Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Google bakom planer på datacenter i Avesta

Google har köpt ett stort stycke mark i Avesta för ett möjligt, stort datacenter. Det bekräftar Google och kommunen för DN, efter en lång tid av spekulationer. Om bygget blir av kan det röra sig om en investering på flera miljarder kronor.

Nästa stora datacenter som byggs i Sverige kan hamna i Dalarna, närmare bestämt Horndal i Avesta i Dalarna. Där har Google köpt ett stort stycke mark för att kunna använda den för en framtida anläggning.

Det har länge spekulerats om vem det är som har köpt marken av kommunen. Lokaltidningarna Dalarnas tidningar och Avesta tidning har tidigare uppgett att Google är den sannolika köparen. Nu bekräftar Google och Avesta kommun uppgiften för DN.

– Vi har köpt 109 hektar mark i Avesta kommun, strax utanför Horndal, säger Farshad Shadloo, kommunikationschef på Google. 

Enligt honom blev affären slutgiltigt klar i går torsdag.

Nu väntar förberedelser för kringliggande infrastruktur, som ett första steg mot att kunna upprätta datacentret. Farshad Shadloo betonar dock att det inte betyder att det slutgiltiga beslutet om att bygga centret är taget.

– För närvarande har vi inga planer på att utveckla på denna mark, men vi vill säkerställa att vi har framtida alternativ för byggnation av datahallar i Europa om vår affär så kräver. Vi planerar inte att fatta beslut kring detta inom en snar framtid, säger Farshad Shadloo.

109 hektar är ett i sammanhanget stort stycke mark. Det kan jämföras med de 34 hektar som Facebook köpte 2015 för att kunna anlägga de mycket omfattande datacentren i Luleå.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg välkomnar beskedet, men säger att Avesta kommun snarare än regeringen har spelat den viktigaste rollen för att få affären i hamn.

– Att Google väljer Sverige är viktigt. Det här innebär att Sverige befästs som land som är intressant för den här typen av investeringar. Jag tror det kommer få följdverkningar i form av att fler bolag får upp ögonen för Sverige, säger han.

– Det är ingen tvekan om att datacenter är en nödvändig infrastruktur som både skapar jobb i sig själv men också ger förutsättningar för andra industrier och näringar att växa.

Google har tidigare offentliggjort köp av mark i Danmark och har sedan flera år ett datacenter i ett gammalt pappersbruk i södra Finland. Företaget har enligt egen uppgift investerat minst 800 miljoner euro, nära 8 miljarder kronor, i denna anläggning. 

Det finns ännu inga uppgifter om hur mycket som skulle läggas på ett eventuellt datacenter i Avesta. En väsentlig del av kostnaden för ett nybyggt datacenter går till utrustning och berör därför inte den lokala ekonomin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.