Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/varningen-fran-fn-klimatloften-racker-inte/

Ekonomi

Varningen från FN: Klimatlöften räcker inte

Parisavtalets löften om utsläppsminskningar räcker inte för att hålla klimatmålet, varnar FN i en ny rapport. Arkivbild. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Världens länder måste omedelbart trappa upp ansträngningarna att minska utsläppen av växthusgaser. Annars väntar en ”mänsklig tragedi”, varnar FN.

Rätta artikel

De löften som världens länder avgav vid FN:s klimattoppmöte i Paris i december förra året räcker inte för att hålla temperaturökningen på jorden inom rimliga gränser. Det säger FN:s miljöprogram (Unep) i sin årliga rapport, en dag innan klimatavtalet officiellt träder i kraft.

Utsläppen av växthusgaser kommer 2030 att ligga 12 till 14 miljarder ton över den gräns som krävs för att hålla klimatmålet om en temperaturökning under 2 grader Celsius.

Även om löftena från Paris hålls fullt ut kan prognosen för utsläppsmängderna fram till 2030 betyda att världen är på väg mot en temperaturökning på mellan 2,9 och 3,4 grader Celsius fram till seklets slut, enligt rapporten.

– Om vi inte omedelbart börjar agera, med start på det kommande klimatmötet i Marrakech, kommer vi att sörja över en oundviklig mänsklig tragedi, säger Uneps ordförande Erik Solheim.

– Det växande antalet klimatflyktingar som drabbas av hunger, fattigdom, sjukdomar och konflikter kommer att vara en ständig påminnelse av vårt misslyckande, varnar han.

Länderna som undertecknat Parisavtalet möts i Marrakech i Marocko på måndag för ett två veckor lång uppföljningsmöte.