Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Google: Mejl till Gmail granskas

Användare av e-posttjänsten Gmail kan inte räkna med att mejl de tar emot från icke Gmail-användare inte granskas. Det framkom nyligen i en inlaga från Google till federal domstol i USA.

Uttalandet, som upptäcktes av konsumentorganisationen Consumer Watchdog, gjordes för att avvisa en grupptalan mot Gmails ägare Google.

Gmail-användare hävdar i grupptalan att företaget olagligen öppnar, läser och tar del av innehållet i människors privata e-postmeddelanden, rapporterar bland annat brittiska The Guardian.

I sitt svar på stämningen skriver Google:

”Just as a sender of a letter to a business colleague cannot be surprised that the recipient's assistant opens the letter, people who use web-based email today cannot be surprised if their emails are processed by the recipient's [email provider] in the course of delivery.”

– Google har äntligen erkänt att de inte respekterar integriteten. Folk bör ta dem på orden, om du bryr dig om din e-korrespondens integritet använder du inte Gmail, säger John M Simpson vid Consumer Watchdog.

Google bemöter kritiken med att Gmail, precis som alla andra e-posttjänster, går igenom inkommande mejl, bland annat för att rensa bort spam.

”Vi tar våra användares integritet och säkerhet på största allvar. De senaste rapporterna som hävdar något annat är helt enkelt inte sanna. Vi har byggt branschledande säkerhets- och integritetsfunktioner i Gmail - och oavsett vem som skickar e-post till en Gmail-användare så tillämpas dessa skydd”, skriver Gustaf Brusewitz, Nordisk kommunikationschef för Google i ett mejl till DN.

FOTNOT: Denna artikel har uppdaterats. I ursprungsversion angavs felaktigt att det var utgående mejl från Gmail ”som inte var privata”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.