den som inte talade öppet om sin sexuella läggning ändå kunde vara med, men efter beslut på årsmötet 2013 ändrades detta till att tillåta homosexuella medlemmar.)

Rex Tillerson anses ha varit starkt pådrivande i förändringen av medlemspolicyn tillsammans med andra storföretagsledare som Ernst & Youngs globala koncernchef och ledande representanter från telekombolaget AT&T, som vid tidpunkten också satt i den nationella styrelsen för scoutorganisationen.

Det var också Tillerson som efter omröstningen, som ansågs kunna riskera att splittra organisationen, tog till orda från scenen på årsmötet för att hålla det tal som skulle försöka ena grupperna och staka ut vägen framåt.

Det finns goda skäl att tro att han kommer att kunna bidra till ett väsentligt annat tonläge på den internationella scenen.

Han inledde med att förklara att det inte fanns några vinnare eller förlorare efter omröstningen, utan att det handlade om att gemensamt samlas kring den nya linjen och fortsätta arbetet framåt. Det finns fler liknande vittnesmål om hur han i andra sammanhang, inte minst i sin roll som oljedirektör, har mött miljöaktivister och andra kritiker på ett annat sätt än vad de varit vana vid från hans kollegor i oljebranschen.

För tydlighets skull ska sägas att det inte saknas kritik mot Rex Tillerson i hans roll som chef för Exxon Mobil och hans starka band till Ryssland och Putin gör bilden mer komplicerad. Men poängen är ändå att det finns goda skäl att tro att han kommer att kunna bidra till ett väsentligt annat tonläge på den internationella scenen, än det som president Trump hittills har orsakat när han slänger sig med svepande utspel om så väl enskilda länder som hela folkgrupper och religioner.

Så lika osannolikt som det är att Margot Wallström kan omvända Donald Trump i hans syn på Sverige med hjälp av information, lika viktigt är det att hon snarast bjuder in sin nya kollega Rex Tillerson till Sverige för att han på plats själv ska kunna ta del av förhållandena här och möta relevanta politiker och representanter för så väl svenskt näringsliv som civilsamhället.