Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/globalt-handelskrig-oroar-ann-linde/

Ekonomi

Globalt handelskrig oroar Ann Linde

Ann Linde (S), utrikeshandelsminister. Foto: Lisa Mattisson

Handelskrig mellan USA och Kina, Brexit, WTO-systemet i gungning, risk för amerikanska tullar på europeiska bilar.

Det är rejält rörigt inom världshandeln. Utrikeshandelsminister Ann Linde oroar sig för ett globalt handelskrig, där många svenska jobb skulle vara i fara.

Den 1 september planerar Kinas regering att inför nya strafftullar mot USA på varor värda 75 miljarder dollar (cirka 725 miljarder kronor). Det handlar bland annat om sojabönor och kött.

President Donald Trump har svarat med att USA ska höja tullarna på kinesiska varor värda 550 miljarder dollar samt uppmanat amerikanska företag att flytta sin tillverkning från Kina. Det uppskruvade tonläget lugnade ned sig något på måndagen när Trump sade att han tror på nya handelssamtal med Kina.

På annat håll i världen brinner skogen i Amazonas. Det har fått tre EU-länder, med Frankrike i spetsen, att hota med att inte skriva under det mödosamt framförhandlade frihandelsavtalet Mercosur, där Brasilien är en part.

Lägg därtill Brexit och risken att Storbritannien kraschar ut ur EU den 31 oktober, att Trump hotar att införa tullar på europeiska bilar och att USA vägrar medverka i att tvistlösningsmekanismen i WTO ska fungera framöver.

– Det värsta som kan hända är oktober med oordnat Brexit, november med biltullar, december då tvistlösningen i WTO kollapsar. Jag ser på hösten med viss oro. Allt detta kan hända, säger utrikeshandelsminister Ann Linde.

Ann Linde (S), utrikeshandelsminister Foto: Lisa Mattisson

WTO-frågan handlar om att USA under flera år inte velat ge klartecken till att utse nya domare som prövar handelstvister mellan länder. Vid årsskiftet blir läget akut när ytterligare en domare pensionerar sig. Då finns för få domare för att den delen av WTO-systemet ska fungera.

Just WTO:s tvistlösning är en av två saker som oroar Ann Linde allra mest. Den andra är risken för att handelskriget mellan USA och Kina blir globalt, det vill säga att EU och andra parter dras in djupare och börjar lägga tullar på varor.

– Det är riktigt illa, inte minst för Sverige som är så beroende av exporten. 1,4 miljoner svenskar har faktiskt jobb beroende av exporten, säger Ann Linde. 

Hon hänvisar till ett möte hon hade i somras med WTO:s chefsekonom. Enligt WTO skulle ett globalt handelskrig slå hårdare mot världshandeln än vad finanskrisen 2008 gjorde.

Just nu, med handelskriget Kina-USA, berörs inte Sverige särskilt mycket, enligt en rapport från Kommerskollegium. Sverige till och med tjänar lite eftersom vi har produkter inom till exempel stål och kemi som USA annars importerar från Kina.

Men USA har också hotat med biltullar på europeiska fordon, vilket Donald Trump diskuterade med förbundskansler Angela Merkel på G7-mötet nyligen.

– Blir det biltullar kommer EU att svara hårt. Det finns redan färdiga listor på amerikanska produkter där man kommer svara med tullar, säger Ann Linde.

Hon konstaterar att det är oerhört svårt att säga om risken för globalt handelskrig ökar eller minskar.

– Det kommer om inte dagligen, så åtminstone veckovis, helt motstridiga besked från USA och Kina. Det är svårt för andra länder att analysera vad som händer.

Från EU-håll har det i stället börjat mullra när det gäller hur Brasilien missköter skogsbränderna i Amazonas. Förutom att Frankrike, Irland och Luxemburg hotar att inte skriva under handelsavtalet Mercosur har EU:s ordförandeland Finland väckt frågan om att stoppa import av brasiliansk biff. Möjligheten att skapa mer mark för att kunna öka köttproduktionen är nämligen en orsak till de olagliga bränderna.

Ann Linde tycker inte att EU ska bojkotta brasilianskt kött.

– Generellt är inte bojkott rätt väg att gå. Jag tror mer på att hålla frihandeln öppen och använda WTO.

Däremot pekar hon på att konsumenter kan använda sin makt.

– Konsumenter kan göra val när det gäller vilket kött man ska köpa, vad man vill stödja eller inte stödja, säger Ann Linde.

Carl Johan von Seth: Därför ”beordrar” Donald Trump företag att lämna Kina 

Läs mer: USA höjer insatsen i handelskriget mot Kina