Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Globalfonder är sämre på hållbarhet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

För den som vill spara hållbart i fonder är Sverigefonder ett bättre val än andra kategorier. Det visar ett nytt hållbarhetsbetyg som lanserats.

– Svenska företag är ofta bland de bästa i världen, säger Jonas Lindmark, på analysföretagets Morningstar.

Frågan om att spara på ett just hållbart sätt får allt större uppmärksamhet. För sparare som vill fondspara på ett hållbart sätt har det inte varit så lätt att jämföra fonder. Vad som är etiskt och hållbart har vidgats genom åren och i dag handlar det om både miljöhänsyn, socialt ansvar mot medarbetare och kunder och hur bolaget styrs.

Analysföretaget Morningstar har lanserat ett betygsystem för att kunna jämföra hur hållbara olika aktiefonders innehav är.

– Proffsplacerare har haft bra hjälp att kunna granska företag och se vilka risker de tar på det här området. Eftersom vi har tillgång till de flesta fondernas innehav har vi kunnat göra en sammanställning för att hjälpa vanliga sparare, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar.

Betygen bygger på ett samarbete med företaget Sustainalytics som analyserar hur bra eller dåliga enskilda företag är på det här området. När de uppgifterna kopplats ihop med innehaven i fonderna har det resulterat i ett hållbarhetsvärde från 1–100 och sedan ett betyg på 1– 5 jordglobar. Uppgifterna uppdateras en gång i månaden.

För hållbarhetsvärdet gäller att ju högre siffran är desto bättre är bolagen som fonden äger aktier i på att sköta sig väl. För betygen gäller att 5 är de bästa fonderna inom sin kategori och 1 de sämsta.

Jonas Lindmark betonar att fonderna både har ett absolut hållbarhetsvärde som kan jämföras med fonder i olika kategorier och ett betyg inom den kategori fonden hör till. Det vill säga att en Sverigefonds betyg gäller i förhållande till andra Sverigefonder. I praktiken innebär det att en Sverigefond med lågt betyg trots det kan vara bättre ur ett hållbarhetsperspektiv än en Kina-fond som fått högt betyg.

Betygen är också relativa vilket betyder att 10 procent av fonderna i gruppen får en femma och en etta. 22,5 procent får en fyra eller två och 35 procent får en trea.

– För den som vill ha fonder med schyssta placeringar hamnar man i Sverige- och Nordenfonder som ligger bäst till totalt sätt, säger Jonas Lindmark.

– Det är ett större fokus här på företagens hållbarhet, fortsätter han.

En följd av detta är också att skillnaden mellan Sverigefonderna är små i de allra flesta fall.

– För en sparare som vill ha den här kategorin blir det kanske viktigare att titta på faktorer som avgifter och historisk prestation, menar Jonas Lindmark.

När det gäller kategorier som Ryssland, Kina och Latinamerika kan däremot skillnaderna vara större. Där kan spararen som vill investera i de här regionerna med ett hållbart perspektiv göra större hållbarhetsvinster genom att jämföra olika fonders betyg. USA-fonder hamnar under genomsnittet för de undersökta fonderna.

– I och med att globalfonder har hälften investerat i USA så kommer globalfonder att hamna längre ned också, säger Jonas Lindmark.

Globalfonder har på senare tid gått om Sverigefonder som populärast kategorin för svenska sparare. Slår man ihop globalfonder och fonder som blandar svenska och globala aktier står det för nästan hälften av sparandet i aktiefonder, enligt Fondbolagens förenings statistik.

Av de 30 största svenskregistrerade globalfonder som visas i grafiken ovan är spridningen stor när det gäller hållbarhetsvärdet. SPP Global Topp 100 får högst värde med 63,28. Den här fonden har enbart globala aktier medan de nio som kommer efter även har en större del svenska aktier i förvaltningen vilket ger dem bättre värden. Noteras kan att AP7 Aktiefond, där de som vill att staten förvaltar deras kapital i premiepensionssystemet, hamnar långt ner när det gäller hållbarhet. Fonden har en stor andel amerikanska aktier och en liten andel svenska. Nästan 3,3 miljoner svenskar har kapital sparat i den fonden.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.