Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Google skänker minidatorer till skolor

Foto: Alamy
Google skänker 15 000 minidatorer till skolor i Storbritannien. Målet uppges vara att skapa en ny generation datavetare.

Den brittiska välgörenhetsorganisationen Raspberry Pi Foundation, sponsrad av bland andra Google, hoppas att datorerna ska inspirera barn att intressera sig för programmering.

– Vi tror att det här kan vända trenden med färre sökande till universitetens utbildningar i datavetenskap, säger Eben Upton, en av välgörenhetsorganisationens grundare, till BBC.

Antalet personer i Storbritannien som tar en examen i någon datavetenskaplig utbildning på universitetsnivå har minskat med 34 procent på tio år.

Den avskalade minidatorn Raspberry Pi är stor som en tändsticksask. Den lanserades för ett år sedan och är främst avsedd för utbildningssyften.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.