Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Google slår ett slag för jämställdheten – med emojis

Other: AP

Google vill slå hål på kvinnliga stereotyper – med hjälp av emojis. Företaget har tagit fram 13 nya emojis där kvinnor utför yrken som inte handlar om att dansa flamenco eller vara prinsessa.

En läkare, en bonde eller varför inte en forskare? I Googles förslag på nya kvinnliga emojis får kvinnor yrkesroller som sträcker sig bortom flamenco-dansaren och prinsessan, som annars är det närmaste kvinnor kommer ett yrke i dagens emojiuppställning.

Googles satsning ska enligt teamet bakom bättre representera verkligheten för kvinnor i arbetslivet. Enligt BBC säger de att de med de nya emojifigurerna vill ”stärka unga kvinnor (de främsta emoji-användarna) och bättre återspegla den avgörande roll som kvinnor spelar i världen”.

Enligt en Proctor & Gamble-beställd undersökning, som BBC hänvisar till, använder 82 procent av kvinnor mellan 16-24 år dagligen emojis i sin mobila kommunikation.

Idén till det nya emojiförslaget fick Google-teamet efter att ha läst en uppmärksammad artikel i New York Times, som handlar om just kvinnor och emojis. I artikeln skriver engelskprofessorn Amy Butcher:

”Vi får höra att vi är den nya generationen amerikanska kvinnor. Vi är inte längre en minoritet, i själva verket är det vi som är de främsta familjeförsörjarna i de amerikanska hemmen. Och ändå är det bästa vi får en flamenco-dansare”.

Hon skriver att de få konkreta yrken som representeras i emojiuppställningen utförs av män.

”De jobbar inom polisen, jobbar på byggen och är jultomten”.

Diskussionerna om mer jämställda emojis är inget nytt. Sedan en tid tillbaka är det möjligt att välja emojis med olika hudfärg. Det finns även emojis där såväl två män som två kvinnor bland annat håller hand, och möts med ett hjärta emellan sig. 

Samkönade emojis har väckt känslor i både Ryssland och Indonesien, där det sistnämnda landet överväger att förbjuda figurerna.

Googles förslag på emojis har enligt BBC presenterats för Unicode-konsortiet, som godkänner och standardiserar emojis. Det är dock oklart om de kommer att finnas med vid nästa lansering av figurerna, som väntas i sommar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.