Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

GM återkallar Saab-bilar

Den amerikanska biltillverkaren General Motors (GM) återkallar 200 000 bilar, däribland Saab 9-3 och Saab 9-5, för att åtgärda potentiellt defekta krockkuddar från Takata.

Än så länge berörs enbart bilar sålda i Nordamerika.

Omkring 180.000 av bilarna återkallas i USA och ytterligare 20.000 i Kanada, rapporterar Reuters med hänvisning till GM.

För bilmodellen Saab 9-3 handlar det om modellåren 2003—2011, medan det för Saab 9-5 rör sig om bilar med modellåren 2010—2011.

Huruvida Saab-bilar sålda i Sverige kommer omfattas av återkallningsprogram är oklart. Enligt Tom Wilkinson, talesperson för GM, kommer besked om detta när koncernen gått igenom hur Takatas krockkuddar har använts utanför Nordamerika.

Enligt GM har man inte registrerat skador, dödsolyckor eller felaktigt utlösta krockkuddar i de berörda bilmodellerna. Men från andra bilmärken finns rapporter om minst tio dödsolyckor med koppling till krockkuddar från Takata.

Enligt Takata har de defekta krockkuddarna totalt installerats i fler än fem miljoner bilar runt om i världen. Förra veckan återkallade de tre tyska biltillverkarna Volkswagen, Daimler och BMW 850.000 bilar med samma typ av Takata-krockkuddar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.