Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Google mörkade säkerhetsläcka – tjänst stängs av

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Privat data från hundratusentals användare av Google plus har varit möjligt att komma åt av externa aktörer. Enligt källor och dokument som Wall Street Journal tagit del av valde företaget att inte informera om säkerhetsmissen eftersom det riskerade att skada företagets trovärdighet.

Ett tekniskt fel i mjukvaran för den sociala tjänsten Google plus gjorde att externa utvecklare kunde få tillgång till användarnas privata data från 2015 till i mars 2018. Då upptäcktes problemet av företagets interna utredare enligt källor och dokument som Wall Street Journal tagit del av.

Senare på måndagen bekräftade även Googles moderbolag Alphabet Inc att uppemot 500.000 användare av Google plus kan ha påverkats. Alphabet meddelade också att tjänsten kommer att stängas ner, rapporterar Reuters.

Enligt Google är den data som varit åtkomlig strikt begränsad till de uppgifter användare själva skrivit in i sina profiler på Google plus. Så som namn, mejladresser, yrke, kön och ålder.

Wall Street Journal skriver att Google valde att inte informera användarna om säkerhetsproblemet när det upptäcktes eftersom det riskerade att påverka företagets trovärdighet. Samt att Google skulle utsättas för mer regelbundna granskningar.

I ett internt dokument, som bland annat personal på Googles juridiska avdelning och högt uppsatta chefer tagit del av, dras kopplingar mellan säkerhetsläckan och den mycket uppmärksammade läckan av Facebook-användares data till analysföretaget Cambridge Analytica.

Enligt källor till WSJ fick till och med Sundar Pichai, Googles verkställande direktör, information om planerna på att inte informera användarna om läckan.

Läs mer: Fem skäl att radera dina sociala medier-konton redan i kväll

Linus Larsson: Googles nya sökmotor svassar för den kinesiska censuren

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.