Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/globala-utslapp-kvar-pa-samma-niva/

Ekonomi

Globala utsläpp kvar på samma nivå

Foto: Håkan Sandbring/TT

De globala koldioxidutsläppen ökade inte förra året. Det innebär ett litet trendbrott. I EU minskade utsläppen med fem procent.

Färska data från Internationella energirådet (IEA) visar att utsläppen ligger kvar på 33 gigaton under 2019, trots att världsekonomin växte med 2,9 procent. Det bryter en trend på två års ökade utsläpp.

De främsta anledningarna till att utsläppen inte ökade är minskade utsläpp från elproduktion i utvecklade ekonomier, tack vare att förnyelsebara källor som sol- och vindkraft fått en allt större roll. Dessutom har naturgas ersatt kol som bränslekälla och kärnkraftsproduktionen ökat. Bland de mindre faktorerna återfinns mildare väder i flera länder och långsammare ekonomiskt tillväxt i vissa växande marknader, enligt Internationella energirådet. 

Den största utsläppsminskaren rent kvantitativt var USA, som släppte ut 140 miljoner ton mindre koldioxid 2019. Landet har nu minskat sina utsläpp med nästan en gigaton sedan 2000, då man släppte ut som allra mest. I EU minskade utsläppen med 160 miljoner ton, vilket motsvarar fem procent.

Om man räknar bort EU, USA och Japan ökade dock utsläppen i världen med nästan 400 ton under 2019. Nästan 80 procent av ökningen har sitt ursprung i asiatiska länder där kolkraftsdriven produktion fortsatte att öka. 

– Nu behöver vi arbeta hårt för att försäkra oss om att 2019 blir ihågkommet som den definitiva toppen i globala utsläpp, inte bara en tillfällig paus i ökningen. Vi har teknologin för att uppnå det och måste utnyttja det till fullo, säger Faith Birol, vd för Internationella energirådet, i ett pressmeddelande.