Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Google lanserar nytt operativsystem – gratis

Google ska lansera ett eget operativsystem för datorer. Ett gratissystem. Det framgår enligt företagets officiella blogg.

För nio månader sedan lanserade Google webläsaren Chrome. Enligt företagets uppgifter används webläsaren regelbundet av 30 miljoner människor.

Googles webläsare är ett tillskott på en allt mer konkurrensutsatt marknad, där numera etablerade uppstickare såsom Opera och framförallt Firefox redan utmanar jätten Microsofts webläsare Internet Explorer. 

Nu planerar alltså Google att även ge sig in på marknaden för operativsystem, skriver företaget på sin officiella blogg. Google Chrome OS, som systemet kallas, ska enligt Google bli ett enkelt operativsystem som främst är till för små bärbara datorer – såkallade netbooks. 

Källkoden för Google Chrome OS kommer enligt företaget vara öppen och ska baseras på Linux. Programvaran kommer däför att vara gratis för användare. Google planerar att lansera Google Chrome OS under den senare hälften av 2010.

Ledorden för Googles nya operativsystem är snabbhet, enkelhet och säkerhet, skriver företaget. Att sätta ingång operativsystemet ska inte ta mer än några sekunder. 

Operativsystemet Google Chrome OS ska inte blandas ihop med det separata operativsystemet Android, som Google främst har utvecklat för små datoriserade enheter såsom avancerade mobiltelefoner. 

Beskedet från Google kommer samtidigt som Microsoft är i färd med att släppa sitt nya operativsystem Windows 7. Enligt Microsoft är Windows 7 tänkt att släppas till handeln i slutet av oktober i år.

Även Microsoft har riktat sig mot det växande netbook-segmentet och betonar operativsystemets snabbhet som en fördel gentemot tidigare versioner av Windows.

Att Google trappar upp konkurrensen mot Microsoft blir allt tydligare. Förutom beskedet om lanseringen av det nya operativsystemet, meddelar Google att man även avser att ta bort sina så kallade beta-taggar från en rad tjänster, såsom e-postprogrammet Gmail och ordbehandlingsprogrammet Google Doc. 

Manövern öppnar för att Google ska kunna fakturera företagsanvändare för dessa tjänster i framtiden. För privatpersoner förblir tjänsterna gratis. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.