Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/google-skarper-klimatmalen/

Ekonomi

Google skärper klimatmålen

Foto: Peter Muhly/AFP

Sökmotorn Google skärper sina klimatmål och siktar nu på att alla datacenter och kontor i företaget ska drivas av koldioxidfri energi till 2030.

TT Text

– Vi är en liten spelare i detta, men vi kan vara ett bra föredöme, säger vd Sundar Pichai.

I fjol kom 61 procent av Googles energianvändning från vind, sol och andra förnybara källor. De geografiska skillnaderna var stora, med 96 procent förnybara energikällor på datacentret i Oklahoma, USA, men bara 3 procent i den gasberoende verksamheten i Singapore.

Andra stora teknikjättar, som Microsoft och Amazon, har hittills nöjt sig med att klimatkompensera för de utsläpp som deras energiförbrukning orsakar.

Google har sedan 2007 också klimatkompenserat all sin energianvändning, med trädplanteringar, utsläppsrätter och finansiering av stora vindkraftsanläggningar. Och i ett blogginlägg på måndagen förklarar bolagsledningen att man nu även har kompenserat för en miljon ton i utsläpp som gjordes under åren 1998–2006.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Google
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt