Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Google nära att gå om Apple

Google är nära att passera Apple som världens högst värderade företag. Enligt ett mått är det redan större.

Apple har varit världens högst värderade företag sedan det passerade Exxon 2013. Men det senaste året har it-giganten som skapades av Steve Jobs och två kompanjoner för 40 år sedan stagnerat.

Samtidigt har den numera hårdaste konkurrenten Alphabet, som Googlekoncernen numera heter, fortsatt att expandera. Internetjätten började som en sökmotor 1998 men har därefter breddats till något alltmer svårdefinierbart.

Mätt i aktievärde är Apple fortfarande störst med 535 miljarder dollar. Men mätt på ett annat sätt blev Apple tvåa redan för en månad sedan.

Det faktiska finansiella värdet, där man tar hänsyn till skulder och kassa, är 393 miljarder dollar för Apple och 420 miljarder dollar för Alphabet, skriver Financial Times.

Det är ett mått som används av de flesta analytiker på Wall Street eftersom det ger en rättvisare bild av vad ett företags affärsverksamhet är värd. Apples väldiga kassareserv på över 200 miljarder dollar har blåst upp aktievärdet, menar de.

Investerare oroas alltmer över Apples stora beroende av iPhone. Företaget får ungefär hälften av sina intäkter från smartphoneförsäljningen och tros få mycket svårt att matcha fjolårets rekordnotering på 230 miljoner sålda lurar. De flesta telekomexperter tror att 2016 blir första året då Apples iPhoneleveranser för första gången minskar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.