Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Glömde bort sina bitcoins- blev miljonär

Bitcoins-polletter.
Bitcoins-polletter. Foto: Rick Bowmer/TT

För fyra år sedan köpte norrmannen Kristoffer Koch bitcoins till ett värde av 172 kronor, och tänkte sedan inte mer på det. I år blev han påmind om köpet – och upptäckte att han var miljonär.

2009 skrev norrmannen Kristoffer Koch en avhandling om kryptering och upptäckte därigenom fenomenet med den digitala valutan bitcoins.

Han köpte 5 000 bitcoins för 27 dollar, ungefär 172 kronor. När avhandlingen var skriven och inlämnad så glömde han bort köpet och åren gick.

Men i år har tidningarna skrivit allt mer om bitcoins, och Kristoffer Koch blev påmind om vad han hade gjort några år tidigare.

– Då tänkte jag, hade jag inte sådana?, säger han till NRK.

Efter lite letande i minnet kom han på vad lösenordet var och fick sig en trevlig överraskning.

Hans bitcoins var i våras, vid upptäckten, värda 886 000 dollar, alltså drygt 5,6 miljoner kronor. Kristoffer Koch växlade ut en femtedel och kunde köpa en lägenhet i Oslo-stadsdelen Tøyen.

Under tisdagen öppnade världens första bitcoin-bankomater i kanadensiska Vancouver, skriver bland annat The Telegraph.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.