Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/goldman-sachs-blir-storagare-i-northvolt/

Ekonomi

Goldman Sachs blir storägare i Northvolt

Investmentbanken Goldman Sachs är en av investerarna som kommer att kontrollera ägandet av Northvolt. Foto: Richard Drew/AP

Investmentbanken Goldman Sachs och ett antal investerare kommer att kontrollera ägandet av batteribolaget Northvolt, enligt en anmälan till Konkurrensverket. 

I en anmälan om ”företagskoncentration” till Konkurrensverket häromdagen skriver bankjätten att man tillsammans med grundarna kommer att få en ”kontrollerande” del av Northvolt. Och - man hävdar också att detta inte kommer att leda till ”några negativa effekter på effektiv konkurrens i Sverige eller någon annan stans.” Konkurrensverket har en dryg månad på sig att bestämma sig för att godkänna ansökan eller besluta om mer ingående utredning.

Investerarna som ingår i konsortiet är Vargas Holding, som bland annat ägs av den kände riskkapitalisten Harald Mix, vd Peter Carlssons familjeföretag bolag Rocarma och av Quantum Leap som ägs av medgrundaren Paolo Cerruti. De båda senare har ett förflutet hos elbilsjätten Tesla.

Goldman Sachs kommer att använda en eller flera av sina fonder, och därmed bjuda in nya investerare. Det är okänt hur stor ägarandel konsortiet kommer att få.

Nothvolt bygger en av Europas största batterifabriker i Skellefteå, den första etappen ska enligt planerna vara klar 2021. Ett pilotlabb är på väg att byggas i Västerås.

Läs vidare: 

Ikea planerar att investera i batterifabrik 

Spaden i marken för Northvolts testanläggning